«Ομοερωτισμός & Επανάσταση»: Ο ATOPOS συμμετέχει στο Athens Pride Week 2021 με μια νέα σειρά έργων του Liviu Bulea

Ομοερωτισμός-Επανάσταση - ATOPOS

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ #RevoltingBodies για την έννοια της επανάστασης και τους τρόπους όπου η επαναστατική φαντασίωση επιβάλλεται στα ανθρώπινα σώματα

18 Ιουλίου 2021
- 25 Ιουλίου, 2021

Η έκθεση «Ομοερωτισμός & Επανάσταση» του Liviu Bulea παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη από τις 18 έως τις 25 Ιουλίου στο πλαίσιο του Athens Pride Week 2021. Τα έργα προβάλλονται και ψηφιακά από τις 5 Ιουνίου έως τις 20 Δεκεμβρίου μέσω της πλατφόρμας www.revoltingbodies.gr.

Με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Ελληνικής επανάστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ATOPOS cvc, Βασίλης Ζηδιανάκης έχει προσκαλέσει τον εικαστικό και ιστορικό Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies, στο πρόγραμμα του #OccupyAtopos2021. Δράσεις, εκθέσεις και συζητήσεις θα πραγματευτούν την έννοια της επανάστασης και τους τρόπους όπου η επαναστατική φαντασίωση επιβάλλεται στα ανθρώπινα σώματα.

Ομοερωτισμός και Επανάσταση

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρουμάνος εικαστικός Liviu Bulea δημιουργεί μια νέα σειρά έργων για τη συμμετοχή του ATOPOS στο Athens Pride Week 2021, που αναφέρονται στην αισθητική εικονογραφία των κομμουνιστικών καθεστώτων ανά τον κόσμο. Οι πρωτογενείς πηγές του καλλιτέχνη εμφανίζονται κυρίως στο υλικό της καθεστωτικής σοβιετικής και μαοϊκής προπαγάνδας κατά το 2ο μισό του 20ού αιώνα και παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο μοτίβο ανδρισμού που συνδέει το πρότυπο του επαναστάτη με τιτάνιες μορφές εργατών και πολιτικών. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση πάνω σε αυτή την εικονογραφία, στην οποία εντοπίζεται ένας υφέρπον ομοερωτισμός. Εμπνευσμένος από αυτή την προβληματική, ο Bulea διαμορφώνει έναν όγκο δουλειάς που αποτελείται από τη δημιουργία πρωτότυπων και αναπαραγωγές υπαρχόντων προπαγανδιστικών πόστερ. Με την εικαστική του γλώσσα, ο καλλιτέχνης τονίζει την ομοερωτική διάσταση αυτής της αισθητικής μέσα από την επιθυμία για το σώμα ως επαναστατικό πρότυπο αρρενωπότητας.

 

Ομοερωτισμός και Επανάσταση

 

Ομοερωτισμός-Επανάσταση - ATOPOS

Ο Liviu Bulea ζει και εργάζεται μεταξύ Turda και Βερολίνου. Στη διάρκεια των σπουδών του πραγματοποίησε καλλιτεχνική έρευνα πάνω στο ασθενικό σώμα, ερευνώντας μνήμες χώρων και αντικειμένων από ογκολογικά τμήματα νοσοκομείων. Του απονεμήθηκαν δύο υποτροφίες Erasmus, στο Freies Museum του Βερολίνου και το Κατοβίτσε της Πολωνίας όπου σπούδασε σχεδιασμό αφισών. Το πεδίο έρευνας του εκτείνεται από χώρους αρχιτεκτονικής μνήμης μέχρι την εμπλοκή του με την queer κοινότητα. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία έργων ομοερωτικής εικονογραφίας σε μία προσπάθεια εμπλοκής του εικαστικού λόγου με μια κοινωνία που αρέσκεται να αποσιωπά και να ξεχνάει. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών στο Cluj-Napoca, όπου δουλεύει πάνω στη σχέση τέχνης, αρχιτεκτονικής και αστικού περιβάλλοντος. Έργα του έχουν εκτεθεί στο Urban Nation Museum, Βερολίνο, στην Γκαλερί Chrysalid Ρότερνταμ, το Μουσείο Τέχνης Cluj-Napoca, Ρουμανία κ.α, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Αλέξης Φιδετζής

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18 – 25 Ιουλίου | Φυσική έκθεση
5 Ιουνίου – 20 Δεκεμβρίου | Ψηφιακή προβολή

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.