«Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Μουσικής: Ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου η έκθεση του Αρχείου του μεγάλου συνθέτη

700 περίπου πρωτότυπα ντοκουμέντα πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που αναδεικνύει τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του συνθέτη

8 Ιουνίου 2021
- 30 Δεκεμβρίου, 2021

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, η οποία εδώ και 25 χρόνια διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, αφιερώνουν την Έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου 2021, στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα και Δημιουργού.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία για λίγες μέρες ακόμη, ως το τέλος του χρόνου, να επισκεφτούν αυτήν τη μοναδική έκθεση και να γνωρίσουν σπάνια ντοκουμέντα του Αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη, του ανθρώπου που σημάδεψε με την πολιτική και καλλιτεχνική του υπόσταση τον τελευταίο αιώνα της ιστορίας του τόπου μας.

Η επίσκεψη στην έκθεση γίνεται με δύο τρόπους: είτε στο πλαίσιο μιας από τις ξεναγήσεις που πραγματοποιούν οι επιμελήτριες της Έκθεσης για περιορισμένο αριθμό ατόμων τις Τετάρτες και τα Σάββατα, είτε με μεμονωμένη επίσκεψη από Τρίτη ως και Σάββατο 11:00 έως 19:00 (είσοδος γίνεται ανά μία ώρα για περιορισμένο αριθμό ατόμων). Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και η είσοδος στις ευρύχωρες εγκαταστάσεις της Έκθεσης επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ενήλικες και σε παιδιά με αρνητικό self test.

«Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Φωτογράφιση έκθεσης αφιερώματος στο Μίκη Θοδωράκη “Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΟΥ”

Η φυσιογνωμία της Έκθεσης

Τα 700 περίπου πρωτότυπα ντοκουμέντα που επιλέχθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που αναδεικνύει τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του συνθέτη. Το πλήρες Αρχείο του, το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, αποτελείται από 100.000 και πλέον φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και ποικίλο υλικό. Τα χειρόγραφα έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Η έκθεση, που συνεχίζει να εμπλουτίζεται με υλικό ακόμα και μετά το θάνατο του συνθέτη, αποκαλύπτει στον επισκέπτη τις πολλές και διαφορετικές πλευρές του Μίκη Θεοδωράκη, όπως αυτές φωτίζονται από τα βιώματα και τα συναισθήματά του. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εντός της Έκθεσης.

«Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Φωτογράφιση έκθεσης αφιερώματος στο Μίκη Θοδωράκη “ Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΟΥ”

Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται ενδεικτικά στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι, τη μουσική που συνδέεται με τους αγώνες, τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, τη διεθνή του απήχηση και την ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Ο γαλαξίας μου», προέρχεται από τα λόγια του ίδιου του συνθέτη, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα έργα του: «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδιας περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες.»

«Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, οι επιμελήτριες της Έκθεσης κ.κ. Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος-διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, Βάλια Βράκα, μουσικολόγος-υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης και Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος, μας ξεναγούν στη μεγάλη Έκθεση.

Ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της Έκθεσης πραγματοποιούνται:

Τετάρτες 1, 15 & 29 Δεκεμβρίου στις 11:00
Τετάρτες 24 Νοεμβρίου, 8 & 22 Δεκεμβρίου στις 18:00
Σάββατα 27 Νοεμβρίου και 4, 11 & 18 Δεκεμβρίου στις 11:00

Διάρκεια περιήγησης/ξενάγησης στην Έκθεση: 45 λεπτά

Συντελεστές

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βάλια Βράκα, μουσικολόγος, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.