Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην Καλλιθέα

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην Καλλιθέα

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4), και διοργανώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, την Κυριακή 31 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).

Η έναρξη του εορτασμού θα γίνει με την ανάγνωση σχετικού μηνύματος από την ηθοποιό Φρέζη Μαχαίρα αλλά και με την ανακοίνωση προκήρυξης διαγωνισμού συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες (με ημερομηνία έναρξης: 2 Απριλίου 2019). Επίσης, όσοι επισκεφθούν το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας θα έχουν την ευκαιρία να δουν στο φουαγιέ έκθεση παιδικού βιβλίου από τις συλλογές των δύο Βιβλιοθηκών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τέσσερις παραστάσεις για παιδιά, ηλικίας 4 ετών και άνω.

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:

 

11:30 Μουσική παράσταση Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο (ηλικίες 4+)

Η παράσταση ξεκινά με βάση το μουσικό έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ, αλλά στην πορεία όλα ανατρέπονται. Η ιστορία εκτυλίσσεται πλέον στον Όλυμπο και γίνεται πιο δίκαιη τόσο για τον λύκο, όσο και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τα μουσικά θέματα ερμηνεύονται ζωντανά από έναν πιανίστα επί σκηνής και γίνονται αφορμή για παιχνίδια ανάμεσα στους ηθοποιούς. Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση, στην οποία οι ηθοποιοί παίζουν με τα παιδιά-θεατές βοηθώντας τα να αναπτύξουν το μουσικό τους αισθητήριο και να ευαισθητοποιηθούν σε ό,τι αφορά τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση και ειδικότερα την προστασία ειδών προς εξαφάνιση, όπως είναι ο λύκος.

Συντελεστές: Κείμενο Παναγιώτης Τσιρίδης, σκηνοθεσία Μαριάνθη Φωτάκη, παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Καπαμάς, Μαριάνθη Φωτάκη, πιάνο Δήμητρα Κοκκινοπούλου, σκηνικά Κωνσταντής Μιχαλακέας

 

 

13:00   Δραματοποιημένη αφήγηση με ζωντανή μουσική Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι (ηλικίες 6+) 

Παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια που μας θυμίζουν τις ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες μας από στόμα σε στόμα. Νεράιδες, μοίρες, γοργόνες και καράβια ξαναζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των  θεατών μέσα από τη δύναμη του δεκαπεντασύλλαβου, που ρέει σαν ποτάμι, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, στάζει μέλι στην καρδιά και κάνει τη φαντασία να ταξιδεύει. Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια: Οι Μοίρες, Το Πετροκάραβο, η Γοργόνα και η Ελιά της Αγγελικής Δαρλάση από τη σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία-ερμηνεία Ιφιγένεια Κακριδώνη (αφήγηση, τραγούδι, κιθάρα, κρουστά) και Μαρία Τερζάκη (αφήγηση, τραγούδι, ούτι, φλογέρα, κρουστά), σκηνικά αντικείμενα Απόστολος Κακριδώνης, κούκλες Ηλιάννα Σκουλάκη, Μαρία Τερζάκη

 

 

16:00   Θεατρική παράσταση Ένα βιβλίο ελεύθερο στην πόλη από τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς (ηλικίες 6+) 

Όταν ένα βιβλίο περνάει από χέρι σε χέρι και η ιστορία που αφηγείται βοηθάει πολλά παιδιά να ονειρεύονται, να μη φοβούνται, να χαίρονται, να αγαπάνε; Η παράσταση ζωντανεύει τις ιστορίες παιδιών που τα ενώνει ένα βιβλίο. Γιατί το να μοιράζεσαι είναι μια καλή αρχή για κάθε ιστορία.

Το κείμενο Ένα βιβλίο ελεύθερο στην πόλη της Αικατερίνης Παπαγαρυφάλλου, σε εικονογράφηση της Δέσποινας Ανδρέου, διακρίθηκε στον διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες που προκήρυξαν, τον Απρίλιο του 2018, η Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας.

Συντελεστές: σκηνοθεσία Ζωή Ξανθοπούλου, συμμετέχουν (αλφαβητικά) Ιφιγένεια Αδαμίδου, Εύη Βλάχου, Μαρία Δασκαλάκη, Νίκος Καλαντζής, Μάγια Κίτσου, Βασίλης Κουλόπουλος, Μάριος Μακρής, Φένια Μαυρομάτη, Γιώργος Παπαδάκης,  Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη, Αναστασία Τσιάκου

 

 

  17:30   Θεατρική παράσταση Ένα βιβλίο ελεύθερο στην πόλη (ηλικίες 6+) 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.