Όλες οι Περφόρμανς της έκθεσης [OUT]TOPIAS

Μία σειρά δράσεων σε υπαίθριους - δημόσιους χώρους

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς την έκθεση [OUT] TOPIAS, από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου, βασισμένη σε βίντεο τα οποία έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επιχειρούν μια παραστασιακή προσέγγιση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται μία σειρά δράσεων σε υπαίθριους – δημόσιους χώρους.

Πιο αναλυτικά:

– Ασβέστης / Quicklime
Performance 14:00-22:00, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, Μπαλκόνι 1ου ορόφου
Ο “Ασβέστης” είναι μια βουτιά στα λείψανα ενός οικοσυστήματος, ένα σκηνικό τοπίο σε κατάσταση αδράνειας, μέσα στο οποίο οι performers, σαν «όρθιοι κολυμβητές» βρίσκονται σαν να αιωρούνται σε ένα χωροχρονικό συνεχές. Το έργο βασίζεται σε ένα κυβερνητικό σύστημα το οπόιο ακολουθεί το δικό του σύνολο κανόνων για να εξελιχθεί σταδιακά —σχεδόν ανεπαίσθητα στο ξένο μάτι — στο ηχοτοπίο ενός posthuman vivarium. Το «εγώ» στο έργο είναι συλλογικό, καθώς το παραστατικό οικοσύστημα τροφοδοτείται από την συνέργεια των στοιχείων που το ορίζουν: τους perfrormes, το κοινό και τα media. Έχει διαρκεια 8 ώρες κατα τις οποίες το κοινό μπορεί να προσέρχεται και να φεύγει κατά το δοκούν.

Σύλληψη/Μουσική/Σκηνοθεσία: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Βοηθός σκηνοθέτη: M. Eugenia Demeglio
Κείμενα: H. Muller, Αισχύλος, Ηράκλειτος, W. Shakespeare, T.S. Elliot , Γ. Σεφέρης, F. Hölderlin
Επιμέλεια κειμένων: Νίκος Ιωακείμ, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Συνεπινοήθηκε με και θα εκτελεστεί από τους: M. Eugenia Demeglio, Νίκος Ιωακείμ, Νίκος Αντωνόπουλος, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νίκος Καρύδης, Ιάκωβος Παυλόπουλος, Στάθης Παρασκευόπουλος

– Γεύμα για 2
Περφόρμανς, 16:00-20:00, 12 Νοεμβρίου και 13:30-18:00 13 Νοεμβρίου, Εστιατόριο-Καφέ
Εικοσάλεπτη διαδραστική  site specific performance που επιτελείται στην καφετέρια του μουσείο Μπενάκη.Η καλλιτέχνης και ένας θεατής ετοιμάζουν μαζί σε κάθε εικοσάλεπτη performance,  το τραπέζι του συμβολικού γεύματός τους, και συζητώντας  συνδημιουργούν  τη δική τους ιστορία για το τι σημαίνει τροφή για τους δυο τους. Αυτό το  «γεύμα για 2» έχει τη μορφή συμποσίου αφού τα δύο άτομα φιλοσοφούν και τρώνε.

Η διαδρομή τους σε σχέση με το ταξίδι της «τροφής» δεν είναι νοητική, είναι βιωματική. Η καλλιτέχνης και ο θεατής συλλέγουν μαζί την πληροφορία που τους δίνει η τροφή και την κάνουν όραμα, λόγο και απτό εικαστικό έργο που στη συνέχεια εκτίθενται στο χώρο του καφετέριας του μουσείου.

*Για τη συμμετοχή στη διαδραστική  performance θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής: στο email [email protected]

–  Τοποφιλία: ένα συλλογικό, συμμετοχικό συμβάν
Περφόρμανς, 12:00-13:00 και 16:00-17:00, 19,20 Νοεμβρίου, Πλατεία Μοναστηρακίου
H περφόρμανς ‘Τοποφιλία: ένα συλλογικό συμβάν, συμμετοχικό συμβάν’ είναι ένα συλλογικό συμμετοχικό συμβάν. Σωματοποιεί την πορεία του Ηριδανού και εξετάζει έννοιες μνήμης, ταυτότητας και αίσθησης του ανήκειν ως το διαρκές ονείρεμα της πόλης. Ξεκινώντας από την πλατεία Μοναστηρακίου και καταλήγοντας στην Ιερά Οδό περφόρμερς και θεατές εξερευνούν την κίνηση του ματιού και του σώματος, του ουρανού και της γης για να ανακαλύψουν τη δημιουργική ένταση που τους συνδέει με την πόλη.

Ομάδα Γεωποιητικής (Geopoetics)
Σκηνοθεσία: Άννα Τζάκου

– Betwixt and Between
 16:30 – 22:00 (16:30 – 18:30, 19:30 – 21:00, 21:30 – 22:00), Σάββατο 19 Νοεμβρίου, Αίθριο & Ράμπες – Εξώστες
Το πρότζεκτ Betwixt and Between είναι μια σειρά μικρο-συμβάντων σε όλους τους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, τα οποία δημιουργήθηκαν σαν απάντηση σε εκθέματα εκεί. Απο τον Σεπτέμβριο του 2016, σπουδαστές του Deree κάνουν έρευνα γύρω απο συγκεκριμμένα έργα απο την έκθεση “Out/Topias: Περφόρμανς και υπαίθριος / δημόσιος χώρος”, με σκοπό να προτείνουν μια νέα απάντηση ως προς αυτά. Το πρότζεκτ Betwixt and Between προτείνει την αποκάλυψη ενός νέου χώρου συνεργασίας —ένα χώρο που είναι ταυτόχρονα πνευματικός και υλικός, μέσα και έξω, κρυμμένος αλλά και σε κοινή θέα— ανάμεσα σε έναν καλλιτέχνη, την τοποθεσία του έργου του και την πρόσληψή του. Αυτός είναι ένας χώρος ενεργής απόκρισης, και όχι περισυλλογής, που θέτει τις βάσεις για μια αλυσιδωτή αντίδραση ανάμεσα στο σώμα [ως υλικό για επιτέλεση], τον χώρο του μουσείου και την συνάντηση με το ακροατήριο· έτσι παράγεται ένα σύστημα δράσεων που συμβαίνουν μέσα σε “χαραμάδες” και σκοτεινά σημεία του γνωστού και του οικείου. Το πρότζεκτ είναι μέρος της δουλειάς που κάνουν οι σπουδαστές χορού του Deree – Τhe American College of Athens στο πλαίσιο του μαθήματος “Χορογραφία ως Συνεργατική Πρακτική” (Choreography as Collaborative Practice) για το πρόγραμμα BA Contemporary Dance Practices. Στο μάθημα αυτό οι σπουδαστές εξερευνούν νέες προσεγγίσεις στην χορογραφία, οι οποίες βλέπουν την χορογραφία ως μια αισθητική πρακτική αλληλεπιδράσεων, σχέσεων και “αστερισμών” σε κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του χορογράφου ορίζεται ως παράγοντας αλλαγής μέσα σε επιτελεστικά περιβάλλοντα.

Συμμετέχουν οι χορογράφοι και χορευτές: Anastasiadis Konstantinos, Biri Maria Louiza Colon-Rodriguez, Duamarie Dialyna, Niki Drakopoulou, Eryfili Leventaki, Kyriaki- Aikaterini Manoloulis, Katrina Veronica Padilla-Bravo, Paola Del Mar Rivera-Carballo, Elica Skokou, Ariadni Spyrou, Styliani Papathanasiou, Demy

– The City as a Dream of Presence
Εργαστήριο, 10:00-14:00, 14,15,16,17,18 Νοεμβρίου, Σεμιναριακός χώρος, Μεταξουργείο και Κεραμεικός
Η πόλη ως ονειρική παρουσία, εργαστήριο performance αστικού δημόσιου χώρου. Το εργαστήριο χρησιμοποιεί οπτικές και κινητικές πρακτικές αυτοσχεδιασμού ως ερευνητικά μέσα χωρικής επίγνωσης. Ο/Η συμμετέχων/ουσα εξερευνεί τον αστικό χώρο μέσα από τις αισθήσεις· τη φόρμα, το σχήμα, την υφή, την αντοχή των υλικών, τον ήχο, την προοπτική και το χρόνο για να εστιάσει στο σώμα στη παρούσα στιγμή και να επεκτείνει το νου σε διαφορετικά αστικά αφηγήματα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε χορευτές, περφορμερς, εικαστικούς, αρχιτεκτονες και οποιονδήποτε επιθυμεί να εξερευνήσει την πόλη με εργαλεία το σώμα και το βλέμμα του. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο δημόσιο χώρο, στη περιοχή γύρω από το Μουσείο Μπενάκη [Κεραμεικός, Μεταξουργείο].

Ομάδα Γεωποιητική (Geopoetics)/ Έλλη Βασσάλου – ΄Αννα Τζάκου
Δηλώσεις συμμετοχής στο: [email protected]

– “Μετά-Οιδίπους” 
Performance διάρκειας 6 λεπτών σε λούπα 1 ώρας, 17:00-18:00, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, Σεμιναριακός χώρος
Το ερώτημα, η απάντηση, ο θάνατος και ξανά το ερώτημα, η απάντηση… Η σφίγγα και ο άνθρωπος, το ερώτημα και η απάντηση αυτά πραγματεύεται η performance Μετά-Οιδίπους. Ο φόβος, το αρχέτυπο, η λύση, η αγωνιά, η αμφιβολία, ο αποπροσανατολισμός, η εσωτερικότητα, η βεβαιότητα , η ανασφάλεια η προσδοκία, οι προσωπικοί “δαίμονες”, όλα στοιχεία της ζωής τώρα και πάντα. Τα λυμένα – άλυτα. Ένα αρχιτεκτονικό μέλος – γλυπτό – σφίγγα όπου πάνω του επισυνάπτεται η προβολή μιας γυμνής γυναίκας και ένας performer γυμνός (βαμμένος Λευκός) “συνομιλούν”. Περιβάλλον συσκότισης. Μια μη χορογραφημένη Performance με ελάχιστη πλοκή, έντονη θεατρικότητα διάρκειας 6 λεπτών περίπου, σε λούπα με συνολική διάρκεια 1 ώρας.

Συντελεστές:
Σκηνοθέτης
: Νίκος Γιαβρόπουλος
Performer: Γιώργος Τάκος

– One-Off Dance [#5] ‘The sky leans on me, me, the one upright…Among all horizontals’
Περφόρμανς, 14:00 – 15:00, Σάββατο 19 Νοεμβρίου, Αίθριο
Η ομάδα Theatre enCorps παρουσιάζει το πέμπτο event της σειράς “One-Off Dances” (Χοροί της Μιάς Φοράς) στο πλαίσιο της έκθεσης “Out/Topias: Περφόρμανς και Υπαίθριος/Δημόσιος Χώρος” στο Μουσείο Μπενάκη. Η δράση One-Off Dance [#5] ‘The sky leans on me, me, the one upright…Among all horizontals’ είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο να ξανασκεφτούμε την συλλογική φύση του επιτελεστικού χώρου —μια επανεξέταση που θα λάβει χώρα ανάμεσα στην καλλιτέχνιδα (που ανοίγει τον χώρο) και το ακροατήριο που καλείται να “κατοικήσει” αυτόν τον χώρο και να δράσει πάνω του. Μέσα απο αυτή τη δράση καλούμαστε να σκεφτούμε τι ακριβώς επενδύουμε σε μια στιγμή επιτέλεσης: Ποιός επενδύει στη στιγμή; Πόσο είμαστε διαθετιμένοι να επενδύσουμε εαν ξέρουμε ότι θα γίνει μια φορά μόνο, χωρίς περιοδίες, κριτικές, φήμη, πρόσβαση πίσω απο κλειστές πόρτες; Είμαστε στ’αλήθεια ικανοί να επενδύσουμε ελεύθερα χωρίς την προσδοκία επιστροφής ή επανάληψης;

Η δράση θα ξεκινήσει στις 14.00. και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν.

Σύλληψη: Ana Sánchez-Colberg για το Theatre enCorps.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.