Δύο παιδικές παραστάσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στο Θέατρο Φούρνος

Οι παραστάσεις «Μια ζαχαρένια συνταγή» και «Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά»

Το Θέατρο Φούρνος, θεωρώντας ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες θα πραγματοποιήσει δύο παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Έτσι την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η παράσταση «Μια Ζαχαρένια Συνταγή» και την Κυριακή 5 Ιανουαρίου η παράσταση «Το αγόρι με τα μπλε μαλλιά» θα συνοδεύονται από τη διερμηνέα νοηματικής γλώσσας Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

«Μια ζαχαρένια συνταγή»

Tης Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

Για 3η χρονιά
Κάθε Κυριακή στις 17:30
Διάρκεια: 55΄
Για παιδιά από 3,5-7 ετών

«Μια ζαχαρένια Συνταγή» είναι η νέα παράσταση της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Φούρνος που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης και  το πόσο σημαντικό είναι να  μοιράζεις την αγάπη απλόχερα όπου μπορείς.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στον ουρανό . Σε μια πολυάσχολη συννεφούπολη ζουν οι ήρωες των γνωστών παραμυθιών αλλά  και ένας γλυκός και ευγενικός ζαχαροπλάστης ο Ρένος . Ο Ρένος κάθε μέρα ετοιμάζει καταπληκτικά γλυκά για να τα τρώνε και  να παίρνουν δύναμη οι ήρωες ώστε  να διηγούνται ωραίες ιστορίες στα παιδιά .

Όταν ο Ρένος μια μέρα αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι στη γη δεν είναι και τόσο ευτυχισμένοι αποφασίζει να τους στείλει ένα σπουδαίο δώρο. Κάτι όμως που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Μια παράσταση με πολύ χιούμορ και μουσική που δημιούργησε ο Χρήστος Θηβαίος ειδικά για τη Ζαχαρένια Συνταγή.

Εισιτήριο: 10€

Εκπαιδευτικά οφέλη της παράστασης

Η Ζαχαρένια Συνταγή είναι μία παράσταση που με πολύ τραγούδι και μουσική,προσφέρει στα  παιδιά  σημαντικά μηνύματα για τη  ζωή. Σε μία εποχή όπου πολλές οικογένειες μπορεί να αντιμετωπίζουν, προβλήματα τα οποία δεν είναι κατανοητά στα μικρά παιδιά αλλά συγχρόνως τα επηρεάζουν, είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει ότι δεν είναι μόνο του σε μία τέτοια κατάσταση. Μέσα από την παράσταση βλέπει ότι και άλλοι άνθρωποι – στη Γη –  μπορεί να περνάνε δύσκολα. Το σπουδαίο είναι ότι με αγάπη και βοήθεια από φίλους και την οικογένεια, μπορούμε να το ξεπεράσουμε και να κάνουμε την καθημερινότητα καλύτερη.

Παράλληλα οι ήρωες της Συννεφούπολης αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια της παιδικής ηλικίας. Ακόμα μαθαίνουν για τη ζωή όπως οι μικροί μας θεατές, οι οποίοι εύκολα μπορούν να ταυτιστούν μαζί τους και να δουν την εξέλιξή των ηρώων μέσα από το έργο. Όλοι μαζί μαθαίνουν ότι είναι σημαντικό να μοιράζεσαι και να βοηθάς τους άλλους ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι θα θυσιάσεις κάτι δικό σου, γιατί στο τέλος θα νιώσεις κι εσύ καλύτερα.

Η παράσταση, έχοντας πολλά επίπεδα ανάγνωσης, μπορεί εύκολα να παρακολουθηθεί από διαφορετικές ηλικίες, από μικρούς αλλά και μεγάλους. Η πλοκή από μόνη της είναι εύκολα κατανοητή, όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί μπορεί να καταλάβει και τις βαθύτερες έννοιες που αναφέρονται.

«Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά»

Κάθε Κυριακή στις 11:30
Διάρκεια παράστασης 55’
Για παιδιά από 3 έως 6,5 ετών
Για 5η χρονιά

Ο Άτρο, από το Ατρόμητος,είναι ένα καλοκάγαθο αγόρι. Είναι πολύ γλυκός και έξυπνος αλλά είναι λίγο δειλός και ντροπαλός και το γεγονός ότι έχει μπλε μαλλιά σε μία πόλη που όλοι έχουν κόκκινα μαλλιά τον κάνει διαφορετικό. Ο καλύτερος του φίλος είναι ο Μέρμπερ, που του είχε χαρίσει η γιαγιά του όταν ήταν μωρό. Όταν ο Άτρο χάνει τον Μέρμπερ στο δάσος των Σχημάτων και των Χρωμάτων, αναγκάζεται για να τον βρει  να ξεπεράσει τους φόβους του. Μέσα στο δάσος θα περάσει πολλές περιπέτειες αλλά θα γνωρίσει και πολλούς νέους φίλους που θα τον βοηθήσουν να βρει τον Μέρμπερ. Μία παράσταση με πολύ τραγούδι για την αντιμετώπιση των φόβων μας, της διαφορετικότητας και τη δύναμης της φιλίας.

Τιμή εισιτηρίου: 8€

Εκπαιδευτικά οφέλη της παράστασης

«Το Αγόρι Με τα Μπλέ Μαλλιά», μιλά για τις περιπέτειες ενός μικρού αγοριού το οποίο είναι διαφορετικό από όλους του υπόλοιπους κατοίκους της μικρής του πόλης.   Εάν και η διαφορετικότητά του εντοπίζεται μόνο στο γεγονός ότι έχει μπλε μαλλιά σε μία πόλη που όλοι έχουν κόκκινα, αυτό είναι ικανό ώστε να αποκλείεται από τις παρέες στο σχολείο και να νιώθει μόνος του. Ο Άτρο, το αγόρι, ντρέπεται για τα μαλλιά του, και η μόνη συντροφιά που έχει είναι ένα μικρό κουκλάκι που με την φαντασία του ζωντανεύει. Όταν αυτό χαθεί, ο φοβιτσιάρης και ντροπαλός Άτρο πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να το αναζητήσει. Σε ένα δάσος που κάθε πλάσμα είναι διαφορετικό τα μπλε μαλλιά του δεν φαντάζουν πρόβλημα, και καθώς ο Άτρο μπαίνει πιο βαθιά μέσα στο δάσος αναζητώντας τον φίλο του, δημιουργεί καινούριες αναπάντεχες φιλίες που δεν βασίζονται στην εξωτερική εμφάνιση αλλά στην αλληλεγγύη και αλληλο υποστήριξη σε έναν κοινό σκοπό.

Η ιστορία εάν και απλή στη δομή της για να είναι κατανοητή σε παιδιά μικρής ηλικίας, θέτει ζητήματα που απασχολούν την κοινωνική (σχολική) ζωή των παιδιών.

Συντελεστές

Διερμηνέας νοηματικής γλώσσας: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

«Μια ζαχαρένια συνταγή»

Διασκευή Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Ελεάννα Σαντοριναίου
Μουσική: Χρήστος Θηβαίος
Ενορχήστωση: Μάξιμος Δράκος
Στίχοι: Ελεάννα Σαντοριναίου
Σκηνικά κοστούμια: Ευγένιος Αρβανιτάκης
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Μουργελά
Φωτογραφίες – poster: Χρήστος Συμεωνίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ματίνα Δημητροπούλου
Ευτυχία Χαραλαμπάκη
Ευγενία Μαραγκού

Και ο Γιώργος Τζαβάρας (σε αντικατάσταση ο Δήμος Μαμαλούδης)

Ακούγεται η φωνή του Νίκου Νίκα

Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ελεάννα Σαντοριναίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίκα Τσουδερού
Σκηνικά: Ευγένιος Αρβανιτάκης
Βοηθός σκηνικών: Αλέξης Χατζηγιάννης
Κούκλες-Επιμέλεια Κοστουμιών: Άννα Σαντοριναίου
Φωτογραφίες – poster: Χρήστος Συμεωνίδης
Παίζουν: Μιχάλης Ψαλίδας, Ευγενία Μαραγκού, Ματίνα Δημητροπούλου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.