Open House Athens 2015

Ένα σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων στην Aθήνα

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Open House Greece, που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, διοργανώνει το πέμπτο κατά σειρά Open House στην Ελλάδα, το δεύτερο στην πόλη της Αθήνας.

Το Open House αποτελεί ένα σημαντικό διεθνή θεσμό ανάδειξης και προώθησης της αρχιτεκτονικής, ο οποίος ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 30 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν,και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Η δράση Open House πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα (4-6 Απριλίου) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό (300 εθελοντές, 15.000 επισκέψεις, 49 χώροι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, που ποίκιλαν ως προς τη χρήση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το αρχιτεκτονικό στυλ και την εποχή κατασκευής και κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της αρχιτεκτονικής της πόλης). Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν λάβει χώρα τρία Open House (23-25 Νοεμβρίου 2012, 18-20 Οκτωβρίου 2013, 14-16 Νοεμβρίου 2014).

Το ΟΗΑ 2015 επεκτείνεται εντός και εκτός του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή 70 κτιρίων προσφέροντας στους επισκέπτες της εκδήλωσης μια πιο συνολική εικόνα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας, μέσω των επισκέψεων-ξεναγήσεων. Το αναλυτικό πρόγραμμα με τα κτίρια και τα ωράρια που ανοίγει το καθένα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου, οι «πόρτες ανοίγουν» (μια μέρα νωρίτερα) αποκλειστικά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου μαθητές και σπουδαστές έχουν ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της πόλης στην οποία κατοικούν. Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, τα κτίρια θα ανοίξουν για το ευρύ κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να χαράξει τη δική του πορεία μέσα στην πόλη και να επιλέξει τα κτίρια που θέλει να γνωρίσει. Οι επισκέπτες ξεναγούνται κατά ομάδες, με τη βοήθεια των εθελοντών της δράσης, ενώ οι ξεναγήσεις ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν απαιτείται προκράτηση, καθώς τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης είναι το κολλέγιο Βακαλό Art & Design, το οποίο στο πλαίσιο του ΟΗA 2015 διοργανώνει παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου: ένα workshop και μια διάλεξη. Σχετικές πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στο www.vakalo.gr.

To Open House Athens πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Μonumenta και της Marketing Greece.

Ο χώρος του «Συν Αθηνά» στην πλατεία Βαρβακείου και το περίπτερο του Δήμου Αθηναίων στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα είναι από Τετάρτη 13/05 και Παρασκευή 15/05 αντίστοιχα το σημείο συνάντησης (info point) για τους εθελοντές, τους αρχιτέκτονες και τους επισκέπτες του OΗΑ 2015. Εκεί το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη δράση, αλλά και να αποκτήσει τα προϊόντα της κάνοντας μια δωρεά κι ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το θεσμό. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε τα προϊόντα του Open House Athens από το κατάστημα IANOS (Σταδίου 24) και το www.ianos.gr.

Το ΟΗΑ 2015 θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο πλέον πάρτυ λήξης, την Κυριακή 17/05 στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, στις 21.00, οπού είναι προσκεκλημένοι όλοι οι εθελοντές, συμμετέχοντες και επισκέπτες του ΟΗΑ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.