«-Πές μου τί στέκεσαι Θανάση, Ορθός,
βουβός σα λείψανο, στα μάτια μπρός;
Γιατί Θανάση μου, βγαίνεις το βράδυ;
Ύπνος για σένανε δεν ειν’ στον Άδη;» (…)
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ», μετά από μία επιτυχημένη πορεία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη και με ενδιάμεσους σταθμούς το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, τη Σαντορίνη και τη Σίφνο, κλείνει τον κύκλο της στην Αθήνα επιστρέφοντας στον τόπο που ξεκίνησε.

Υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα; Μέσα από ένα ταξίδι έρευνας στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, επιχειρεί ο δημιουργός της παράστασης να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, όπως τα συναντά κανείς στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.

Τρεις ηθοποιοί, με κύριο όργανό τους τη μουσικότητα του λόγου αλλά και το σώμα τους, δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά. Τα εκθέματα του Μουσείου παίρνουν σάρκα και οστά, ζωντανεύουν και αφηγούνται ιστορίες δικές τους αλλά και άλλων ανθρώπων.

Ποιος είναι λοιπόν ο… βρυκόλακας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τι είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τι κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο… νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης;

Η θεατρική παράσταση «Ο Έλλην βρυκόλαξ» μας αποκαλύπτει μια σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, όπου οι βρυκόλακες, ή αλλιώς και βορβόλακες, στοιχειώνουν τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αυτό που φοβούνται περισσότερο και από τον ήλιο είναι… το νερό της θάλασσας.