Logo
Facebook Twitter Vimeo iphone
Youtube Instagram RSS Android
Τεύχος 221 / 11 - 17 Οκτωβρίου
EDITORIAL
Editorial
Η ομάδα χορού RootlessRoot και ο μουσικός John Parish παρουσιάζουν το Kireru από 17 έως 28 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Αν και συχνότερα την συναντάμε σε σχετικές με την Τέχνη συζητήσεις, η λέξη «συμβολισμός» φαίνεται να διεκδικείται πρόσφατα και από την πολιτική. Η επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στη χώρα μας, το φιστικί σακάκι της, οι συνδικαλιστές μεταμφιεσμένοι σε ναζί, ακόμη και ο γυμνός διαδηλωτής μετατρέπονται σε σύμβολα που εκφράζουν έννοιες, πραγματικότητες που δυστυχώς για εμάς παραμένουν ασαφείς, συγκεχυμένες και ελάχιστα ανακουφιστικές.

Ο Γκαίτε προβληματιζόμενος γύρω από τη φύση του λογοτεχνικού συμβόλου διασαφηνίζει : «Ο συμβολισμός μετασχηματίζει το φαινόμενο σε ιδέα, την ιδέα σε εικόνα, με τέτοιο τρόπο όμως που η ιδέα να μένει μονίμως ενεργή και απροσπέλαστη μέσα στην εικόνα, ώστε ακόμα και αν μεταφραστεί σε κάθε γλώσσα, να παραμένει διαρκώς ανέκφραστη». Η αυθεντική φύση της ποίησης είναι να παρατηρεί το γενικό εντός του επιμέρους, να εκφράζει το συγκεκριμένο δίχως να έχει κατά νου το γενικό.  Εύλογα, όταν ο συμβολισμός χρησιμοποιείται στην πολιτική χάνει κάθε ποιητικότητα, στερείται γόνιμων ανταποκρίσεων, σαφήνεια σημασίας που είναι αναγκαία για κάθε πολιτική πράξη και επιζητά την γοητεία της Τέχνης με πρόσκαιρη επιτυχία.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους συμβολισμούς στην Τέχνη που δικαιωματικά της ανήκουν, σε σώματα σε κρίση, σύμβολα σε ένταση που αντιστέκονται και δημιουργούν νέες αφηγήσεις. Στο περιβάλλον τρομακτικής πίεσης όπου ζούμε, και όπου όλοι μας είμαστε ταυτόχρονα θύματα και θύτες, οι RootlessRoot επιλέγουν να ονειρευτούν τη στιγμή που τα εγκεφαλικά όρια του πολιτισμένου Δυτικού ανθρώπου θα υποχωρήσουν με πάταγο για να επιτρέψουν στο σώμα να εκφράσει την απόλυτη ελευθερία.

Kireruuuuuuuuu!

ελcBLOG
ελcTV
Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων
Δείτε τι είπε στο ελctv η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του ΚΣΤΘ, σχετικά με το "Φεστιβάλ των Αόρατων Πόλεων - Μία κοσμογραφία", που πραγματοποιείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως ...
old boy talks cinema
Αγάπη. Αρκεί;
«Αγάπη» ("Αmour")/ Mια ταινία του Μίκαελ Χάνεκε/ Με τους Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Εμανουέλ Ριβά, Ιζαμπέλ Ιπέρ/ Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες/ Ο Ζορζ και η Αν ένα ζευγάρι ογδοντάρηδων. Η Αν αρρωσταίνει. Ο Ζορζ αρχίζει να τη φροντίζει. Η Αν συνεχίζει να αρρωσταίνει. Ποιά τα όρια της αγάπης; Τι μπορεί να ...
exhibitionism
Γλυπτικές εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων και απαιτήσεων
Ο Σάββας Χριστοδουλίδης είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Κυπρίους καλλιτέχνες με ένα πολύπλευρο σώμα δουλειάς διαφορετικών εκφάνσεων και εντάσεων.
AGENDA
Μουσική
Photo
Womex
Η Διεθνής Μουσική Έκθεση «Womex» (World Music Expo) πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012.
Photo
Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα
Μια έκθεση βασισμένη σε αρχειακό υλικό του ίδιου του Εμμανουήλ Βουρέκα όσο και συνεργατών του φιλοξενείται απο τις 11 Οκτωβρίου στο μουσείο Μπενάκη.
AGENDA
Photo
oOoOO live
Ο Αμερικανός παραγωγός οΟοΟΟ από το Σαν Φρανσίσκο έρχεται για δεύτερη φορά στo bios το Σάββατο 13 Οκτωβρίου για ένα μοναδικό live set.
Photo
Πεντάμορφη και Τέρας
Ο Θιάσος Ηλία Καρελλά παρουσιάζει το παραμύθι «Πεντάμορφη και Τέρας» από 14 Οκτωβρίου 2012 στο κιν/θεάτρο Τριανόν.
AGENDA
Photo
Soap & Skin live
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 οι Soap & Skin, δηλαδή η Anja Plaschg εμφανίζεται στο Gagarin 205.
Εκθέσεις
Photo
Meet Market
Στις 13 και 14 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων το Meet Market οπού οι συμμετέχοντες εκθέτουν και πουλάνε τις δημιουργίες τους.
Photo
Οι Yianneis συναντούν τους Opera Chaotique
Οι Yianneis φτιάχνουν μαζί με τους Opera Chaotique τους οποίους συναντάν για πρώτη φορά επί σκηνής, μία ιδιαίτερη παράσταση την οποία παρουσιάζουν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Gagarin 205.
Photo
Οι Χαλασοχώρηδες
«Οι Χαλασοχώρηδες», μια σκωπτική περιγραφή του πολιτικού συστήματος από τον Αλ. Παπαδιαμάντη, επιστρέφουν στο Θέατρο Altera Pars από τις 19 Οκτωβρίου 2013 κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Κερδίστε προσκλήσεις
Zootrope
Ανοιχτός διαγωνισμός για νέους δημιουργούς που ασχολούνται με την κινούμενη εικόνα στο CAMP, με προθεσμία υποβολής έργων έως τις 30 Νοεμβρίου.
Improv Comedy με τους 8kick
Σεμινάρια κωμικού αυτοσχεδιασμού από τους 8kick στον Κινητήρα, από 21 Οκτωβρίου και για κάθε Κυριακή.
 
elculture.gr/en
Photo
Νηστικό Αρκούδι
Photo
The Med Cocktail
Greeks do it better!
Photo
 
Logo
σχετικά με το ελculture
διαφημιστείτε
επικοινωνία
όροι χρήσης
{unsubscribe}Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση από το ελcmag πατήστε εδώ{/unsubscribe}