Ο Tricky θα επιστρέψει στη χώρα μας για δύο βραδιές αντάξιες της ασυμβίβαστης ιδιοφυΐας του, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στο Fix Factory of Sound στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 14 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα.

Οι συναυλίες ήταν προγραμματισμένες για τις 8 και 9/10/21, αλλά η συνεχιζόμενη κατάσταση με την πανδημία του covid-19 και τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανάγκασε τον καλλιτέχνη να αναβάλει ολόκληρη την περιοδεία του.

Αλλόκοτος για πολλούς, ιδιοφυής για ακόμα περισσότερους, ο Tricky είναι ένας δημιουργός που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ένας αμετανόητος αντικομφορμιστής που επιστρέφει στην Ελλάδα για να εμφανιστεί μπροστά σε ένα κοινό που τον έχει αγαπήσει πολύ, χαρίζοντάς του αρκετές sold-out συναυλίες στη χώρα μας.

Γεννημένος στο Bristol, ο Adrian Thaws ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μέσα από τη, διάσημη πλέον, κολεκτίβα The Wild Bunch η οποία οδήγησε στη δημιουργία των τεράστιων Massive Attack και του ρεύματος που ονομάστηκε trip-hop.

Tricky live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

©Erik Weiss

Το 1995, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο “Maxinquaye”, το οποίο μνημονεύεται ακόμα ως ένα από τα κορυφαία albums των 90s, βάζοντας τις βάσεις για μία σπουδαία προσωπική καριέρα που ήδη διανύει την τρίτη δεκαετία της. Τόσο μέσα από τις μεγαλειώδεις συνεργασίες του (από τους Massive Attack και τους Gravediggaz μέχρι την PJ Harvey και τη Bjork) όσο και, κυρίως, με εθιστικά και περιπετειώδη albums – όπως τα “Pre-Millennium Tension”, “Ununiform”, “False Idols”, “Blowback” – o Tricky έχτισε ένα ολότελα δικό του κλειστοφοβικό και συναρπαστικό σύμπαν που γοήτευσε κοινό και κριτικούς με μοναδικό τρόπο.

Ο 14ος δίσκος του, “Fall to Pieces” ηχογραφήθηκε στο Βερολίνο, στα τέλη του 2019, εν μέσω μιας ιδιαίτερα σκοτεινής περιόδου στη ζωή του που σημαδεύτηκε από μία βαρύτατη προσωπική απώλεια. Μετατρέποντας τον πόνο σε δημιουργική δύναμη, κυκλοφόρησε αυτό το εξαιρετικό album το 2020. Με μια σειρά από πολύ ιδιαίτερα και εσωτερικά τραγούδια (με την Πολωνή Marta Zlakowska στα φωνητικά) παρασύρει τον ακροατή ακόμα πιο βαθιά στo μοναδικό ήχο που μόνος αυτός μπορεί να δημιουργήσει.

Την ίδια χρονιά, παρουσίασε και τη συγκλονιστική αυτοβιογραφία “Hell Is Round The Corner”, ενώ στις 22 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους κυκλοφορεί το ντεμπούτο των Lonely Guest. Πρόκειται για ένα νέο project του Tricky, μια ακόμα προσωπική σύλληψη του ίδιου, σε δική του παραγωγή και με ορισμένους σπουδαίους καλεσμένους, όπως ο θρυλικός Lee “Scratch” Perry (λίγο πριν φύγει από τη ζωή), ο Joe Talbot από τους Idles, o Paul Smith των Maxïmo Park και πολλοί ακόμα.

*Cover photo: ©Erik Weiss