Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 ο Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσιάζει το ”Fourth Stream Music” στις 16 και 17 Ιουλίου στον Κήπο της Πειραιώς 260.

«Το πιο σημαντικό, ίσως, κομμάτι στη ζωή ενός δημιουργού είναι η αναζήτηση της ταυτότητάς του, εκείνων των χαρακτηριστικών του που είναι μοναδικά, ιδιαίτερα, εντελώς προσωπικά. Κατανοώντας και αποδεχόμενος πως στην Τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, ανακάλυψα πως η ταυτότητα δεν είναι μια a priori συνθήκη. Εξελίσσεται μαζί μας, μεταμορφώνεται και προσαρμόζεται στο πώς αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ένας από τους πλέον ανερχόμενους Έλληνες πιανίστες της Jazz, καταφέρνει στο ”Fourth Stream Music” να συνδυάσει τις ετερόκλητες προσωπικές επιρροές του και να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό έργο που αντλεί από τον Μπαχ και τον Σοπέν μέχρι τoν Μάιλς Ντέιβις και τους Massive Attack.

Το ”Fourth Stream Music”, το οποίο παρουσιάζεται για δύο βραδιές στην Πειραιώς 260, είναι ένα έργο για ακουστικό – ηλεκτρικό τζαζ πιάνο τρίο (πιάνο – κίμπορντς, κοντραμπάσο – ηλεκτρικό μπάσο, τύμπανα – ηλεκτρικά τύμπανα) και κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων (δύο βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο), ένα ιδιότυπο κράμα κλασικής μουσικής, τζαζ, ποστ ροκ και ελεκτρόνικα. Μια μακροσκελής μουσική σύνθεση, με σαφή επιρροή από το third stream, ένα μουσικό κίνημα φιούζιον τζαζ και κλασικής μουσικής της δεκαετίας του ’60.

Γιάννης Παπαδόπουλος - Fourth Stream Music

©Panos Iliopoulos

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και υπήρξε μέλος στα μικρά σύνολα της Ορχήστρας Νέων της ΕΡΤ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην κατεύθυνση εκτέλεσης jazz. Ως υπότροφος του τμήματος έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με σημαντικούς καλλιτέχνες τις διεθνούς Jazz σκηνής, ενώ το 2009 εκπροσώπησε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο 19ο διεθνές συνέδριο του IASJ (International Association of Schools of Jazz) στη Λουκέρνη. Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα με καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής (Τάκη Πατερέλη, Δήμο Δημητριάδη, Γιώργο Φακανά, Βασίλη Ρακόπουλο, Αλέξανδρο Κτιστάκη, κ.α.) και της διεθνούς τζαζ σκηνής (J.D Walter, Manfred Schoof, Jean-Loup Lognon, Tivon Pennicott κ.α.). Είναι ιδρυτικό μέλος του Next Step Quintet με το οποίο έχουν ηχογραφήσει τρία άλμπουμ.