Οι «Κούκλες» του Νικόλα Ανδρουλάκη στο Σύγχρονο Θέατρο

Οι «Κούκλες» του Νικόλα Ανδρουλάκη

Βασισμένο στο Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν

Μια στρατιά από εκκολαπτόμενες Νόρες βγαίνει από το κεχριμπάρι της Ιστορίας, εξερευνά η μία την άλλη κι όλες μαζί χειραγωγούνται από τον δημιουργό τους. Αλληλέγγυα και συναγωνιστικά. Σε ένα ταμπλό βιβάν του συλλογικού ασυνείδητου της σύγχρονης γυναίκας.  Ένα ensemble γυναικών που συνθέτουν έναν χορό που μεταλλάσσεται, συνομιλώντας δραματουργικά με έργα ορόσημα, που σμίλεψαν ηρωίδες εμβληματικές. Κάθε υποψήφια Νόρα αυτού του παιχνιδιού σύγχρονης τέχνης κουβαλά τριπλή ταυτότητα. Μια φανερή, μια κρυφή και μία που δεν έχει ανακαλύψει ακόμα. Και θα διαγωνιστεί μέχρι τελικής πτώσεως για να κερδίσει.

Ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση του Κουκλόσπιτου του Χένρικ Ίψεν, το έργο που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα των κοινωνικών δεδομένων αιώνων, για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ανανεώνεται από την ίδια την ηρωίδα του. Και τα πολλαπλά καθρεφτίσματα της, στη γυναίκα του 21ου αιώνα.  Και μετατρέπεται σε συλλογικό αφήγημα –αφορμή για την προσωπική ρωγμή κάθε Κούκλας. Κι η Νόρα πέθανε.  Κι η Νόρα δεν υπήρξε ποτέ. Και ζήτω η Νόρα.

Ο Νικόλας Ανδρουλάκης, στο δραματουργικό κι ερμηνευτικό μονοπάτι του Θεάτρου της Πραγματικότητας, μεταγράφει το έργο και σκηνοθετεί, μία παράσταση συνόλου, σε μια κυβιστική αποτύπωση της αλήθειας των ηρωίδων. Κάθε φορά απ’ την αρχή.

 

Εκείνη. Η άλλη. Η κόρη σου. Η μάνα σου. Η γυναίκα σου. Η παράνομη ερωμένη σου. Η γιαγιά σου. Η αδελφή σου. Η συνάδελφος. Η συμμαθήτρια. Η αδικοχαμένη σου καψούρα. Η κολλητή σου που κρυφογουστάρεις. Η καλή μαγείρισσα. Η κουτοπόνηρη. Η αγαθιάρα. Η ματαιόδοξη. Η ζουμερή. Η γυμνασμένη. Η κοκαλιάρα. Η πρώην σου. Η νυν. Η αεί. Η νεκρή. Η γριά. Η ξεχασιάρα. Η παιδούλα. Η καύλα σου. Η αφέντρα σου. Η ζουζούνα σου. Η αμαζόνα. Η ψεύτρα. Η φοβική. Η κακομαθημένη. Η προσφυγοπούλα. Η ντόπια. Η καλή. Η άγραφη και η χιλιογραμμένη. Εκείνη που έχεις ανάγκη να παριστάνεις να γνωρίζεις εις βάθος μα αγνοείς μεγαλόπρεπα. Η Νόρα Χέλμερ. Που τη γράφει στον τίτλο. Η Έντα Γκάμπλερ. Που την ξεγέννησε ο ίδιος συγγραφέας. Η Μπερνάρντα Άλμπα. Που δεν θα τη διάλεγες ποτέ. Η Ιωάννα της Λωραίνης. Που θυσιάζεται κάθε νύχτα για χάρη σου. Η Μαρία Μαγδαληνή. Που κατά βάθος θα ήθελες να την έχεις φίλη στο φέισμπουκ. Η Μαρίνα των βράχων. Η ανήλικη. Η Λυσιστράτη. Που ήταν σε κωμωδία. Η Ελευθερία. Που στέκει ακίνητη σαν άγαλμα αιώνες. Η ηλίθια. Που τρέχει πάνω κάτω καθημερινά. Η κούκλα σου. Στο κεχριμπάρι του χρόνου.

Συντελεστές

Δραματουργία-σκηνοθεσία: Νικόλας Ανδρουλάκης

Κοστούμια: Ελένη Καββάδα

Σκηνικά: Δημήτρης Κωνσταντάρας

Μουσική επιμέλεια: Νόρα Χέλμερ

Φωτισμοί: Master Curator

Επιστημονική συνεργάτης: Αναστασία Τοπαλτζίκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Αξιώτης, Νάσος Τόλιας

φωτογραφίες: Ηρώ Σιδέρη

Επικοινωνία για την καλλιτεχνική συμμορία Ντουέντε: Κωνσταντίνος Πλατής

Παίζουν (αλφαβητικά): Άννα-Μαρία Βέλλη, Ναταλία Δήμου, Άλκηστις Ζιρώ, Ειρήνη Καζαριάν, Χριστίνα-Άρτεμις Παπατριανταφύλλου, Δώρα Σαμψώνα, Βίνα Σέργη, Αντιγόνη Σταυροπούλου,

η σοπράνο Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, η χορογράφος Έμιλυ Νικόλα,

ο Νικόλας Ανδρουλάκης,

και σε κινηματογραφική εμφάνιση, η Ράνια Οικονομίδου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

12 €
- 18 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.