Logo
Facebook Twitter Vimeo iphone
Youtube Instagram RSS Android
Τεύχος 277 / 16 - 22 Ιανουαρίου 2014
EDITORIAL
Editorial
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των Νέων από 23 έως 29 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Να αγαπάς την ομορφιά σημαίνει να βλέπεις το φως. Κι έτσι τον πυρσό της Ευρώπης, δηλαδή του πολιτισμού, πρώτη τον κράτησε η Ελλάδα, η οποία τον πέρασε στην Ιταλία, η οποία τον πέρασε στη Γαλλία». Στο ίδιο πνεύμα με τον Victor Hugo, ο Laurent Fabius, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ερασιτέχνης γλύπτης, εύχεται αυτόν τον πυρσό να τον κρατήσει ψηλά η Ελλάδα, που προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Πολιτική και πολιτισμός, δυο έννοιες βαθιά συνδεδεμένες για τη Γαλλία, στην Ελλάδα ιδανικά θα μπορούσε να ισχύει το ίδιο…

 

«Ελλάς-Γαλλία συμμαχία», το σύνθημα παραπέμπει στην τεσσαρακοστή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Για το 2014 φέρνει και ένα πολυδιάστατο, φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, με βασικό ενορχηστρωτή το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Κομεντί Φρανσέζ, σύγχρονοι Έλληνες και Γάλλοι συγγραφείς, εκδόσεις Άγρα και Εστία, μπε-ντε (BD), φιλοσοφία με Μπαντιού και Ρανσιέρ, ποίηση, επιστημονικό φεστιβάλ με τον νομπελίστα Σερζ Αρός, Ινστιτούτο Έρευνας Ακουστικής και Μουσικής του Κέντρου Πομπιντού (Ιrcam), video dance project, κινηματογράφο με Ναταλί Μπάιγ. Περίπου εκατό πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τριάντα ελληνικούς φορείς, εκ των οποίων βασικός υποστηρικτής το πανταχού παρόν Ίδρυμα Νιάρχος, υπόσχονται να εμπλουτίσουν την πεζή πραγματικότητά μας.

 

Γαλλοτραφής και ο μεγάλος Λευτέρης Βογιατζής, το «καταφύγιό» του στην Οδό Κυκλάδων παίρνει το όνομά του με πλούσιο διετή καλλιτεχνικό προγραμματισμό. Η γαλλική παιδεία ωστόσο δεν αποτελεί δυστυχώς πανάκεια, παράδειγμα ο υπουργός Πολιτισμού μας, αλλά ας μην είμαστε απαισιόδοξοι…

 

Καλή ελληνογαλλική χρονιά!

ελcBLOG
ελcTV
Μουσείο Μπενάκη: Ισλαμικής Τέχνης
Δείτε τι είπε στο ελcTV, η Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτηριακό συγκρότημα, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού.
Ίψεν ο σύγχρονός μας (;)
Η Τώνια Καράογλου παρακολούθησε τους «Βρικόλακες» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, αλλά δεν πείστηκε πως ο Ίψεν μας αφορά ακόμη.
Θα μοιραστείτε το καλάθι
O Old Boy μιλάει για το «Ιnside Llewyn Davis». Η τελευταία ταινία των αδελφών Κοέν αναπλάθει τη φολκ σκηνή των αρχών του '60 από τη σκοπιά ενός λούζερ.
ελcBLOG
Η Μάρω Κουρή στο ελculture.gr
«Οι Γυναίκες του Κόσμου» της Μάρως Κουρή ταξιδεύουν στο Παρίσι και η φωτογράφος μιλά στο ελculture για τις γυναίκες που μαγνητίζουν το φακό της και τις ιστορίες τους.
Εκ νέου, αλλά με νόημα και προοπτική
Προτού αφήσει το υπόγειο του Ωδείου Αθηνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Εκ Νέου: Μία Νέα Γενιά Ελλήνων Καλλιτεχνών».
Το βλέμμα προς τα άστρα
Η Μαρίνα Κοντού καταγράφει το μικρό πολιτιστικό θαύμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης λίγο πριν από το «Ταξίδι στο Διάστημα» σε συνεργασία με το NOESIS.
AGENDA
Εκθέσεις
Photo
Κρεοπωλείoν η ωραία Ελλάδα
Οι εικαστικοί Ναυσικά Ρήγα και Ανδρέας Σταυριανουδάκης-Καμπάς παρουσιάζουν στις 17 και 18 Ιανουαρίου στο CAMP! το εικαστικό δρώμενο «Κρεοπωλείον η ωραία Ελλάδα».
Photo
California Ντρίμιν
Από 7 Ιουλίου, το θέατρο Αθηνά παρουσιάζει το πολυβραβευμένο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «California Ντρίμιν».
AGENDA
Εκθέσεις
Photo
The Meet Market στο Bios
Το Μeet Market το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου καλωσορίζει το 2014 στο Bios με ένα διήμερο αγορών.
Photo
Ρινόκερος
O «Ρινόκερος» του Ε. Ιονέσκο ανεβαίνει στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες από τις 11 Ιανουαρίου.
Photo
Κάτι σαν φαντασία
Ο Θόδωρος Κοτεπάνος παρουσιάζει στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό» το Σάββατο 18/1 στις 20:30 «Το piano στα forte του».
Photo
Μάκμπεθ από την Εθνική Λυρική Σκηνή
Με τον «Μάκμπεθ» του Βέρντι, υποδέχεται η ΕΛΣ το 2014 στην αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής από τις 17/1.
Κερδίστε προσκλήσεις
Snehta Residency Open Call || Spring 2014
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2014 γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των καλλιτεχνών που επιθυμούν να φιλοξενηθούν από το Snehta Residency και να εργαστούν στην πόλη της Αθήνας για δύο μήνες.
Μαθήματα ακροβατικών εδάφους στον Κινητήρα
Από 28 Ιανουαρίου, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, πραγματοποιούνται μαθήματα ακροβατικών εδάφους στο studio του Κινητήρα, με εισηγήτρια τη Λία Χαμηλοθώρη.
 
elculture.gr/en
Photo
Strong Greek element in the IFFR 2014
Νηστικό Αρκούδι
Photo
Ζiferblat, αγοράζοντας τον χρόνο σε ένα καφέ
Στο καφέ Ziferblat, "τα πάντα είναι δωρεάν, εκτός από το χρόνο που περνάς εκεί" και ο χρόνος αυτός κοστίζει για την ακρίβεια 0,03 λίρες το λεπτό.
Photo
Οι πρώτες κυρτές UHD τηλεοράσεις από τη Samsung
Το 2013 ήταν μία χρονιά-σταθμός για τη Samsung, μέσα στην οποία η εταιρεία κυκλοφόρησε τρεις UHD τηλεοράσεις, ενώ παρουσίασε και την πρώτη της κυρτή τηλεόραση.
 
Logo
σχετικά με το ελculture
διαφημιστείτε
επικοινωνία
όροι χρήσης
{unsubscribe}Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση από το ελcmag πατήστε εδώ{/unsubscribe}