«Πάλι+Ψάω Παραλλαγές»: Ατομική έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Γιώργος Λαζόγκας

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα της σχέσης του Λαζόγκα με την εννοιολογική τέχνη

«Πάλι-Ψάω», σημειώνει ο Λαζόγκας, «ξύνω ξανά και ξανά, σβήνω μιαν επιφάνεια για να ανακαλύψω και να αναδείξω την προηγούμενη μορφή της». «Παλίμψηστο», ένας φιλολογικός όρος που έβαλε στο έργο και τη σκέψη του τη δεκαετία του ’70, προσεγγίζοντας εικαστικά την καταστροφή, τη φθορά, το εναπομείναν μέρος της εικόνας, αγωνιώντας πάντα να βρει το υπόλοιπο, όπως ο ντετέκτιβ το δολοφόνο. «Τι άλλο είναι αυτός ο τόπος, εκτός από θρυμματισμένες , αποσπασματικές μνήμες και συνεχείς απουσίες που συνθλίβουν την αρχική και συνολική εικόνα; Τι άλλο είναι η περιοχή μας ή ο Κόσμος όλος; Μια ασυνεχής συνέχεια. Τι άλλο είμαστε εμείς εκτός από θραύσματα; Η έλλειψη της συνολικής εικόνας -παρά το ότι η αναδρομική γνώση κυριαρχεί- για μένα αναδεικνύει το θραύσμα, ως τη τελική συνολική νέα εικόνα, ως το μέρος που αποτυπώνει το όλον».

Η σχέση του Λαζόγκα με την εννοιολογική τέχνη του δίνει την ελευθερία να διατρέχει ιστορικά και διαχρονικά, αλλά και μέσα από τα προσωπικά του βιώματα τα αρχαία αγγεία, την πτυχολογία των αγαλμάτων της ελληνιστικής περιόδου, τις Νίκες, τους κίονες που περιέχονται σε μέρος του έργου του ως σήμερα. Αντιπροσωπευτικά έργα αυτής της ενότητας παρουσιάζονται στην γκαλερί Λόλα Νικολάου.

Το «Τυχαίο ως μέθοδος», έκδοση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOMus, αμφιθέατρο Ξανθίππη Χόϊπελ, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 19:30. Μιλούν η διευθύντρια του MOMus Ιστορικός Τέχνης Συραγώ Τσιάρα καθώς και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΜΣΤ και ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.