Logo
Facebook Twitter Vimeo iphone
Youtube Instagram RSS Android
Τεύχος 314 / 20 - 26 Νοεμβρίου
EDITORIAL
Editorial
Στις 27 Νοεμβρίου τo MIRfestival προσγειώνεται για τέταρτη φορά στην Αθήνα μαζί με ευρηματικά καλλιτεχνικά projects του σύγχρονου ζωντανού θεάματος

Έτυχε να ξεναγηθώ πριν λίγες μέρες με ένα γκρουπ στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε μια φάση ο ξεναγός μάς δείχνει και μάς μιλά για την αντιθετική κίνηση στο σώμα των αγαλμάτων της κλασικής περιόδου, που στηρίζονται στο ένα πόδι και το άλλο τείνει μπροστά, που εν πάση περιπτώσει δεν εξαντλείται μόνο σε αυτό το γνώρισμα και δεν το μεταφέρω τώρα ικανοποιητικά, αλλά ήταν πάντως μια προσπάθεια των αρχαίων Ελλήνων καλλιτεχνών να σπάσουν την ακινησία και να καταστήσουν πιο ζωντανά τα δημιουργήματά τους. Μας εξηγεί ότι αυτό είχε τόσο ανεξίτηλη επίδραση, ώστε είκοσι αιώνες αργότερα το εφάρμοσαν οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης και ονομάστηκε μάλιστα «contrapposto».

Tότε μια κυρία από το γκρουπ ρωτάει: «Γιατί όμως; Γιατί αφού ήταν ελληνική σύλληψη μας πήραν το όνομα;». Και σκέφτομαι ότι είναι ακριβώς αυτή η ερώτηση, αυτό ακριβώς το τόσο άκυρο παράπονο, αυτό ακριβώς το σύνδρομο της αδικίας εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μόνο δέος (ή, αν το πάρουμε αλλιώς, και υπερηφάνεια), που αν το εφαρμόσεις στην μεγάλη του εικόνα φανερώνει όλην την με στρεβλή έννοια ιδιοκτησιακή σχέση που έχουμε για την πολιτιστική μας κληρονομιά, φανερώνει το πόσο στενόμυαλα και στείρα εσωτερικεύουμε την ιστορία του τόπου μας, φανερώνει το πόσο φοβικά έχουμε συγκροτήσει την ταυτότητά μας σε σχέση με αυτή.

γράφει ο Old Boy

ελcBLOG
ελcTV
Η Φόνισσα
Δείτε τι είπαν στην κάμερα του ελcTV ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης για την όπερα «Η Φόνισσα», παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Νοέμβριο του 2014. Μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ξανά τη Φόνισσα, η οποία θα ...
Το μπαλάκι που πετιέται
Ο Old Boy είδε το «Δυο ημέρες, μια νύχτα» των αδελφών Νταρντέν. 16 εργάτες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο μπόνους τους ή την απόλυση μιας συναδέλφου.
Από τη μαρτυρία στη σκηνή
Η Τώνια Καράογλου γράφει για το «Έ_Φυγα» και το «Από πρώτο χέρι»: δυο παραστάσεις που υπενθυμίζουν ότι το θέατρο-ντοκουμέντο είναι πάνω απ’ όλα θέατρο.
ελcBLOG
Άρης Σερβετάλης, η ήρεμη δύναμη
Με αφορμή την παράσταση «Ο Σωσίας», η Νίκη Ξένου ανατρέχει στους βασικότερους σταθμούς της θεατρικής πορείας του Άρη Σερβετάλη.
Τα ταπεινά και τα μεγάλα
Η Μαρίνα Κοντού επισκέπτεται την έκθεση «Τιμή στον Τεριάντ» στο Τελλόγλειο, αφιερωμένη στον κοσμοπολίτη ευπατρίδη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade.
Quoting Nolan
Με αφορμή τις διχασμένες αντιδράσεις για το Ιnterstellar, o Nεκτάριος Κουβαράς θυμάται τις σημαντικότερες στιγμές του Κρίστοφερ Νόλαν.
AGENDA
Μουσική
Photo
H Cat Power live στην Αθήνα
H Cat Power, μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της indie-alternative rock σκηνής, έρχεται στην Αθήνα για μία solo συναυλία την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club.
Εκθέσεις
Photo
Nulla dies sine linea
Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής επτά καλλιτεχνών "Nulla dies sine linea" (Ούτε Μέρα Χωρίς Γραμμή) από τις 20 Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2014.
AGENDA
Photo
Εικόνες του Ευρωπαϊκού Βορρά: Γερμανοί Ρομαντικοί Ι
Κύκλος μουσικής με έργα Γερμανών ρομαντικών συνθετών από την ΚΟΑ στις 21/11 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Θέατρο - Χορός
Photo
If Only
Η παράσταση "If Only" της ομάδας CakeTree Theatre Company ανεβαίνει στο Bios από τις 20 Νοεμβρίου 2014.
Μουσική
Photo
She Keeps Bees live
Οι She Keeps Bees έρχονται κατευθείαν από το Brooklyn της Νέας Υόρκης για ένα live στο 6 d.o.g.s, στις 20/11.
Μουσική
Photo
Τρεις μουσικές σχολές σε μία συναυλία
Έργα συνθετών από τρεις διαφορετικές περιόδους παρουσιάζει η ΚΟΘ, στις 22/11 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Κερδίστε προσκλήσεις
Σεμινάριο Feldenkrais: Ανάλαφρη μέση
Ο Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre διοργανώνει το Σάββατο 22 Nοεμβρίου το σεμινάριο Feldenkrais: Ανάλαφρη μέση με την Ulrike Hasbach-Doussis.
Σεμινάριο: Ο Βερισμός στην Όπερα
Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ένα σεμινάριο-αναδρομή στο καλλιτεχνικό κίνημα του Βερισμού.
 
elculture.gr/en
Photo
Postlude
The Pilotless Press released its third handmade chapbook by the mysterious writer Haldon Lockly entitled "Postlude".
Νηστικό Αρκούδι
Photo
Καπνιστός σολομός κι εγκυμοσύνη
Επιτρέπεται να καταναλώνεις καπνιστό σολομό αν είσαι έγκυος; Διαβάστε την απάντηση από τη Διατροφολόγο On Call!
Ανακοίνωση
Photo
Το Aephoria.net στο Startup Safary Athens
To Aephoria.net συμμετέχει στο Startup Safary Athens με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
 
Logo
σχετικά με το ελculture
διαφημιστείτε
επικοινωνία
όροι χρήσης
{unsubscribe}Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση από το ελcmag πατήστε εδώ{/unsubscribe}