“Nordost”: ένα κοινωνικό έργο βασισμένο σε μια πραγματική τραγωδία

Nordost

Μια παράσταση που μεταφέρει στην σκηνή την ένταση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου, το έργο  “Nordost” του Τόρστεν Μπουχστάινερ, σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα.

Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Στις 23 Οκτωβρίου 2002, 42 Τσετσένοι εισέβαλαν στο θέατρο  Ντουμπρόβκα στη Μόσχα. Διέκοψαν την παράσταση του μιούζικαλ «Νορντόστ» και κράτησαν ως ομήρους 850 άτομα. Το αίτημα τους ήταν να  αποχωρήσουν τα ρώσικα στρατεύματα από την Τσετσενία.

Χωρίς να καταβάλει καμία σοβαρή προσπάθεια να δώσει αναίμακτο τέλος στο δράμα των ομήρων, η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα εισέβαλε στο θέατρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, λένε οι μυστικές υπηρεσίες. Ήταν μια αιματοχυσία, λένε οι σχολιαστές.

Η ομηρία κράτησε 57 ώρες και στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.

Από επίσημη πλευρά η Ομηρία στη Μόσχα συγκρίνεται με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.  Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται αντιπατριωτικό να κάνει κανείς σκέψεις για τα αίτια της τρομοκρατίας ή για αναίμακτες λύσεις.

Στη παράσταση στο studio Μαυρομιχάλη, 9 γυναίκες με όχημα το έργο του Μπουχστάινερ και αληθινές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν από μέσα τα γεγονότα, μας δίνουν το ιστορικό της τραγωδίας που συγκλόνισε ολόκληρο το κόσμο και που σήμερα 16 χρόνια μετά, οι κάθε είδους παραλλαγές της, αποτελούν τον καθημερινό εφιάλτη της «πολιτισμένης Δύσης».

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία – Σκηνογραφική επιμέλεια: Στέλλα Κρούσκα

Κοστούμια: Μαρία Μπενάκη

Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης

Μουσική επιμέλεια: Αναστασία Φλεμοτόμου

Βίντεο – Φωτογραφίες: Αντώνης Χρήστου

Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Μαριέλα Δουμπού, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Ιωάννα Κεραυνού, Κατερίνα Λούβαρη – Φασόη, Μαρία Μπενάκη, Σοφία Παπαδοπούλου,  Έφη Ρευματά, Αναστασία Φλεμοτόμου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.