Logo
Facebook Twitter Vimeo iphone
Youtube Instagram RSS Android
Τεύχος 280 / 6 - 12 Φεβρουαρίου 2014
EDITORIAL
Editorial
Tο 4ο Athens Video Dance Project πραγματοποιείται από τις 19 έως και τις 23 Φεβρουαρίου στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

«Αυτό το θέατρο δεν είναι μια ατομική ιδιοκτησία, ούτε καν καλλιτεχνική· είναι ένα θέατρο σύμβολο διαχρονίας που υπηρετούμε και πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω του Τύπου, η κοινωνία να ελέγχει πού πάνε τα χρήματά της, πόσο παραγωγικό και αναπτυξιακό όχημα είναι ο οργανισμός και για αυτό θα πρέπει να βρισκόμαστε, εξάλλου η κοινότητα των ηθοποιών και η κοινότητα των δημοσιογράφων είναι μια οικογένεια κι έτσι την αντιλαμβάνομαι διαχρονικά…»

Λαλίστατος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού μας Θεάτρου κ. Χατζάκης στη συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό και το καλοκαιρινό ρεπερτόριο. Δεν κρύβει άλλωστε την αγάπη του για τον Τύπο και τα φώτα της δημοσιότητας, «κλασικές» πλέον οι χαμογελαστές φωτογραφίες του με ανθρώπους της καλλιτεχνικής αλλά και πολιτικής σκηνής.

Μακάρι τα ΜΜΕ, ως τέταρτη εξουσία, να υπάρχουν για να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά η καθημερινή ενημέρωση μάλλον άλλα μας διδάσκει με την παρουσία τόσων «καλοπροαίρετων» χορηγών.
Προχωρώντας στο διά ταύτα, οι ιδέες τελικά για το μέλλον του Εθνικού είναι πολλές και όχι χωρίς ενδιαφέρον: χειμερινό κλιμάκιο για να ταξιδεύει στην επαρχία, μόνιμη θερινή σκηνή στην Αθήνα, επέκταση της σχολής του Εθνικού, συνεργασία με άλλους φορείς (βλ. Λυρική). Μερικά από τα τόσα φιλόδοξα σχέδια ευχόμαστε να πραγματοποιηθούν και να μην είναι μόνο για το θεαθήναι… Ο Κεφαλονίτης λογοτέχνης Ανδρέας Λασκαράτος έγραφε: «Όποιος με πάρα-χαιρετά και με πάρα-χαϊδεύει, κάτι από μένα, βέβαια, να καρπιστεί γυρεύει» (Στοχασμοί, 1911).

Η σκέψη μας στην Κεφαλονιά

ελcBLOG
Δύο στα πέντε
O Οld Boy μιλά για το «Nymphomaniac Μέρος Α΄» του Λαρς φον Τρίερ. Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της εποχής μας επιστρέφει προκλητικά, αλλά όχι αντίστοιχα ουσιαστικά.
Κωμωδίες για γέλια και για κλάματα
Η Νάντια Δρακούλα προτείνει τέσσερις απολαυστικές παραστάσεις, «Αέρας», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Rebeeecca» και «Zωρζ Νταντέν», που μας χορταίνουν γέλιο και σκέψη.
Άνθρωποι (και) μαριονέτες
Η Τώνια Καράογλου παρακολούθησε ένα κουκλοθεατρικό σχόλιο για τη χειραγώγηση του ατόμου χάρη στην παράσταση «Norma S/N 210113» της ομάδας Ανταμαπανταχού.
ελcBLOG
­Όταν ένα μουσικό κομμάτι γίνεται label
Το Triple Bath Festival, αφιερωμένο σε ένα ξεχωριστό label, χαρτογραφεί μια σπουδαία πτυχή του ήχου της πόλης το τριήμερο 7-9 Φεβρουαρίου στο Ανάμεσα.
Ο Swoon στο ελculture.gr
Η Φωτεινή Χρίστη συζητά με τον Swoon για λέξεις, εικόνες και ήχους, ανακαλύπτοντας τι είναι τελικά η τέχνη του Videopoetry.
Η τέχνη των απλών ανθρώπων
Η Μ. Κοντού γράφει για την έκθεση του αρχείου του Γ. Ιωάννου στο Βαφοπούλειο, που επαναπατρίζει τον ποιητή της «πρωτεύουσας των προσφύγων» στη γενέθλια πόλη του.
AGENDA
Photo
Ιλιάδα
Η ομάδα του Στάθη Λιβαθινού ανεβάζει στο Θέατρο Χώρα την «Ιλιάδα», το έπος του Ομήρου, στη βραβευμένη μετάφραση του Δ. Ν. Μαρωνίτη από τις 12 Φεβρουαρίου.
Photo
Το θείο τραγί
Ένας νέος κύκλος παραστάσεων του έργου «Το θείο τραγί», βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα ξεκινάει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, από τις 12 Νοεμβρίου.
AGENDA
Photo
Εκθέσεις
Photo
Διαδράσεις
To ΕΜΣΤ παρουσιάζει στην Αίθουσα Νέων Έργων την έκθεση «Διαδράσεις», από 6 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2014.
Θέατρο - Χορός
Photo
MET Live: Antonín Dvořák: Rusalka
Live η «Ρουσάλκα» του A. Dvorak από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης στις 8/2.
Photo
Ο Μύρων Μιχαηλίδης διευθύνει την Κ.Ο.Θ.
Η συμφωνία «Μάνφρεντ» του Tchaikovsky και το 5ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Beethoven στο Α.Π.Θ. την Παρασκευή 7/2.
Κερδίστε προσκλήσεις
 
elculture.gr/en
Photo
Something Old, Something New
A review of the recent "Brides" exhibition in Benaki Museum which has become the talk of the town.
Νηστικό Αρκούδι
Photo
Η σταφίδα και η ιστορία μιας χρεοκοπίας
Μια εκδήλωση-ομιλία στο πλαίσιο αφηγήσεων για την ιστορία των τροφίμων που φιλοξενεί το Real Greek στο Golden Hall το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 13.00.
Photo
Έρχεται το LG G Flex
Η LG Electronics πρόκειται να διαθέσει το καινοτόμο και βραβευμένο LG GFlex, το πρώτο smartphone στον κόσμο σχεδιασμένο να ακολουθεί την καμπύλη του ανθρώπινου προσώπου.
 
Logo
σχετικά με το ελculture
διαφημιστείτε
επικοινωνία
όροι χρήσης
{unsubscribe}Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση από το ελcmag πατήστε εδώ{/unsubscribe}