Logo
Facebook Twitter Vimeo iphone
Youtube Instagram RSS Android
Τεύχος 316 / 4 - 10 Δεκεμβρίου 2014
EDITORIAL
Editorial
Dourgouti Island Hotel Project: Συζήτηση-Επιτραπέζιο παιχνίδι για τη "γειτονιά" το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου και παρουσίαση των αποτελεσμάτων στις 7 Δεκεμβρίου

«Η χώρα μου είναι παρανοϊκή. Πήρε τους χορούς της και τους έκανε Χούντα. Και μετά “Ζορμπά” και συρτάκι». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους ξένους προσκεκλημένους ο δημιουργός του «Έλληνα Βρικόλακα», της παράστασης που δυο χρόνια τώρα ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τη δημώδη παράδοση και την αισθητική της. Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας ήταν ένας από τους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο «Σύστημα Αθήνα 2014», την πλατφόρμα επικοινωνίας των ελληνικών παραστατικών τεχνών με εκπροσώπους φορέων του εξωτερικού, που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Στο ίδιο πάνελ και ο Σίμος Κακάλας με την «Gολfω» του, γέννημα μιας αντίστοιχης ανάγκης αναστοχασμού πάνω σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας και παράδοσης.

Αν κάποιοι εμπνευσμένοι δημιουργοί μας συνεχίζουν να σκύβουν με δημιουργικό ενδιαφέρον πάνω σ’ αυτήν την παρανοϊκή χώρα, η «μεγάλη εικόνα» μονάχα αποκαρδιωτική είναι. Εν μέσω ημερών όπου το δικαίωμά μας να ονομαζόμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια δοκιμάζεται βάναυσα, η βράβευση του Σάκη Ρουβά ως τραγωδού από τον κατεξοχήν (;) θεσμικό φορέα των κριτικών θεάτρου μπορεί να μείνει στην ιστορία σαν ένα τραγελαφικό, ανώδυνο αλλά σημαίνον, ανέκδοτο αυτής της παράνοιας.

 

γράφει η Τώνια Καράογλου

ελcBLOG
Μια γελοία ζωή
Ο Old Boy είδε την «Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα. Μέσα στην οικονομική και την οικογενειακή κρίση η Μαρία ετοιμάζεται να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Τα μουσεία τη νύχτα
Η Μαρίνα Κοντού παρακολουθεί τα παιδιά να κάνουν τον κόσμο δικό τους ένα μουσείο τη φορά στο 4ο Sleepover στα Μουσεία από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Οι Πράκτορες του Πλανήτη στο ελculture.gr
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», μιλήσαμε με τη συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη για το αειφόρο μέλλον μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης.
AGENDA
Θέατρο - Χορός
Photo
Μποέμ
Η «Μποέμ» του Πουτσίνι παρουσιάζεται στο θέατρο Ολύμπια, σε σκηνοθεσία Λίνας Βερτμύλλερ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, από την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου.
Photo
Morrissey live
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου συναυλία του Βρετανού καλλιτέχνη Morissey στο γήπεδο του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, στα πλαίσια της περιοδείας "World Peace Is None Of Your Business".
AGENDA
Photo
Στεν.
Το bios παρουσιάζει την παράσταση «Στεν.» βασισμένη στην «Κάθοδο των Εννιά» του Θ. Βαλτινού από τις 8/12.
Μουσική
Photo
Winter Plisskën Festival 2014
Στις 4 & 5/12 οι Simian Mobile Disco, Swans, Lee "Scratch" Perry, The Bug και Son Lux, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Photo
Έρμα [ballast]
Το έργο «έρμα [ballast]» με την Αθανασία Κανελλοπούλου παρουσιάζεται στο Βaumstrasse - Δρόμος με δέντρα, από τις 5/12.
Παιδί
Photo
Το παιδί και τα μάγια
H Default Company παρουσιάζει στο Θέατρο Πόρτα «Το παιδί και τα μάγια», ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική.
Κερδίστε προσκλήσεις
Πρόσκληση συμμετοχής στο In Progress/ Feedback Festival 2015
Ο Κινητήρας καλεί ομάδες χορού και θεάτρου να δηλώσουν συμμετοχή στο In Progress/ Feedback Festival 2015 με θέμα «Παιδί-Ισότιμος Πολίτης» έως την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014.
Aνοιχτό κάλεσμα για τρία workshops
Το metamatic:taf ανακοινώνει ανοιχτό κάλεσμα από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου για τρία workshops που θα λαμβάνουν χώρα κατα τη διάρκεια της έκθεσης «Welcome to Ecumenopolis».
 
elculture.gr/en
Photo
Flight is hope
A solo painting exhibition by Maro Kozani at Open Case 303.
Νηστικό Αρκούδι
Photo
Η πατσαβουρόπιτα της Ολυμπίας
Εδώ στο Αρκούδι φροντίζουμε για σένα! Γλυκό με χαμηλές θερμίδες από τη Διατροφολόγο_Οn_Call!
stories from the sea
Photo
Το Caravan Project επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη
Στις 15 Νοεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκε η δράση του Caravan Project στη Μυτιλήνη, στην πρώτη από τις επτά πόλεις που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την περίοδο 2014-2015.
 
Logo
σχετικά με το ελculture
διαφημιστείτε
επικοινωνία
όροι χρήσης
{unsubscribe}Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση από το ελcmag πατήστε εδώ{/unsubscribe}