«ωωω δ ι σ ι ααα»: Η ομαδική εικαστική έκθεση στο Λουτρό των Αέρηδων

ooodisiaaa

Από την «Οδύσσεια» του Ομήρου, στον «Οδυσσέα» του James Joyce και «Τα ταξιδιωτικά» του Νίκου Καζαντζάκη

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού οργανώνει στο Λουτρό των Αέρηδων την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «ωωω δ ι σ ι ααα» / “Οmega to Αlpha” με την συμμετοχή της Ιστορικού Τέχνης, θεωρητικού πολιτισμού και επιμελήτριας εκθέσεων Δρ Εύας Κέκου.

Οι καλλιτέχνες καλούνται να εμπνευστούν από την «Οδύσσεια» του Ομήρου, τον «Οδυσσέα» του James Joyce (έργο στο οποίο ο ήρωας, σύγχρονος πλέον, αφηγείται το ταξίδι από τη στιγμή που «φτάνει στο προορισμό» του) αλλά και «Τα ταξιδιωτικά» του Νίκου Καζαντζάκη.

Η έκθεση ανακινεί θέματα και θέτει ερωτήματα που σχετίζονται με την έννοια του ταξιδιού, την «αρχή» και το «τέλος» ως σύμβαση και ως υπαρξιακή διάσταση, τη συμπύκνωση και αποσυμπύκνωση του χρόνου.

Στρέφεται επίσης γύρω από έννοιες που αφορούν τη μη γραμμική αφήγηση της «Οδύσσειας», όπως αυτή εκδηλώνεται στο ομηρικό έπος, μέσα από τις αφηγηματικές τεχνικές του, εμπλουτίζοντας την προφορική αφήγηση ως ιστορικό τεκμήριο.

Αναλύει την έννοια του «αφηγήματος» ολιστικά, αναδεικνύοντας το ως το αντικείμενο που εμπνέει τη συστηματική έκθεση στην επιστημονική/ερευνητική εργασία όσο και στη λογοτεχνία.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες: Ειρήνη Γκόνου, Απόλλωνας Γλύκας, Λυδία Δαμπασίνα, Νάντια Καλαρά, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Shiva Lynn Burgos (US), Marion Tampon Lajariette( FR/CH)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.