«Ο αρκουδιάρης και το καμηλογάιδουρo»: Η performance της ομάδας Sinodi Papu στη Stoa 42

Ένα ζώο που χορεύει στους ρυθμούς του αρκουδιάρη του, όπως τότε, όπως τώρα

12 Φεβρουαρίου 2022

Τo Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, η Stoa 42 και η ομάδα Sinodi Papu παρουσιάζουν την έκθεση «Ο αρκουδιάρης και το καμηλογάιδουρo» σε ένα μοναδικό θέαμα.

Λαϊκό, παραδοσιακό και για όλη την οικογένεια. Ένα ζώο που χορεύει στους ρυθμούς του αρκουδιάρη του, όπως τότε, όπως τώρα. Πρωταγωνιστούν ο αρκουδιάρης Γκόρντον και το καμηλογάιδουρο του ο Φωκάς. Ο θηριοδαμαστής και το δαμασμένο θηρίο.

Όμως ποτέ δεν δαμάζεται κανείς για πάντα∙ η εξουσία οφείλει να επικυρώνεται συνεχώς, να επιβεβαιώνει τη δύναμη της με κάθε ευκαιρία αλλιώς το καταπιεσμένο ζωάκι θα ξεχάσει ποιο είναι το αφεντικό του και θα το σκάσει. Αυτό το θεριό όλο αμφισβητεί τους ρόλους τους και φαντάζεται –μέσα στην τρέλα του– ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Ότι θα μπορούσε να ζει χωρίς αλυσίδες, χωρίς να πρέπει να δουλεύει για άλλον, να χορεύει όπως θέλει αυτό κι όχι όπως προστάζει ο Γκόρντον.

Φαντάζεται ένα κόσμο χωρίς αστυνομία, χωρίς σύνορα, χωρίς σημαίες. Γι’ αυτό πρέπει να φάει το ξύλο του. Μη σας τρομάξει η βία, διότι φυσικά δεν πρόκειται για κανονική βία. Ο Γκόρντον μαστιγώνει τον Φωκά για το καλό του. Όντως, γιατί χωρίς τις αλυσίδες, ο Φωκάς δε θα ήξερε πού να πρωτοπάει, θα γινόταν ασύδοτος κι απείθαρχος, κι αυτό θα είχε οδυνηρές συνέπειες στην υγεία του. Χωρίς την τροφή του αφέντη του, τι θα έτρωγε; Χωρίς το ντέφι του, πώς θα χόρευε; Τελικά είναι τυχερός.

Sinodi Papu στην Stoa42

Μην παρεξηγείτε την σχέση τους. Δεν είναι εχθροί. Είναι οικογένεια.

Εξάλλου, έχουν κοινά συμφέροντα: να βγάλουν κι οι δύο τα λεφτά της σεζόν μέσω αυτής της περφόρμανς. Βέβαια ο θηριοδαμαστής αγοράζει μέλι για τον εαυτό του ενώ για το θεριό του παίρνει κουκουνάρια. Αλλά τι θα ήταν ο Φωκάς χωρίς τον Γκόρντον; Ένα τίποτα, χωρίς σκοπό, χωρίς καμιά φροντίδα. Χωρίς σπόρια να φάει, χωρίς κλουβί για να κοιμηθεί.

Οι Sinodi Papu είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που αποτελείται από εικαστικούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς και καλλιτέχνες σταντ-απ κόμεντι. Ιδρύθηκε τις πρώτες μέρες του 2021 με σκοπό να εξερευνήσει σύγχρονες μεταψηφιακές μορφές καλλιτεχνικής επιτέλεσης με έμφαση στην ποιητική της σάτιρας, της γιορτής, της μίμησης και του μασκαρέματος.

Sinodi Papu στην Stoa42

Η ομάδα θα εγκαινιάσει τη δράση της δοκιμάζοντας μια σειρά από επιτελεστικές σπουδές στην συνεύρεση, τη σωματική οικειότητα και τη χωρική εγγύτητα, στο πλαίσιο της μεταπανδημικής πραγματικότητας. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Πάνος Σκλαβενίτης, το ρόστερ συμπληρώνουν οι Τάνια Βαρβέρη, Αιμιλία Μήλου, Μαρκέλλα Ξυλογιαννοπούλου και Αλέξανδρος Τιτκώβ ενώ στον βασικό κορμό των Sinodi Papu θα συνδράμει, κατά περίσταση, ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών.

Η Stoa 42 είναι ένας χώρος με στόχο την στήριξη νέων καλλιτεχνών. Στα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, καλεί κάθε φορά έναν καλλιτέχνη ή μια ομάδα καλλιτεχνών να παρουσιάσουν ένα έργο.

Συντελεστές

Συμμετέχοντες: Κατερίνα Καλέντζη, Αργύρης Μαρίνης, Κατερίνα Σκόρδου, Ελένη Καράκου, Κώστας Φέκκας, Ara Bogosian, Ζίγγυ Νικολακόπουλος, Αγγελος Μανιάτης, Ελισσάβετ Ελευθεριάδου, Sinodi Papu

Guest star: Στέφανος Χανδέλης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 | 19.00 – 22.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πανεπιστημίου 42, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.