O Γιάννης Αδαμάκος στην γκαλερί Citronne με την έκθεση “Insight”

CITRONNE Gallery Αθήνα | Γιάννης Αδαμάκος

Ένα τμήμα της εικαστικής δημιουργίας του καλλιτέχνη, από το 2019 έως το 2021, με έργα στα οποία κυριαρχεί ο γραφίτης σε χαρτί και χαρακτηρίζονται από αυστηρή λιτότητα, δωρικό ύφος και άχρονη στατικότητα

30 Σεπτεμβρίου 2021
- 20 Νοεμβρίου, 2021

Η γκαλερί Citronne στη Αθήνα ξεκινάει την φθινοπωρινή σεζόν με την ατομική έκθεση “Insight” του Γιάννη Αδαμάκου. Παρουσιάζεται ένα τμήμα της εικαστικής δημιουργίας του καλλιτέχνη, από το 2019 έως 2021.

«Ψάχνω την μαγεία που εκπέμπει το σκοτάδι, οι σκιές, το ομιχλώδες και η ασάφεια. Μια ομορφιά κρυμμένη και αμυδρή σαν μέσα σε όνειρο.» – Γιάννης Αδαμάκος

To “Insight”, δηλαδή η ενόραση, είναι ο τίτλος τον οποίο επέλεξε ο καλλιτέχνης για να χαρακτηρίσει συλλογικά και συνολικά τα έργα αυτής της περιόδου. Στην γκαλερί Citronne εκτίθενται έργα φτιαγμένα αποκλειστικά με γραφίτη. Είναι δημιουργίες αυτοτελείς και, ταυτοχρόνως, αναπόσπαστα τμήματα μιας ευρύτερης ενότητας έργων, τα οποία διαφοροποιούνται μόνον ως προς το μέγεθος και τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Η ενότητα συμπληρώνεται με έργα φτιαγμένα με λάδια σε καμβά, τα οποία θα εκτεθούν στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

CITRONNE Gallery Αθήνα | Γιάννης Αδαμάκος
Γιάννης Αδαμάκος, INSIGHT I, 2019 – 2021 / Ευγενική Παραχώρηση CITRONNE GALLERY

Τα έργα του Αδαμάκου, σχεδόν στο σύνολό τους, αφορμώνται από ένα τοπίο. Όμως, το τοπίο αυτό ούτε τοποθετείται ούτε οροθετείται. Ο Γιάννης Αδαμάκος είναι ένας βαθύτατα στοχαστικός και δι-ορατικός καλλιτέχνης. Παρατηρεί, αλλά ταυτοχρόνως αφαιρεί. Ονειρεύεται, αλλά ταυτοχρόνως γεωμετρεί. Καταγράφει, αλλά ταυτοχρόνως προβλέπει. Σε αυτήν την μοναχική διαδικασία ενσωματώνονται βιωματικές εικόνες, αλλά και το απορρέον συναίσθημα. Ο ζωγράφος φιλτράρει, επεξεργάζεται και, τελικά, μεταλλάσσει την πραγματικότητα, σύμφωνα με προσωπικούς εσωτερικούς, «ένδον» κώδικες. Η προκύπτουσα σύνθεση, προϊόν θέσης και αντι-θέσης, αντανακλά με θαυμαστή ισορροπία το αισθητό και το αισθαντικό αποτύπωμα από τον έξω κόσμο.

CITRONNE Gallery Αθήνα | Γιάννης Αδαμάκος
Γιάννης Αδαμάκος, INSIGHT I, 2019 – 2021 / Ευγενική Παραχώρηση CITRONNE GALLERY

Στα έργα που εκτίθενται στην γκαλερί Citronne κυριαρχεί ο γραφίτης σε χαρτί και χαρακτηρίζονται από αυστηρή λιτότητα, δωρικό ύφος και άχρονη στατικότητα. Η εντύπωση αυτή προκαλείται από μια ευφυή, ενδελεχή και δεξιοτεχνική χρήση του γραφίτη με τον οποίο ο καλλιτέχνης πειραματίζεται συνεχώς. Ο γραφίτης καθώς γράφει, δηλαδή «χαράζει» επάνω στο χαρτί, προσδίδει στα έργα τονικότητα και υφές. Το φως και το σκοτάδι, ως αντιπαραβαλλόμενες εντυπώσεις, επιθέτουν όγκο, ορίζοντα, βάθος και γλυπτικότητα. Οι επιφάνειες αυξομειώνονται, ανεβοκατεβαίνουν, όπως η αναπνοή.

«Ο ζωγράφος δημιουργεί επίπεδα, ανοίγματα, παράθυρα, πύλες και κατώφλια. Πρόκειται για εικόνες τις οποίες μπορείς να δεις από όλες τις πλευρές. Η επιφάνειά τους είναι ανάγλυφη και δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από αυτά τα σχέδια δουλεύονται με ρολό», σημειώνει ο ιστορικός της Τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

CITRONNE Gallery Αθήνα | Γιάννης Αδαμάκος
Γιάννης Αδαμάκος, INSIGHT I, 2019 – 2021 / Ευγενική Παραχώρηση CITRONNE GALLERY

Καθώς ο καλλιτέχνης πιέζει περισσότερο ή λιγότερο τον γραφίτη στο χαρτί, η σύνθεση λευκό-μαύρο διαβαθμίζεται, η τονικότητα εναλλάσσεται, δημιουργώντας μια παράδοξη αίσθηση χρώματος. Ο Αδαμάκος επεξεργάζεται την ζωγραφική επιφάνεια με στοχευμένα ξυσίματα – τεχνική που αλλάζει την υφή και προσδίδει βάθος και ορίζοντα στο έργο.

Έτσι ορίζει ο Γιάννης Αδαμάκος την ενόραση- ένα τολμηρό insight, αποκύημα εμπειρίας και φαντασίας.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1973-1978), με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά, τον Γιώργο Μαυροΐδη και τον Παναγιώτη Τέτση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Τήνο. Έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Νέα Υόρκη, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, (2002). Συμμετείχε, επίσης, στην Ά Μπιενάλε της Αθήνας(Destroy Athens, 2007)και σε θεματικές εκθέσεις-ενδεικτικά αναφέρονται εδώ «Η Απώλεια της Μορφής στον χώρο» και «Τα Εφήμερα της Τέχνης». Τα πρόσφατα έργα του παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη (2013). Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το λεύκωμα “Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007” (2008). Εκπροσωπείται από την γκαλερί CITRONNE.

*Cover photo: Γιάννης Αδαμάκος, Λεπτομέρεια από το έργο INSIGHT V, 2019-2021 / Ευγενική Παραχώρηση CITRONNE GALLERY

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 19:00
30 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00-20.00
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00-16.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Αθήνα 106 75 4ος όροφος

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.