Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν

Το Open House μετρά ήδη 4 χρόνια στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους. Στο φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα του Open House Athens οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε πάνω από 100 κτίρια και χώρους από τους 450 εθελοντές μας. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του Open House Athens έχει διευρυνθεί με ένα σύνολο παράλληλων δράσεων με στόχο να απευθυνθεί σε ακόμα ευρύτερο κοινό. Από την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο IANOS,Σταδίου 24 θα βρίσκεται και το ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης (Open Box).

Open House: αυτά τα κτίρια μπορείτε να τα δείτε «από μέσα»!

Από την Παρασκευή 31 Μαρτίου θα ξεκινήσει το Made in Athens powered by jamjar.gr το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι τη δημιουργικής και παραγωγικής κοινότητα της Αθήνας. Επίσης, την Παρασκευή 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Open School το οποίο απευθύνεται σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τμήματα μαθητών και σπουδαστών και περιλαμβάνει οργανωμένες ξεναγήσεις σε συγκεκριμένα κτίρια καθώς και junior αρχιτεκτονικά workshops για παιδιά Δημοτικού. Φέτος για πρώτη χρονιά, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη και τη Νορβηγική Πρεσβεία, δυο σημαντικά κτίρια Πρεσβειών ανοίγουν τις πόρτες τους σε επίτιμους προσκεκλημένους του OPEN HOUSE Athens 2017, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους (Open Embassy).

Η Σχολή Βακαλό Art & Design στο πλαίσιο του ΟΗΑ 2017 διεξάγει τον διαγωνισμό Open your portfolio με βραβείο μια υποτροφία Μεταπτυχιακών Σπουδών. Καθ’ όλη την διάρκεια του σαββατοκύριακου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της πόλης μέσω οργανωμένων ποδηλατικών ξεναγήσεων (Open Bike), να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς φωτογραφίας στο instagram Open Photo & Open Hunt και τέλος να γιορτάσουν την λήξη των μαραθώνιων ξεναγήσεων στο Time to Close Party. Με το πέρας τη εκδήλωσης το κοινό φέτος θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει στην ιστοσελίδα του Open House Athens το αγαπημένο του κτίριο για το ΟΗΑ 2017 (Papastratos Open Vote). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗΑ 2017 θα βρείτε στο openhouseathens.gr

Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Αναλυτικά το πρόγραμμα 29/3 -2/4

OPEN BOX 29/3- 2/4
Το OPEN BOX είναι το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Athens 2017, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα, θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24.

OPEN SCHOOL 31/3-2/4
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHA περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος την Παρασκευή 31 Μαρτίου, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

Παράλληλα, ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνεται φέτος για τους μικρούς φίλους του OPEN HOUSE, σε συνεργασία με τους Κid A workshop το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου. Μέσα από δύο διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

OPEN EMBASSY 31/3
Φέτος για πρώτη χρονιά, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη και τη Νορβηγική Πρεσβεία, δυο σημαντικά κτίρια Πρεσβειών ανοίγουν τις πόρτες τους σε επίτιμους προσκεκλημένους του OPEN HOUSE Athens 2017, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τις χώρες που βρίσκονται πίσω από αυτές, μέσω ειδικών παρουσιάσεων από αρχιτέκτονες και το προσωπικό των Πρεσβειών.

OPEN PHOTO 31/3-9/4
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο OPEN HOUSE Athens, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι “FRAME YOUR VIEW”. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ανεβάζοντας από δημόσιο προφίλ στο instagram φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια του OPEN HOUSE Athens 2017, γράφοντας #sias_oha2017. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα του διαγωνισμού, μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Athens, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

Νεοκλασικό κτίριο, Higgs – Β. Ουγκώ 15
Νεοκλασικό κτίριο, Higgs – Β. Ουγκώ 15

MADE IN ATHENS powered by jamjar.gr 31/3-02/04
Με την παράλληλη αυτή δράση οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις σε δημιουργικούς  χώρους παραγωγής της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα του MADE in Athens powered by jamjar.gr συμμετέχουν φέτος 20 δημιουργοί και χώροι παραγωγής.

OPEN TOURS 01-02/04
Πρόκειται για την κυρίως δράση του OPEN HOUSE Athens: το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων.  Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 89 κτίρια και χώροι στην Αθήνα. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, θέατρα, εκκλησίες, μουσεία,… συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 450 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και δεν γίνονται κρατήσεις.

OPEN BIKE 01-02/04
Η δράση αυτή προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει  την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 4 κτίρια. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ηλεκτρικό ποδήλατο και κράνος ασφαλείας από τη Solebike και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Athens 2017. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της αντίστοιχης ιστοσελίδας.

OPEN YOUR PORTFOLIO εως 02/04
Η Σχολή Βακαλό Art & Design στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του OPEN HOUSE Athens 2017 διεξάγει διαγωνισμό υποβολής πορτφόλιο με βραβείο μια υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου (ΜΑ Architectural Design). Αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 και θα απονεμηθεί στο άτομο που θα πρωτεύσει σε διαγωνισμό με θέμα “συνολικό πορτφόλιο”.

Papastratos OPEN VOTE 01-07/04
Βραβείο κοινού ΟΗΑ 2017!  Ο κόσμος φέτος θα εχει την δυνατότητα να ψηφισει μέσω της ιστοσελίδας μας το κτίριο που του άρεσε περισσότερο ετσι ωστε να αναδείξει το αγαπημένο κτίριο του κοινού για το OPEN HOUSE Athens 2017.

TIME TO CLOSE Party 02/04
Μετά από όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OPEN HOUSE Athens 2017 δεν θα μπορούσε, παρά να κλείσει με ένα πάρτυ, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες, εθελοντές, συμμετέχοντες και υποστηρικτές του OPEN HOUSE. Την Κυριακή 2/4 μετα τις 9μμ στο 48 Urban Garden Αρματολών  & Κλεφτών 48, με το ΟΗΑ 2017 signature cocktail by Roberto Cavalli Vodka.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα και το χάρτη με τα Open House Athens 2017 κτίρια, καθώς και τις παράλληλες δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Σχετικά άρθρα:

– Open House: αυτά τα κτίρια μπορείτε να τα δείτε «από μέσα»!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.