Logo
Facebook Twitter Vimeo iphone
Youtube Instagram RSS Android
Τεύχος 238 / 21 - 27 Φεβρουαρίου
EDITORIAL
Editorial
Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Ταξίδι στην αιωνιότητα» στο Θέατρο Ολύμπια από 2 Μαρτίου

Ελεύθερη εκπαίδευση, ελεύθερη έρευνα, με δωρεάν πρόσβαση σε όλους, είτε στον πανεπιστημιακό χώρο είτε διαδικτυακά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ενήλικου βίου μας, με εισηγητές επιστήμονες εξειδικευμένους στον τομέα τους, χωρίς διπλώματα· τέτοιοι θεσμοί, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν.

Το Collège de France, δημόσιο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποτελεί ένα τέτοιο θεσμό της Γαλλίας από την ίδρυσή του, το 16ο αιώνα, ενάντια στην τότε θρησκόληπτη Σορβόννη μέχρι σήμερα. Αδιαμφισβήτητα καλύτερη επιλογή εισαγωγής τεχνογνωσίας από τις φρεγάτες του κ. Ολάντ. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, το Collège de France εγκαινιάζει για το 2013 έναν κύκλο διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη δεύτερη διάλεξη του κύκλου από τον Αντουάν Κομπανιόν με τίτλο «Λογοτεχνία: οδηγίες χρήσεως» τέθηκε το ερώτημα: «Σε τι χρησιμεύει η λογοτεχνία;». Στην εποχή μας όπου η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην κατάκτηση δεξιοτήτων και όχι γνώσης, όπου οι μαθητές θεωρούνται εν δυνάμει καταναλωτές -κυρίως στα πανάκριβα αγγλόφωνα πανεπιστήμια- και στη συνέχεια προϊόντα, η λογοτεχνία αποτελεί πολυτέλεια. Ωστόσο, o κ. Κομπανιόν επεσήμανε την παντοδυναμία μιας καλής αφήγησης -story telling- και πρόσθεσε την παρατήρηση του Προυστ ότι σε όλα τα επαγγέλματα εκείνος που διάβαζε πετύχαινε καλύτερα…

Οι σκέψεις αυτές μας υπενθύμισαν τη συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά», που αφορά τη συγχώνευση και την απορρόφηση 94 τμημάτων πανεπιστημίων ή ΤΕΙ και βέβαια τη μείωση τμημάτων στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Σχολές. Σίγουρα η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται ένα νέο προσανατολισμό, αλλά με αναδιοργάνωση επί της ουσίας, προγραμματισμό και συνέπεια σε διάρκεια χρόνου. Άλλωστε, για πρώτη φορά στις «αναπτυγμένες» χώρες παρατηρήθηκε οι γονείς να είναι πιο μορφωμένοι από τα παιδιά τους, διαφορετικά οι νέοι μας, όσο ευφάνταστοι και αν είναι, θα γίνουν σύντομα…


Another brick in the wall!

ελcBLOG
ελcTV
Bιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Δείτε τι είπαν στο ελcTV η Μαρία Φλώρου, Μουσειολόγος-υπεύθυνη Τομέα Μουσείου Φωταερίου και η Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, Αρχιτέκτονας-Μουσειολόγος, για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση "Οι τέχνες συναντούν τη ...
Ανώνυμα Λάφυρα
«Η Επιστροφή του Οβελίσκου». Η κλοπή ενός παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου από τον Μουσολίνι το 1937 και η επιστροφή του στην Αιθιοπία το 2005. Μερικά λόγια από τον Old Boy για το ντοκιμαντέρ και μια συνέντευξη από τον δημιουργό του, Σάμσον Τζιόρτζις.
Τα παιδιά παίζουν θέατρο…
Είδαμε δύο παιδικές παραστάσεις, το «Κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα» (θέατρο Βαφείο) και την «Πετρόσουπα» (Αμφιθέατρο 9,84) και θυμηθήκαμε ότι θέατρο σημαίνει πάνω απ’ όλα “παίζω”.
AGENDA
Photo
Η αληθινή ταυτότητα της Τζίνας Ντέηβις
Η παράσταση «Η αληθινή ταυτότητα της Τζίνας Ντέηβις» ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βασιλικής Τρουφάκου και Ελένης Ευθυμίου, με την πρωτότυπη μουσική της Λένας Πλάτωνος, από τις 7 Οκτωβρίου.
Photo
Miles view
Το Booze Upstairs Cooperativa φιλοξενεί τον σαξοφωνίστα, τραγουδιστή και συνθέτη της jazz, Δημήτρη Βασιλάκη κάθε Κυριακή από 17 Φεβρουαρίου.
AGENDA
Photo
Αφιέρωμα στη Φινλανδία
Οι προβολές του Cinedoc συνεχίζονται με το αφιέρωμα στη Φινλανδία με δυο ντοκιμαντέρ "The commissioner" και "Stream of Life",την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013.
Παιδί
Photo
Κοντορεβυθούλα... μια ιστορία του σήμερα
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Αμαξοστοιχία - Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» παρουσιάζουν την παράσταση "Κοντορεβυθούλα... μια ιστορία του σήμερα" της Κλωντίν Γκαλεά για δύο παραστάσεις μόνο, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.
AGENDA
Photo
Deteriorate Sound Festival
Το Deteriorate Sound Festival διεξάγεται από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου στο gig space του six d.o.g.s με μπόλικες δόσεις πειραματικής μουσικής.
Photo
Vijay Iyer trio
Ο ινδικής καταγωγής Αμερικανός Βιτζέυ Άυερ, ένας από τους πλέον χαρισματικούς μουσικούς της νεότερης γενιάς, έρχεται να συναρπάσει το αθηναϊκό κοινό, την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 στην Κεντρική ...
Photo
Οι παίκτες
Η ομάδα Cheek-Bones παρουσιάζει τους «Παίκτες», μια περφόρμανς βασισμένη στο έργο του Γκόγκολ, στο Bios basement από τις 18 Φεβρουαρίου.
Σινεμά
Photo
Δεύτερη Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου
Οι Πρεσβείες και τα Επίτιμα Προξενεία των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν την 2η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου από τις 21 έως τις 27 ...
Κερδίστε προσκλήσεις
Biennale νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου
Υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στη 16η Biennale των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου στην Ανκόνα της Ιταλίας μέχρι 28 Φεβρουαρίου.
Πρόσκληση συμμετοχής στο Festival Μηδέν 2013
Προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και έργων στο Video Art Festival Μηδέν μέχρι 31 Μαρτίου 2013.
 
elculture.gr/en
Photo
Νηστικό Αρκούδι
Photo
Ριζότο με σαφράν, τζίντζερ και τουρμέρικ
Ριζότο με γεύσεις ανατολής!
Photo
 
Logo
σχετικά με το ελculture
διαφημιστείτε
επικοινωνία
όροι χρήσης
{unsubscribe}Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση από το ελcmag πατήστε εδώ{/unsubscribe}