Μετά από την περσινή επιτυχία της διοργάνωσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων “p_public – Τα Χανιά Αλλιώς”, η διερεύνηση και προβληματική στην έννοια του δημόσιου χώρου συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Νέοι αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, δημιουργικές και εθελοντικές ομάδες από όλη την χώρα και την Ευρώπη, παρουσιάζουν εργασίες, μελέτες, δράσεις και προτάσεις, για τη βελτίωση και την ωφέλιμη αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, σε ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στην πόλη των Χανίων.

Παράλληλες εκδηλώσεις στο δημόσιο χώρο (μουσική, θέατρο, eco-Info points, παιχνίδια, installations, ποδηλατοπορείες, υπαίθριο πικ-νικ κ.α.), σε πολλά σημεία της πόλης και όλες στο πλαίσιο μιας εθελοντικής συνεργασίας, θα συμπληρώσουν τις αρχιτεκτονικές προτάσεις και θα μετασχηματίσουν τη συζήτηση σε βιωματική εμπειρία.

Το p_public, με άξονα την επικοινωνία, την εξωστρέφεια, τη δημιουργία και στοχεύοντας στην αποκατάσταση της σχέσης του δημόσιου χώρου με τον κάτοικο, φέτος επιχειρεί και ένα αστικό πείραμα. Μετατρέπει ένα αστικό κενό, ένα χώρο αδόμητο και παραμελημένο, σε έναν κήπο της γειτονιάς.

Με την καθοδήγηση της ομάδας αρχιτεκτόνων του p_public, τη συμμετοχή της πρωτοβουλίας κατοίκων Αμπεριάς και τη στήριξη του Δήμου Χανίων, οι κάτοικοι επεμβαίνουν για πρώτη φορά στην μορφή της γειτονιάς τους, δημιουργώντας ένα διαφορετικό δημόσιο χώρο.

Στα πλαίσια της γενικότερης αναδιάρθρωσης της ζωής και της οικονομίας στην Ελλάδα, η βελτίωση της όψης και λειτουργίας των πολεών μας είναι σημαντική, έτσι ώστε,όχι μόνο να προσφέρουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους κατοίκους, αλλά και μία αξιομνημόνευτη εικόνα για τους επισκέπτες.

Μετά την περσινή επιτυχία, γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί το p_public ως ετήσια δραστηριότητα της πόλης των Χανίων και να αναδειχθεί το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου σε πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διοργάνωση, είναι μία εθελοντική δράση νέων και μια ενέργεια για την προβολή του έργου νέων επαγγελματιών και δημιουργών σχετικά με τον δημόσιο χώρο.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων p-public 2011

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Tο p_public σας προσκαλεί σε έναν καλλιτεχνικό περίπατο, ο οποίος ξεκινάει στις …

_ 19:00_«H Αλφάβητος»
Ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μαγκανιώτης σας υποδέχεται στην έκθεση ζωγραφικής του στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανιών. Oνειροσχέδια βασισμένα στα 24 γράμματα της Ελληνικής Αλφαβήτου με χρωματιστούς μαρκαδόρους πάνω σε αδιάσταλτο χαρτί.

επιμέλεια: «Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης»

_ 20:00_«Άγιοι Φίλοι»
Ο καλλιτέχνης Nicholas Moore σας υποδέχεται στην έκθεση ζωγραφικής του στη Βενετσιάνικη Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Εξαγνισμένα και επιζωγραφισμένα πορτρέτα Φίλων σε βάσεις χαρακτικής με μικτά υλικά

επιμέλεια : «Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης»

_ 21:00_«Δημόσιος Χώρος»
Επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του p_public στον Ιστιοπλοϊκό
Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μoro) και παρουσίαση της Ομαδικής Έκθεσης
Φωτογραφίας των καλλιτεχνών: Στέλλας Αγγελλάκη,Γιώργου Αναστασάκη, Γιώργου Austen, Νάγιας Γιακουμάκη, Χαρίκλειας Δασκαλάκη, Γιάννη Βρέττου, Χριστόφορου Δουλγέρη, Σπύρου Ζερβουδάκη, Μιχάλη Καλαϊτζάκη, Κατερίνας Καλογεράκη, Νικόλαου Καρούζου, Βαγγέλη Κατριτζιδάκη, Γιάννη Κλουβιδάκη, Βασίλη Κοζωνάκη, Βασίλη Κοτρώτσου, Γιάννη Κουκουράκη, Γιώτας Κουλιανού, Μιχάλη Κουλιέρη, Βαγγέλη Λυμπουρίδη, Όλγας Μαλαμούδη, Λευτέρη Μαναρόλη, Φάνη Μανουσάκη, Ελεάννας Μασαλά, Βαγγέλη Μαυρικάκη, Μαρίας Μιχελογιάννη, Δημήτρη Μπαρούνη, Γιώργου Μπομπολάκη, Ανδρέα Μπροκαλάκη, Λευθέρη Πλακίδα, Αριστείδη Ρουπίνα, Χρήστου Τσουμπλέκα, Μαρίας Φιλιππακοπούλου, Konstantin Fischer, Βασίλη Χαριτάκη & Ζωής Χατζηγιαννάκη.
Φωτογραφικά σχόλια στον Ανοιχτό Αστικό Δημόσιο Χώρο.

επιμέλεια : «Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης»

_ 22:00_«ο θίασος του Μαύρου Καβαλάρη»
Θεατρικό δρώμενο στην Πύλη Sabbionara από το θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συμφωνία με τον διάβολο, είναι συμφωνία για ανόητους. Στο θίασο του διαβόλου να υποκρίνεσαι κάθε βράδυ, υποκινούμενος από τη μουσική μελωδία των αγγέλων του, το ρόλο του ξεχασμένου σου εαυτού. Ίσως αναζητώντας τη λύτρωση…

_ 22:00+_ «p_public D.J. PARTY»
_D.J sets στον Προμαχώνα Mocenigo (Πάρκο στην Πύλη της Άμμου)
22:00+ intropizBuin, 23:00+nofunLUST,00:00+bassHeavyTsurkokos & JonMajor

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

_ 10:30 – 14:00 & 17:30 – 18:30_Διαλέξεις

Παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω στις θεματικές ενότητες «Σχέση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Η διαχείριση του ορίου (fence it or not)» και «Συμμετοχικές διαδικασίες στον σχεδιασμό/υλοποίηση δημόσιου χώρου» στο Κ.Α.Μ.

*το p_public θα παρευρεθεί στην 5η γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που ξεκινάει στις 18:00.

Tο p_public σας προσκαλεί σε έναν καλλιτεχνικό περίπατο, ο οποίος ξεκινάει στις …

_19:00_«Στιγμές στο Χρώμα»
Οι καλλιτέχνιδες Stefanie Johnson, Jan Liodaki, & Sue Macfarlane μας υποδέχονται
στην έκθεση ζωγραφικής τους στο Τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί).

_ 20:00_«POLYPOLIS»
Επιτραπέζιο Παιχνίδι στην Πλατεία 1821 (Πλατεία Σπλάντζιας) από την ομάδα SARCHA (School of ARCHitecture for All). Ένα αγωνιώδες παιχνίδι πάνω στην ανισότητα και την επαπειλούμενη αποτυχία.

_ 21:00_«Άστυ»
Υποδοχή και παρουσίαση από τους δημιουργούς: Κατερίνα Κατσούρα, Παντελή Παντελόπουλο και Ηλία Χατζηχριστοδούλου των Video-Art: «Νο Reaction», «Ki Sano Terra», & « «Cityview:re» στην Τούρκικη Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας Ψηφιακή ιχνηλάτηση δράσης-αντίδρασης στον παλλόμενο και μετασχηματιζόμενο ιστό της
Πόλης.

Επιμέλεια: «Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης»

_ 22:00_«Εξ’ Άγγελοι»
Η καλλιτέχνης Ζoya σας υποδέχεται στην έκθεση ζωγραφικής της στην Καθολική Εκκλησία Χανιών (επί της οδού Χάληδων). Βυζαντινή πεμπτουσία μέθεξης με σύχρονα υλικά δόμησης στη διαδραστική συνάντηση της Πίστης με την Τέχνη.

επιμέλεια : «Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης»

_22:00+_«Τango Night (Milonga)»

Χορεύουμε Τango στην Πλατεία Αθηναγόρα (Πλατεία της Μητρόπολης Χανίων) με μουσική από τον dj el ingieniero.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

_ 10:30 – 14:15_Διαλέξεις
Παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω στις θεματικές ενότητες «Διαχρονικότητα του δημόσιου χώρου όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη διαχείριση των μνημείων και μνημειακών συνόλων» και «Αρχές σχεδιασμού δημόσιων χώρων με ιδιαίτερες αναφορές στο μικροκλίμα και τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής» στο Κ.Α.Μ.

Tο p_public σας προσκαλεί σε έναν καλλιτεχνικό περίπατο, ο οποίος ξεκινάει στις …

_ 19:00_«Αργαλλιώς»
Διαδραστική Εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων (οδός Νικηφόρου Φωκά) από την ομάδα Kollektivemind*. Με καμβά ένα συρματόπλεγμα θα κατασκευαστεί ένα υφαντό της κρητικής κληρονομιάς με μέσο – πρώτη ύλη, ένα ανακυκλώσιμο ευτελές υλικό καθημερινής χρήσης ( π.χ. ανακυκλώσιμο πλαστικό μπουκάλι).

_ 20:00_«H Καρέκλα»
Σωματικό θέατρο στην Πύλη Sabbionara της Ευγενίας Παλλήκαρη.

_ 21:00_«Αντιθέσεις Δημόσιου Χώρου »
Θεατρικό δρώμενο στον υπαίθριο χώρο της πύλης Sabbionara από την ομάδα Greedy. Τα προβλήματα του δημόσιου χώρου με μια εναλλακτική θεατρική ματιά.

_ 22:00_«Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Louis Malle

Προβολή στον Προμαχώνα Mocenigo (Πάρκο στην Πύλη της Άμμου) από την ΚΙΝΟΧ (ΚΙΝηματογραφική Ομάδα Χανίων).

_ 23:00+_«’Ενα παιδί μετράει τ’ ‘Αστρα»
Αστροπαρατήρηση στον Προμαχώνα Mocenigo (Πάρκο στην Πύλη της Άμμου) από τους «Φίλους των Αστεριών Χανίων».

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

_ 19:00_«Τα παιχνίδια του ουράνιου τόξου»
Παιχνίδι για παιδιά στο πάρκο Αμπεριάς με κίνηση, χρώματα και υφάσματα (mandala kinetica) από την Θάλεια Παπαδάκη.

_ 19:00_«Ποδηλατική Ξενάγηση»

Εκκίνηση ποδηλατοπορείας με την ομάδα “ποδηλάτρεις” από το πάρκο Αμπεριάς, η οποία θα περάσει από γνωστούς-άγνωστους ελεύθερους χώρους της πόλης και θα κατάληξει στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με video προβολή και συζήτηση.

_ 20.00_«Κίνηση –Έκφραση -Πράξη»

Σεμινάριο Σωματικής Μιμητικής (Σωματικό Θέατρο) στην Πύλη Sabbionara, με την Ευγενία Παλλήκαρη. Στο σεμινάριο αυτό, θα δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στον συμμετέχοντα για να κάνει «ορατό το αόρατο», και να μπορέσει να εκφράσει και να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του έχοντας σαν αφετηρία καθημερινές κινήσεις ή πράξεις, όπως για παράδειγμα ένας χαιρετισμός, το γράψιμο μιας κάρτας ή το ράψιμο ενός κουμπιού.

_ 21:00 _«p_public LΙVE PARTY»
Συναυλία στο Αστικό κενό δίπλα στο Γυαλί Τζαμί (πρώην Λιμενικό Περίπτερο) από τους Canea 6, Ξυπόλητη Πρόβα, Freak tones & Σιγανά Ποτάμια.

Διάρκεια και ωράριο εκθέσεων

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανιών – «H Αλφάβητος»

Διάρκεια: 3.6.2011-2.7.2011, Ανοικτά: Δευτέρα-Παρασκευή 8.00-14.00,
Σάββατο: 10.00-13.00, Δευτέρα & Πέμπτη: 18.00-21.00

Βενετσιάνικη Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης – «Άγιοι Φίλοι»
Διάρκεια: 3.6.2011-12.6.2011 Ανοικτά: Κάθε μέρα 11.00-14.00 & 19.00-22.00

Νεώριο Μoro – «Δημόσιος Χώρος»
Διάρκεια: 3.6.2011-12.6.2011, Ανοικτά: Κάθε μέρα 11.00-14.00 & 19.00-22.00

Γιαλί Τζαμί – «Στιγμές στο Χρώμα»

Διάρκεια: 31.5.2011-6.6.2011, Ανοικτά: Κάθε μέρα 11.00-22.00

Κρήνη της Σπλάντζιας – «Άστυ»

Διάρκεια: 3.6.2011-6.7.2011, Ανοικτά: Κάθε μέρα 11.00-14.00 & 19.00-24.00

Καθολική Εκκλησία Χανιών – «Εξ’ Άγγελοι»

Διάρκεια: 3.6.2011-10.6.2011Ανοικτά: Κάθε μέρα 11.00-14.00 & 18.00-21.00

Αγιος Ρόκκος Σπλάντζιας – «Έκθεση φωτογραφίας: ο βομβαρδισμός της Παλιάς Πόλης» -28η ΕΒΑ

Διάρκεια: 3.6.2011-6.6.2011, Ανοικτά: Κάθε μέρα 11.00-14.00 & 19.00-22.00