Ο Javier Calleja για πρώτη φορά στην Αθήνα με την έκθεση ”Drop by Drop” στην γκαλερί Δύο Χωριά

Drop by Drop

Αντιπαραθέτοντας 5 σχέδια μικρής κλίμακας σε 5 απόκοσμα, εντυπωσιακά μεγεθυμένα σχέδια μεγάλης κλίμακας, ο καλλιτέχνης τοποθετεί τον θεατή στο επίκεντρο της εγκατάστασης

1 Ιουλίου 2021
- 31 Ιουλίου, 2021

Επιστρέφοντας στην γκαλερί Δύο Χωριά δύο χρόνια μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα, ο Javier Calleja θα παρουσιάσει το ντεμπούτο του στην Αθήνα όλο τον Ιούλιο του 2021. Με τίτλο της μια ρήση που εκφράζει την αργή και σταθερή αλλά ταυτόχρονα και ασταμάτητη πρόοδο, η έκθεση ”Drop by Drop” / «Σταγόνα τη σταγόνα» αποτελεί τη διακριτική αλλά εστιασμένη και αδιάλειπτη εξέλιξη της πρακτικής του καλλιτέχνη.

Περιδιαβαίνοντας ακάματα τον κόσμο της τέχνης «βήμα βήμα» και συνδέοντας με συνέπεια το ταπεινό ξεκίνημά του με τις πρόσφατες επιτυχίες του, η καινούργια παρουσίαση του Calleja περιλαμβάνει κάποιες ποιητικές γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Απαρτιζόμενη αποκλειστικά από έργα σε χαρτί, και συγκεκριμένα από 10 σχέδια, η έκθεση αξιοποιεί για ακόμα μία φορά την αγάπη του καλλιτέχνη για αυτό το πλέον ειλικρινές μέσο, καθώς και για το παιχνίδισμα με τις κλίμακες. Αντιπαραθέτοντας 5 σχέδια μικρής κλίμακας σε 5 απόκοσμα, εντυπωσιακά μεγεθυμένα σχέδια μεγάλης κλίμακας, ο καλλιτέχνης από τη Μάλαγα τοποθετεί για ακόμα μία φορά τον θεατή στο επίκεντρο της εγκατάστασης. Βιώνοντας τα έργα σε έναν μαύρο χώρο της γκαλερί, ο παρατηρητής καθίσταται ένα σταθερό σημείο αναφοράς που περιβάλλεται από έργα διαφοροποιούμενης κλίμακας. Ταυτόχρονα, ο καλλιτέχνης επαναφέρει στο έργο του τη χρήση της τυπογραφίας, παραπέμποντας στην αισθητική των βιβλίων και υποδηλώνοντας την ύπαρξη μιας ευρύτερης ιστορίας γύρω από κάθε μεμονωμένη «σελίδα».

Drop by Drop

Η επαναφορά ορισμένων παλαιότερων εννοιών συνοδεύεται από νέα χαρακτηριστικά που προσδίδονται στους πρωταγωνιστές του με τα μεγάλα μάτια. Τα καινούργια κουρέματα, η απεικόνιση δυναμικών κινήσεων ή η χρήση μιας εκλεπτυσμένης προσέγγισης στη δημιουργία του όγκου, καθώς και τα εφέ του φωτισμού και του παιχνιδιού, μιμούνται τη δυναμική της ζωής στην καλλιτεχνική του πράξη.

Drop by Drop

«Είναι σαν να παίρνεις έναν άλλον δρόμο για να φτάσεις στο ίδιο μέρος», εξηγεί ο καλλιτέχνης, αποκαλύπτοντας την ποιητική πίσω από αυτές τις ελκυστικές εικόνες. Και μια τέτοια ποιητική προσέγγιση της αναφοράς στην πραγματικότητα διαπνέει όλη την εξελικτική πορεία του σύμπαντος του Calleja. Από τους εμβληματικούς χαρακτήρες στο φυσικό περιβάλλον τους, στην πανίδα του (που παραπέμπει και στην προηγούμενη παρουσίασή του στην γκαλερί), μέχρι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα κειμενικά στοιχεία στο έργο του. Σκόπιμα δυσοίωνα, τραγικωμικά, ή ακόμη και παραδοξολογικά, και σε πλήρη αντίθεση με τα προαναφερθέντα αναζωογονημένα οπτικά στοιχεία, αυτά τα απλά αλλά και μυστήρια παραθέματα έχουν ως στόχο να πυροδοτήσουν τη μαγεία της φαντασίας. Τοποθετώντας για ακόμα μία φορά τον θεατή κάτω από τα φώτα ενός πλασματικού προβολέα, ο συνδυασμός των δύο στοιχείων συγκροτεί μια ένταση που ανοίγει τις πόρτες για μια πληθώρα αναγνώσεων, τόσο των μεμονωμένων κομματιών όσο και του σώματος του έργου ως συνόλου.

Drop by Drop

Drop by Drop

Ο Javier Calleja (γ. Μάλαγα, Ισπανία) σπούδασε καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. O Calleja έχει παρουσίασει ατομικές εκθέσεις σε διεθνή μουσεία και ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί σε τρεις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων των ALMINE REICH ( Σανγκάι), Aisho / Nanzuka (Χονγκ Κονγκ), Δύο Χωριά Γκάλερι (Μύκονος), Nanzuka Gallery (Τόκιο), Galería Rafael Pérez Hernando (Μαδρίτη), Centro de Arte Contemporáneo Μάλαγα (Μάλαγα), Centro de Arte Contemporáneo de Burgos (Μπουργός) και Centro de Arte Contemporáneo de Alcobendas (Μαδρίτη). Ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, artfairs και γκαλερί όπως: Galería Rafael Pérez Hernando (Μαδρίτη), 2G PARCO (Τόκιο), Bill Brady (Μαϊάμι), PARCO Madrid, Art Basel Hong Kong, ZONAMACO, Art Brussels, Γκαλερί Δύο Χωριά(Αθήνα), Galería Yusto / Giner (Μάλαγα) και Dorothy Circus Art Gallery (Ρώμη / Λονδίνο). Τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές όπως: Marset Collection, CAB de Burgos, Unicaja Collection, μεταξύ άλλων. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στα Juxtapoz, Hypebeast και άλλες διεθνείς εκδόσεις.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου – 31 Ιουλίου, 2021

Ωράριο: Τρίτη – Παρασκευή, 10:00 – 19:00
Σάββατο, 11:00 – 15:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μαντζουράκη 16, 11524, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.