«Ο επαναπατρισμός της Διασποράς Ι: O Νέος Κόσμος»: Τρεις συνθέτες, τρεις αισθητικές, έξι έργα online από το Μέγαρο Μουσικής

«Ο επαναπατρισμός της Διασποράς Ι: O Νέος Κόσμος»

Η βραδιά αρχίζει με δύο ντουέτα του Χρήστου Χατζή, συνεχίζεται με ένα κουαρτέτο και ένα σεξτέτο του Παναγιώτη Κόκορα και ολοκληρώνεται με ένα σεξτέτο και ένα νονέτο του Χarry Stafylakis

10 Φεβρουαρίου 2021

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, το Ergon Ensemble επιστρέφει στο Megaron Online με την πρώτη από μία σειρά συναυλιών που τιτλοφορούνται «Ο επαναπατρισμός της Διασποράς». Στόχος του Ergon, το οποίο εξειδικεύεται στη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα, είναι να συστήσει στο κοινό σύγχρονους συνθέτες ελληνικής καταγωγής ή Έλληνες δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Σε αυτό το κοινό εγχείρημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Ergon Ensemble, τα μέλη του συνόλου θα ερμηνεύσουν έργα 16 συνθετών και συνθετριών σε 4 συναυλίες, τα προγράμματα των οποίων έχουν διαμορφωθεί με κριτήρια γεωγραφικά και όχι κατά βάση αισθητικά, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε δημιουργίας και το κοινό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τα έργα ακούγοντας τη διαφορετική πρόταση του κάθε δημιουργού.

Στο πρώτο αφιέρωμα, «Ο Νέος Κόσμος», που εστιάζει στις ΗΠΑ και στον Καναδά και μεταδίδεται σε streaming την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 20:30 από την ιστοσελίδα και το fb του Μεγάρου, παρουσιάζονται τρεις συνθέτες, τρεις αισθητικές και έξι έργα. Το κλιμακωτό πρόγραμμα της βραδιάς αρχίζει με δύο ντουέτα του εμβληματικού Χρήστου Χατζή, συνεχίζεται με ένα κουαρτέτο και ένα σεξτέτο του Παναγιώτη Κόκορα και ολοκληρώνεται με ένα σεξτέτο και ένα νονέτο του Χarry Stafylakis. Tη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Γάλλος μαέστρος Philippe Auguin.

Η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί ένα τρίπτυχο με συνθέσεις τριών διαφορετικών αισθητικών ρευμάτων, οι οποίες θα κινηθούν από την ανθρωπολογική αναζήτηση του ”Arctic Dreams I” και του ”Atonement” του Χρήστου Χατζή μέχρι την écriture du son [γραφική αποτύπωση του ήχου] και την ολοφωνία του Π. Κόκορα, μέσα από τα ”Conscious Sound” και ”Crama”, για να καταλήξουν στις πολυρυθμικές progressive metal συνθέσεις ”Unrelent” και ”Flows Obsidian” του Χ. Σταφυλάκη. Όλα τα έργα, εκτός από το ”Crama”, παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια ή πρώτη πανευρωπαϊκή εκτέλεση.

Το Εrgon Ensemble…

… μετρά πάνω από 10 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας στα ελληνικά και διεθνή δρώμενα της σύγχρονης μουσικής. Τα μέλη του δημιούργησαν το κορυφαίο σύνολο σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα, με αφετηρία τα masterclasses του Ensemble Modern. Από την ίδρυσή του το 2008, το σύνολο έχει εντάξει στο δυναμικό του μερικούς από τους καλύτερους έλληνες μουσικούς σε ένα ευέλικτο σχήμα που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραγωγής. Τα πρωτότυπα προγράμματα που ερμηνεύει περιλαμβάνουν μουσική δωματίου, μουσικό θέατρο, χορό, σύγχρονη όπερα, μουσική και κινηματογράφο. Με την προσήλωση που το διακρίνει στην ακρίβεια και τη δυναμικότητα των εκτελέσεων, έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό. Το Ergon έχει κληθεί να συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Documenta / Κάσελ, Herrenhausen Kunstfestpiele / Αννόβερο, Suså Festival / Δανία, Φεστιβάλ Αθηνών, Νostos Festival, International Pharos Contemporary Music Festival / Λευκωσία, Bigli New Music Festival / Κωνσταντινούπολη. Δίνει συστηματικά συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας όλο το εύρος του ρεπερτορίου του 20ού και 21ου αιώνα, ενώ συνεργάζεται συχνά με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Το Ergon Ensemble έχει οργανώσει εκπαιδευτικές δράσεις σχετικά με τη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Τη σεζόν 2020-2021 επεκτείνει τις παιδαγωγικές του δραστηριότητες μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Ergon Lab.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 | 20:30

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.