Η Επιτροπή Φιλοτελισμού, νομισμάτων και αναμνηστικών Ολυμπιακών Αγώνων (Ε.Φ.Ν.Α.Ο.Α) και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α) διοργανώνουν στο Ζάππειο Μέγαρο τη 18η Έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων, με θέμα «Οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες 1894-2012: Η Συμβολή της Ελλάδας στα Τεκμήρια» από 15 έως 20 Μαΐου 2012.

Στόχος της επιτροπής διοργάνωσης ήταν κυρίως η καταγραφή έργων και δημιουργιών Ελλήνων καλλιτεχνών, που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών συλλεκτών ή φορέων και έχουν εμπνευστεί από τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους έως σήμερα, καλύπτοντας μια χρονική περίοδο 120 χρόνων. Παράλληλα, ένας ακόμη βασικός στόχος ήταν η αποτύπωση της συμβολής της Ελλάδας στη συλλογή και διατήρηση τεκμηρίων, στο πλαίσιο διάδοσης του Ολυμπιακού Κινήματος και της Ολυμπιακής Ιδέας.

Έργα τέχνης, μουσικές συνθέσεις, μετάλλια και νίκες Ολυμπιονικών, λογοτεχνικές και αναμνηστικές εκδόσεις, τεκμήρια, νομίσματα, δάδες, γραμματόσημα, σφραγίδες, σήματα πέτου κ.α. συνθέτουν το αντικείμενο έρευνας της επιτροπής με απώτερο στόχο τη δημιουργία στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) μιας οργανωμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιμέλεια εκπαιδευτικών εργαλείων αλλά και για την έκθεση των σημαντικότερων στοιχείων αυτού του υλικού.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πολύτιμα εκθέματα ταξινομημένα σε χρονολογική και θεματική σειρά. Παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του η δόξα των Αγώνων, με έμφαση στη συμβολή της ελληνικής δημιουργίας, η ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας, σειρά ελληνικών έργων τέχνης και για πρώτη φορά συγκεντρωμένες μουσικές δημιουργίες Ελλήνων συνθετών. Αντί καταλόγου, μοιράζεται DVD με ψηφιοποιημένα Ολυμπιακά τεκμήρια.