Η προγραμματισμένη για το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 εμφάνιση του Jan Garbarek (Jan Garbarek Group με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu) στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, αναβάλλεται.

Ο master της jazz Jan Garbarek έρχεται στις 3 Ιουλίου 2021 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε μια ατμοσφαιρική μουσική βραδιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021. Πρόκειται για μία από τις πρώτες και λιγοστές διεθνείς παραγωγές που θα πραγματοποιηθούν φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας.

Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Jan Garbarek είναι ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ευρωπαϊκής τζαζ αλλά και της ECM, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν της ηχογραφημένης μουσικής του. Γεννημένος το 1947 προσπαθεί σε όλη του τη ζωή να γράψει απλή και καθαρή μουσική. Η μουσική του αναβλύζει από πολλές πηγές και είναι διαρκώς παρούσα, σα να ήταν εδώ από καιρό.

JAN GARBAREK

Ο ίδιος δεν θέλει να εκτιμάται μόνο για τον «καλό ήχο» του. Άλλωστε, προέρχεται από τον ελεύθερο και άγριο αυτοσχεδιασμό της δεκαετίας του ’60 και των αρχών της δεκαετίας του ’70. Σύντομα όμως «συνάντησε» τη λαϊκή και καλλιτεχνική μουσική πολλών πολιτισμών και, τέλος, την ιδιαίτερη λαογραφία της πατρίδας του, της Νορβηγίας. Όπως ομολογεί, στο δρόμο του σε όλον τον κόσμο ανακάλυψε «την πιο εξωτική μουσική στο δικό μου κατώφλι». Από την εποχή που ο Coltrane τον γοήτευσε, και οι Ayler, Sanders, Shepp έκαναν το ίδιο με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, φίλτραρε την καθαρή έκφραση σε μια μακρά διαδικασία. Στα μεγάλα διαστήματα του ήχου που παράγονται από τις ασύγκριτες μελωδικές γραμμές, η μουσική του Garbarek κερδίζει μια πικρή διαύγεια. Ένταση αντί για συναισθηματισμό.

JAN GARBAREK

Bill Frisell, Keith Jarrett, Agnes Buen Garnås, Zakir Hussain, Anouar Brahem, Hilliard Ensemble, Ελένη Καραΐνδρου είναι μερικές από τις συνεργασίες του.

Στη συναυλία του στο Ηρώδειο ο Jan Garbarek θα συνοδεύεται από τους μακροχρόνιους μουσικούς του συντρόφους, τον Rainer Brüninghaus στο πιάνο, τον μπασίστα από τη Βραζιλία Yuri Daniel και τον Ινδό ντράμερ Trilok Gurtu.