Μια online απίθανη ξενάγηση πέντε ωρών στην Πομπηία

Αυτός ο διαδικτυακός περίπατος είναι μία μοναδική κινηματογράφηση που μπαίνει ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα σπίτια που καταστράφηκαν από τη φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου

Αυτός ο διαδικτυακός περίπατος των πέντε ωρών είναι μοναδικός. Ακόμα και αν έχετε πάει στην Πομπηία είναι μία μοναδική κινηματογράφηση χωρίς αφήγηση που μπαίνει ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα σπίτια που καταστράφηκαν από τη φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, όταν ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.

Το πόσο πλούσια, ωραία και οργανωμένη ήταν η Πομπηία φαίνεται στο βίντεο. Μια πόλη αληθινά θαυμαστή, το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους με αμπέλια λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης. Οι 20.000 και πλέον κάτοικοι τάφηκαν ζωντανοί και πέθαναν έτσι από ασφυξία.

Η πόλη ξεχάστηκε και κανένας δε θυμόταν την ύπαρξή της μέχρι το 1592, όταν τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών ενός υδραγωγείου βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης.

Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Διασώθηκαν, προστατευμένες απ’ τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια.

Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ’ τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ τον φρικτό θάνατο.

Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ’ ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν. Ασύγκριτα μεγάλη είναι η αξία των ερειπίων της Πομπηίας, γιατί μας έδωσε μια ιδέα της ρωμαϊκής πόλης στο σύνολό της, μέσα στην άνθηση της ακμής και του πλούτου της.

 

Η πεντάωρη συναρπαστική περιήγηση της πόλης ξεκινά:

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.