«Όλα Όσα Έχουμε Κοινά»: Η νέα έκθεση στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στη Θεσσαλονίκη

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ

Έργα 14 καλλιτεχνών από χώρες της ΝΑ Ευρώπης με θέμα την αβεβαιότητα, την ευπάθεια και το υπαρξιακό απρόβλεπτο

«Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (“All Τhat We Have In Common”) είναι το βασικό σύνθημα που διατρέχει τα έργα 14 καλλιτεχνών από χώρες της ΝΑ Ευρώπης στην έκθεση που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων και που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 17 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Η έκθεση εξετάζει την αβεβαιότητα στο πλαίσιο του διαφορετικού κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που σχετίζεται με την ευπάθεια και το υπαρξιακό απρόβλεπτο στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Όντας σε μια κατάσταση αστάθειας, συχνά και αυξημένης ανασφάλειας, κοινωνικές ομάδες υποφέρουν ή στερούνται των δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε συμβολικές και φυσικές πράξεις βίας που οδηγούν σε συγκρούσεις, μετατοπίσεις, κατάχρηση εργασίας, μετανάστευση, αδικία, και ανισότητα φύλων.

Μαρία Παπαδημητρίου, Why Look at Animals? AGRIMIKÁ, 2015

Ζητούμενο των καλλιτεχνών από την Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία, την Βουλγαρία, το Κόσοβο, την Κροατία και την Ελλάδα είναι να προτείνουν πρακτικές που να μπορούν να μας κατευθύνουν σε ένα πλαίσιο όπου αυτά που μας ενώνουν και μας καθορίζουν ως κοινές πανανθρώπινες αξίες να λειτουργήσουν έτσι ώστε οι διαχωρισμοί και οι ανησυχίες να αντιμετωπίζονται και να υποχωρούν. Έργα βίντεο, ζωγραφικής, φωτογραφίας και εγκαταστάσεις καλλιεργούν τη συνειδητοποίηση της γενικής επισφάλειας και μάς υποχρεώνουν να αμφισβητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τρέχουσα κατάστασή μας και μας κάνουν να  αναλογιστούμε πώς τα ατομικά οράματα, οι ευθύνες και οι δεσμεύσεις μας μπορούν να διαμοιραστούν κοινωνικά και να υπηρετήσουν συλλογικούς στόχους.

Flaka Haliti, Μου Λείπεις, Μου Λείπεις, Μέχρι Που Δεν Μου Λείπεις Πια, 2012

Η έκθεση «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (“All Τhat We Have In Common”) είναι μια συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασιών του MOMus με φορείς και μουσεία της ΝΑ Ευρώπης. Θα ακολουθήσει έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

*Κεντρική Φωτογραφία: Alban Muja, Φαλλοκρατία της Αδελφότητας, 2014 

Συντελεστές

Επιμέλεια: Mira Gakjina & Jovanka Popova (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων)

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ana Adamovich (Σερβία), Luchezar Boyadjiev(Βουλγαρία), Yane Calovski (Βόρεια Μακεδονία) Flaka Haliti (Κόσοβο), Ibro Hasanovich (Βοσνία-Εερζεγοβίνη), Hristina Ivanoska (Βόρεια Μακεδονία), Gjorgje Jovanovik (Βόρεια Μακεδονία), Alban Muja (Κόσοβο), Ahmet Ögüt (Τουρκία), Μαρία Παπαδημητρίου (Ελλάδα), Αντώνης Πίττας (Ελλάδα), Renata Poljak (Κροατία), Anri Sala (Αλβανία / Γαλλία), Velimir Zhernovski (Βόρεια Μακεδονία)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.