«O Ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος επιστρέφει με καλοκαιρινές παραστάσεις από τις 5 Ιουνίου.

Σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους, με μικρές ομάδες θεατών για μέγιστη ασφάλεια, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος θα ζωντανέψει το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Ο Ραφτάκος των λέξεων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου.

«Ο Ραφτάκος των λέξεων», ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας ένα αγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Με αγνά υλικά – ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα- η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του.

Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κάποτε σε μια μικρή πόλη που έμοιαζε ακόμα με χωριό ζούσε ένας ράφτης μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη μα επειδή ο ράφτης αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις. Διάλεγε προσεχτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά κι έτσι φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον Ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς που κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον Ραφτάκο τους που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

©Tasos Vrettos

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση.

«Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς», τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός – ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. «Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο».

Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

©Tasos Vrettos

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

5/6  – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
6/6 – MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ
11/6 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΛΕΡΥ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ) στις 7.15μμ
12/6 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
13/6 – MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ
16/6 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΛΕΡΥ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ) στις 7.15μμ
18/6 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ) στις 7.15μμ
19/6 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
20/6 – MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ
25/6 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΛΕΡΥ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ) στις 7.15μμ
26/6 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
27/6 – MODUS VIVENDI BY KRATEROS KATSOULIS (Βριλήσσια) στις 11πμ

1/7  – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ) στις 7.15μμ
2/7 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
3/7 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
9/7 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
24/7 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ
31/7 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (δίπλα στη Μονή Καισαριανής) στις 7μμ

©TasosVrettos

*Στο πρόγραμμα θα προστεθούν κι άλλες παραστάσεις. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες που προβλέπονται από τις υγειονομικές αρχές με μικρό αριθμό ομάδων.