“One”: Η έκθεση του Κωνσταντίνου Έσσλιν στην γκαλερί Genesis

17 ζωγραφικές ιστορίες προτείνουν το ανθρώπινο σώμα ως εργαλείο πνευματικής και ενστικτώδους ταυτόχρονα αναζήτησης

«Τέσσερα χρόνια μετά τη δεύτερη ατομική του έκθεση, ο Κωνσταντίνος Έσσλιν με συναρπαστική δεινότητα σχεδίου και εξομολογητική συναισθητική ευφράδεια, μεταβαίνει στην κυριολεκτική και τη συμβολική του ενηλικίωση.

Μέσα από την εικαστική ενότητα “One” ο Έσσλιν προσεγγίζει με λιτή αφήγηση και συμβολιστική ευκρίνεια, θεμελιώδη ανθρώπινα ορόσημα και καταλυτικές εμπειρίες όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο δεσμός και η άρρητη  συνύπαρξη, ο θάνατος, ο αποχωρισμός, οι κρυφές αγωνίες ή επιθυμίες αλλά και ήσσονες μα καθοριστικές στιγμές-τομές της ανθρώπινης ζωής.

Με αλλόκοτες συνυπάρξεις ζώων και ψιθυριστικά γοητευτικά στοιχεία που παραπέμπουν σε παιδικά παραμύθια και με συνθετική ορατή αναφορά στους μυστηριακούς συνθετικούς άξονες της ζωγραφικής της αναγέννησης, ο νέος εικαστικός θέτει εκ νέου στον θεατή αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του κάποια από τα αέναα αυτά ζωτικά για την ύπαρξη ερωτήματα.

17 ζωγραφικές ιστορίες μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, στιλπνής σχεδιαστικής καθαρότητας και μικτής τεχνικής με βασικό υλικό το εύθραυστο και εύπλαστο κάρβουνο που αναδύεται ποιοτικά και σχεδιαστικά μέσα από την τυχαιότητα και το λαμπερό, πλακάτο ακρυλικό χρώμα που δημιουργεί έντονα αντιφατικό περιβάλλον στο  χαρτί, προτείνουν το ανθρώπινο σώμα ως εργαλείο πνευματικής και ενστικτώδους ταυτόχρονα αναζήτησης.

Άλλοτε με τη μορφή παιδιού σε προστατευτικό ρόλο ενήλικα που ιχνηλατεί το μέλλον και άλλοτε με την μορφή ευάλωτου ηλικιωμένου σε ρόλο παιδιού που βαδίζει στη λήθη, η κυρίαρχη, κεντρική φιγούρα της σύνθεσης εμπλέκεται σε ποικίλες βιωματικές απεικονίσεις στιγμών-καταστάσεων ενός απομακρυσμένου παρόντος ή μιας ανοίκειας μνήμης.

Ευλαβικά στατικές, προσευχόμενες, ίσως, σιωπηλά σε έναν δυνητικά υπαρκτό θεό, κι άλλοτε αναποφάσιστα μετέωρες μεταξύ κίνησης και ακινησίας, οι σύνθετου χρόνου φιγούρες του Έσσλιν αλλάζουν ρόλους και αναζητούν τις ριζωμένες μνήμες τους, ενώ άλλες φορές διχάζονται ανάμεσα στην κοινωνικά αποδεκτή ζωή τους και τα ταραχώδη παρορμητικά τους ένστικτα. Προτείνοντας ενδεχομένως στον θεατή, μια αέναη και παράδοξη διαδρομή προς την απόκρυφη επιθυμία για ευτυχία.

Στη μέση πλέον ενός κύκλου ζωής, όπου η απώλεια του πατέρα εφάπτεται σχεδόν με τη δική του άνευ όρων αποδοχή του ρόλου της πατρότητας, ο Κωνσταντίνος Έσσλιν με την έκθεση “One”, επιχειρεί εντέλει να δημιουργήσει μια ανοιχτή σε όλους πλατφόρμα έρευνας της ανθρώπινης φύσης, των σχέσεων και όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που καθιστούν το ξένο και διαφορετικό του καθενός μας ένα».

– Ίρις Κρητικού

Βιογραφικό Κωνσταντίνου Έσσλιν

Ο Κωνσταντίνος Έσσλιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982.

Κατά τα έτη 2002-2009 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Ζαχαρία Αρβανίτη, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Ρένα Παπασπύρου και τον Μάριο Σπηλιόπουλο.

Το έτος 2006 κατά την διάρκεια των σπουδών του προτάθηκε για υποτροφία. Το έτος 2009 αποφοίτησε με άριστα.

Στο έργο του προσεγγίζει θεμελιώδεις ανθρώπινες εμπειρίες όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο δεσμός, ο θάνατος, η συνύπαρξη, ο αποχωρισμός, οι κρυφές αγωνίες ή επιθυμίες αλλά και στιγμές-τομές της ανθρώπινης ζωής, σχολιάζοντας μέσω του συμβολισμού την ανθρώπινη φύση και τις συγκρουσιακές καταστάσεις που την διέπουν.

Έχει εικονογραφήσει επιλεκτικά βιβλία όπως το “Σιωπή ο βασιλιάς ακούει” του Νίκου Κυπουργού και άλλα, ενώ έχει επιμεληθεί σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις όπως “Το γαλάζιο πουλί” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου.

Παράλληλα με την εικαστική του δράση, από το 2002 ασχολείται με την τέχνη και στον εκπαιδευτικό τομέα πραγματοποιώντας μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου.

Το 2010 πραγματοποίησε την 1η ατομική του έκθεση στην Gallery Agathi, το 2015 την δεύτερη ατομική έκθεση με τίτλο “Playground” στην Gallery genesis και το 2019 την τρίτη με τίτλο “ONE” επίσης στην Gallery genesis.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και άλλες πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το 2014 επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με την συμμετοχή του στην 26η Biennale της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.