«Οι Εξεγερμένοι» στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας: Δείτε τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου που «παρελαύνουν» στην έκθεση

42 ζωγραφικά έργα και γλυπτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ΙΑΜΥ, «ήρωες» που σάρκωσαν 33 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες

5 Ιουλίου 2021
- 31 Αυγούστου, 2021

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Δίπλα στη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα, στη λήκυθο με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, ανάμεσα στις προσωπογραφίες ιστορικών μορφών με τα όπλα και τις φορεσιές τους, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ΙΑΜΥ, «ήρωες» που σάρκωσαν 33 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Το 1821, ένα χρονικό ορόσημο στην αναγέννηση του Ελληνισμού, ανέδειξε πρόσωπα που μένουν 200 χρόνια μετά ήρωες και του δικού μας φαντασιακού. Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Η νεοελληνική τέχνη εμπνέεται κι από άλλες κρίσιμες ώρες, μας δίνει πρόσωπα που συνεχίζουν και στις μέρες μας τον αγώνα, πρόσωπα που ρίχτηκαν με πάθος στην υπόθεση της ελευθερίας.

Τάσος Μαντζαβίνος Ποιητής 2005 λάδι σε μουσαμά 90 x 90 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Τάσος Μισούρας Λιτανεία 1994 λάδι σε μουσαμά 180 x 180 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Τα πρόσωπα αυτά συγκεντρώνει στην Ύδρα, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο του νησιού,  με το βλέμμα σε κάθε εικαστικό στοιχείο. Ανάμεσά τους βλέπουμε τον Έλληνα να εξεγείρεται ενάντια στην τυραννία και την υποταγή. Σε αυτό μας καθοδηγεί η πλούσια συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία». Μια συλλογή που ζυμώθηκε με έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι έχουν το δικό τους αντίκτυπο στη συνείδηση του κοινού.

Το αίσθημα της έγερσης στη νιότη, στον έρωτα, στην τέχνη και βέβαια στη ζωή, ενδύεται τις ποικίλες εκδοχές του εξεγερμένου στα έργα μιας σπουδαίας συλλογής κι αγκαλιάζει τους ήρωες του εθνεγερσίας.

Με αυτό το κριτήριο έχουν επιλεγεί 42 ζωγραφικά έργα και γλυπτά που διατρέχουν τον ισόγειο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αλλά και τον χώρο όπου παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Εμμανουήλ Μπιτσάκης Πεθερά 2008 λάδι σε μουσαμά 18 x 24 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Γιώργος Αυγέρος Ίκαρος 2004 μέταλλο 210 x 68 x 12 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Δημήτρης Χαντζόπουλος Σαλή 2008 χάραξη και λάδι σε ξύλο 40 x 52,5 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Συγκεκριμένα, θα «παρελάσουν» οι: Ηώ Αγγελή, Αλέξης Ακριθάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Γιώργος Αυγέρος, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Εγγονόπουλος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μόραλης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Σίσκος, Takis, Δημήτρης Τάταρης, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Αντώνης Χουδαλάκης.

Όλα τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συλλέκτες, με πάνω από 1.000 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στη συλλογή, ο Σωτήρης Φέλιος συμπράττει με το ΙΑΜΥ για πρώτη φορά.

Νίκος Εγγονόπουλος Έρως και Ψυχή 1975 σινική μελάνη και ακουαρέλα σε χαρτί 11 x 8,2 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Τakis Χωρίς τίτλο 1992 σίδηρος και ηλεκτρικός λαμπτήρας 144 x 48 x 30,5 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Αλέκος Λεβίδης Παραμονές της Συνθηκολόγησης 2019 μικτή τεχνική 87 x 107 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Μαρία Γιαννακάκη Η ζήλια 2020 ακρυλικό και κάρβουνο σε μετάξι 120 x 80 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Γιώργος Λάππας Ακροβάτης σε σκαμπό 2010 ύφασμα, χυτευμένο αλουμίνιο και σίδηρος 95 x 42 x 25 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Μαριλίτσα Βλαχάκη Χωρίς τίτλο 2004 μικτή τεχνική σε μουσαμά 90 x 90 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Χρόνης Μπότσογλου Ο ζωγράφος Φράνσις Μπέικον 2005 λάδι σε μουσαμά 145 x 149 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

5 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2021

Δευτέρα-Κυριακή : 09:00-16:00, 19:30-21:30
Εγκαίνια:
31 Ιουλίου 2021,21:00

Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.