Ο Hauschka στα 50α Δημήτρια

Ο πολυσχιδής συνθέτης με το «πειραγμένο» πιάνο του σε μια out of the box μουσική προσέγγιση

Στα έξι του ο Hauschka άρχισε να σπουδάζει και να μελετά κλασικό πιάνο, στα δεκατέσσερα έφτιαξε την πρώτη ροκ μπάντα του, γράφοντας ταυτόχρονα μουσική και για την τηλεόραση, ενώ μετά το σχολείο γράφτηκε στη Φαρμακευτική Σχολή της Κολονίας, από όπου λίγο αργότερα μεταπήδησε σε Οικονομικές Σπουδές.

Ήταν όμως αδύνατον να ακολουθήσει οποιονδήποτε άλλο δρόμο πέραν αυτού της μουσικής. Επέστρεψε στο Ντίσελντορφ και, από Βόλκερ Μπέρτελμαν, διάλεξε να υιοθετήσει την καλλιτεχνική περσόνα του Hauschka, ως φόρο τιμής στον συνθέτη από τη Βοημία Vinchenz Hauschka αλλά και τον συνονόματο γιατρό Hauschka, γνωστό για τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που κυκλοφορούσαν με την υπογραφή του.


Ακούστε τη σύνθεση «Elizabeth Bay» από τον Hauschka 

Και από τον πρώτο του δίσκο, το 2004, έως και σήμερα, δόμησε τον ήχο, τη φήμη και το θρύλο του πάνω στο «πειραγμένο» πιάνο. Τοποθετώντας κομμάτια δέρματος και καουτσούκ, χορδές κιθάρας έως και σελοτέιπ, όπως και κάθε είδους ευφάνταστα μικροαντικείμενα, ανάμεσα στις χορδές του πιάνου του, και συνεπικουρούμενος από πλήθος τολμηρών συνοδοιπόρων εξοπλισμένων με τσέλα, τρομπόνια, βιολιά, καθώς και πρωτοποριακούς μηχανικούς ήχου, ο Hauschka κατοχυρώθηκε σαν ένας από τους πιο πειραματικούς αλλά και μελωδικούς νέους μινιμαλιστές συνθέτες.

Ηχογραφώντας για τη μυθική Deutsche Grammophon, συνεργαζόμενος ακόμα και με τους Calexico, γράφοντας μουσική για τον κινηματογράφο, ηχογραφώντας στα πέρατα του πλανήτη, από το Σαν Φρανσίσκο έως και το Ρέικιαβικ, και διεισδύοντας στο πεδίο της ηλεκτρονικής μουσικής, όπου συνθέτει υπό τον «χαρακτήρα» – ψευδώνυμο Tonetraeter, ο πολυσχιδής μουσικός με το «πειραγμένο» πιάνο του έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μια out of the box προσέγγιση ως προς αυτό που ορίζουμε ως ήχο και μουσική δημιουργία.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.