Αναβάλλεται: «Οι Ηλίθιοι» του Lars von Trier ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πολυχώρο VAULT

Οι Ηλίθιοι

Από την ομάδα ProvaT.O. Athens και σε διασκευή - σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη

«Οι Ηλίθιοι» (Idioterne) του Lars von Trier ανεβαίνουν στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ProvaT.O. Athens σε διασκευή – σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανήλικους.

Η ταινία γυρίστηκε με βάση τις αρχές του Dogme 95*, το οποίο αποτελεί ένα καλλιτεχνικό μανιφέστο-αντίδραση στην κουλτούρα του Χόλυγουντ, με πρωτεργάτες τον Τrier και τον Vinterberg, που βάζει ουσιαστικά μια «ζώνη αγνότητας» στη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας: η κάμερα στο χέρι (υποχρεωτικά), γυρίσματα αποκλειστικά σε φυσικούς χώρους, όχι κατασκευασμένα ντεκόρ, όχι τεχνητοί φωτισμοί, κανενός είδους εφέ κ.λ.π.. Ήταν υποψήφια στο φεστιβάλ των Καννών για τον Χρυσό Φοίνικα αν και οι κριτικοί μέχρι και σήμερα συγκρούονται για το αν η ταινία είναι «Αριστούργημα» ή «Σκουπίδι».

Η υπόθεση

Στους «Ηλίθιους» ο Trier καταθέτει ακόμη μια προκλητική ιστορία. Μια ομάδα καλλιεργημένων νεαρών αποφασίζει να αντιδράσει στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει οργανώνοντας ένα κοινόβιο «ηλιθίων». Η βασική τους δραστηριότητα αποτελείται από παρεμβάσεις τους στον κόσμο των κανονικών ανθρώπων, με στόχο τις ηθικές αρχές που διέπουν το δυτικό κόσμο. Οι Ηλίθιοι δημιουργούν χάος και αναρχία όπου και αν βρεθούν. Με τις πράξεις τους θα προκαλέσουν, θα σοκάρουν, θα ενοχλήσουν, θα γελοιοποιήσουν τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους.

Η παράσταση

Η μεταφορά της «ιδέας» του Lars von Trier στη θεατρική σκηνή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα δικό μας σύστημα από κανόνες. Το DOGMA 2020 ακολουθεί κάποιους κανόνες από το δόγμα 95 που έχουν εφαρμογή στο θέατρο και  προσθέσαμε και κάποιους  που αφορούν εμάς και το θέατρο σήμερα.

Στην παράσταση οι ηλίθιοι θα έρθουν αντιμέτωποι πάνω στη σκηνή με τους “κανονικούς” ανθρώπους. Η συνύπαρξή τους είναι ένα πείραμα που δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές, την ανοχή μας στο διαφορετικό, τα όρια της εξτρεμιστικής δράσης και τους λόγους ύπαρξής της. Βάζουμε στο τραπέζι το ερώτημα: Ποιος είναι κανονικός και ποιος ηλίθιος; Επανερχόμαστε στο ερώτημα: Πόσο ηλίθιος μπορεί να γίνει κάποιος για αυτά που πιστεύει; Γελάει όταν σκέφτεται πως είναι περισσότερο ηλίθιος από όσο νομίζει. Τελικά «Οι ηλίθιοι» είναι ένα έργο από ηλίθιους, για ηλίθιους, με θέμα τους ηλίθιους. Όσοι κάνουν θέατρο είναι ηλίθιοι, ο διαφορετικός είναι ηλίθιος, οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι είναι ηλίθιοι. Οι ηλίθιοι είναι μια μειονότητα, όλες οι μειονότητες είναι ηλίθιες. Οι ηλίθιοι είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος.

DOGMA 2020:

  • Σκηνικά και είδη φροντιστηρίου πάνω στη σκηνή δεν επιτρέπονται εκτός αν υπάρχουν στο χώρο που γίνεται η παράσταση ή είναι προσωπικά αντικείμενα των ηθοποιών.
  • Η σκηνή και οι θεατές πρέπει να επικοινωνούν, δεν υπάρχει τέταρτος τοίχος, η σκηνή είναι ενοποιημένη με το χώρο των θεατών.
  • Ειδικά εφέ δεν είναι αποδεκτά.
  • Απαγορεύεται η επιπόλαιη δράση. Φόνοι, όπλα κλπ δεν πρέπει να υπάρχουν.
  • Ο σκηνοθέτης δεν αναφέρεται στους συντελεστές.
  • Η θεματολογία του έργου πρέπει να έχει κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο και να αφορά την κοινωνική κατάσταση σήμερα.
  • Η παράσταση λαμβάνει χώρα στο εδώ και τώρα και κάθε φορά είναι κατά κάτι τι διαφορετική.
  • Όταν το έργο είναι γραμμένο από ξένο συγγραφέα δεν μεταφέρουμε τον τόπο και τους χαρακτήρες στην Ελλάδα.

PROVAT.O. ATHENS

Η ProvaT.O. (Prova Theatre Organization) Athens δημιουργήθηκε το 2013 βασισμένη στις αρχές της καλλιτεχνικής κολεκτίβας από τους Βαγγέλη Λάσκαρη (σκηνοθέτης) και Δημήτρη Μαγκλάρα (ηθοποιός).  Προηγούμενες δουλειές τους είναι: “O συγγραφέας” του Τιμ Κράουτς, «Μάρτυρας» του Marius von Mayenburg, «Πείνα» του Χαράλαμπου Γιάννου, “Frozen” της Bryony Lavery, «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» του Θοδωρή Αθερίδη, “Mr. Kolpert” του David Gieselmann, «Τα τέσσερα τετραγωνικά» της Άρτεμις Μουστακλίδου, “Nord-Ost, μέρες που ξεχάστηκαν” του Torsten Buchsteiner, “Jack and Jill, ένα ρομάντζο” της Jane Martin.

Συντελεστές

Συγγραφέας : Lars von Trier
Μετάφραση – Δραματουργία – Σκηνική προσαρμογή: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση : Πάνος Πανάκος
Κίνηση – χορογραφίες : Φώτης Νικολάου
Boηθός σκηνοθέτη: Γιέλενα Γκάγκιτς
Φωτογραφίες (παράστασης): Γιάννης Κυλπάσης
Φωτογραφίες (Λιπάσματα): Εύα Μπαλάση
Σκηνοθεσία video trailer: Ασημίνα Διονυσοπούλου
Μοντάζ video trailer: Θοδωρής Θεοδώρου
Αφίσα παράστασης : Νίκος Παναγόπουλος
Δημόσιες σχέσεις : Biri Biri Communication
Παραγωγή: ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization) A.M.K.E.

Παίζουν (αλφαβητικά):
Δημήτρης Δημάκης, Ελένη Θανάση, Ιωάννα Κεραυνού, Τάσος Κονταράτος, Δημήτρης Μαγκλάρας, Βίκυ Μαϊδάνογλου
Τη φωνή της χαρίζει στην παράσταση η Αναστασία Λεωνίδου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 13 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μελενίκου 26, Βοτανικός

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.