‘Non-Returns” με πάνω από 300 φωτογραφικά έργα του Σωτήρη Δανέζη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

NON-RETURNS - Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Ο Σωτήρης Δανέζης επιστρέφει σε περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους, ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του

15 Απριλίου 2022
- 29 Μαΐου, 2022

Ο Σωτήρης Δανέζης επιστρέφει σε περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους, ανθρωπιστικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές και συναισθηματική φόρτιση για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από την έκθεση φωτογραφίας και νέων μέσων ”Non-Returns”, την οποία επιμελείται ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Η τρίτη ατομική έκθεση του γνωστού πολεμικού ανταποκριτή και δημοσιογράφου, σε συμπαραγωγή του Δήμου Πειραιά, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας, ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την Παρασκευή 15 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά και διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου.

Το νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα του Σωτήρη Δανέζη περιλαμβάνει περισσότερα από 300 φωτογραφικά έργα, εγκαταστάσεις, προβολές και στιγμιότυπα από τα ντοκιμαντέρ του. Στον χώρο θα εκτεθούν για πρώτη φορά προσωπικά αντικείμενα τα οποία έφερε μαζί του πίσω στην Ελλάδα ως ενθύμια-ίχνη των αποστολών που πραγματοποίησε και των ιστοριών που κατέγραψε.

NON-RETURNS - Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Non Returns, Sotiris Danezis – Congo

Το σύνολο του έργου δημιουργήθηκε παράλληλα και κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών αποστολών και των γυρισμάτων του στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου τα τελευταία 25 χρόνια. Στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά ο επισκέπτης θα περιηγηθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους και σε 15 ενότητες, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά με τα ψηφιακά έργα. Επιπλέον, υπάρχουν έξι οπτικοακουστικές ενότητες (transmedia
docs) που λειτουργούν ως αυτοτελείς μικρές ιστορίες με θεματολογία βασισμένη σε συγκεκριμένα γεγονότα.

NON-RETURNS - Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Non Returns, Sotiris Danezis – Agio Oros

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον επιμελητή Βαγγέλη Ιωακειμίδη:

«Βασικός πυρήνας της έκθεσης είναι η έννοια της ατελέσφορης αλλά και επαναλαμβανόμενης επιστροφής. Η μη επιστροφή. Το ανεπίστρεπτο βίωμα. Ο φωτογράφος επιστρέφει εμμονικά σε σημεία και γεγονότα του κόσμου,
αναζητώντας το θεμέλιο ενός νοήματος που πάντα διαφεύγει την οριστική του καταγραφή. Το ίδιο το φωτογραφικό γεγονός, το εξαγόμενο της εμπειρίας, είναι επίσης αδύνατον να το επισκεφτεί κάποιος δεύτερη φορά, αφού συντελείται άπαξ. Έτσι, η επιστροφή από, αλλά και προς, το γεγονός παραμένει μια δυνητικά ανεκπλήρωτη επιθυμία.

Η προσέγγιση του έργου λειτουργεί πέρα από το περιεχόμενο των μεμονωμένων εικόνων. Ο θεατής δεν προσκαλείται να εστιάσει μόνο στις ιστορίες, όσο συγκλονιστικές και αν είναι. Αυτό που καλείται να δει είναι τις λεπτές γραμμές που διακρίνουν την Ιστορία από τις ιστορίες, τον φανατισμό από την πίστη, τη σιωπή από τη διαμαρτυρία, υπό το πρίσμα όχι των αντιθέσεων αλλά της συνεχούς ροής.

NON-RETURNS - Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Non Returns, Sotiris Danezis – Somalia
NON-RETURNS - Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Non Returns, Sotiris Danezis – Norway

Πρόκειται για μια αφήγηση που έχει ξαναγραφεί μέσα από συσχετισμούς και απορίες. Ή μάλλον μέσα από μια διερώτηση που αφορά και τα δύο υποκείμενα: φωτογράφο και θεατή. Απορίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο ιστορικό ή γεωγραφικό πλαίσιο των ίδιων των γεγονότων αλλά στους συνδυασμούς που εμφανίζονται στο υλικό όταν ανιχνεύουμε κοινά μοτίβα, οπτικές, τρόπους αφηγηματικής προσέγγισης και εμπειρίες.»

*Cover photo: Non Returns, Sotiris Danezis – Nepal

Συντελεστές

Επιμελητής: Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Επιστημονικός Σύμβουλος: Χρήστος Χρυσόπουλος
Οπτική Ταυτότητα: Schema – Δήμητρα Χρονά
Προσαρμογή Οπτικής Ταυτότητας: Μαρία Αθανασίου
Προσαρμογή Transmedia Doc: Κώστας Χριστακόπουλος
Μετάφραση – Επιμέλεια Κειμένων: Δημήτρης Σαλταμπάσης
Συντονισμός Παραγωγής: Ιουστίνη Δρακουλάκου, Βαρβάρα Βαγιανού
Fine Art Printing: PHOTOLAB Athens – Στράτος Ακτίδης
Πλαίσια: Art Cube
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & κατασκευή ψηφιακής περιήγησης: MALVI – Πάνος Βούλγαρης, Μαρία Μαλινδρέτου
Ψηφιακές Εκτυπώσεις Σήμανσης: Whale Graphics
Εγκατάσταση: Artlock

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 15 Απριλίου 2022 | 18.00
Διάρκεια: 15 Απριλίου – 29 Μαΐου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.