Εδώ και 25 χρόνια, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει προσφέρει στο κοινό της Αθήνας, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το σύγχρονο και παλαιότερο ευρωπαϊκό σινεμά, χωρίς να παραγνωρίζει και κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο. Στις 11 ημέρες της διάρκειας του φεστιβάλ, περισσότερες από 90 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους παρουσιάζονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax.

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα διαγωνίζονται για το βραβείο του Πανοράματος. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους σκηνοθέτες Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Νίκο Τριανταφυλλίδη, τους ηθοποιούς Τάκη Σπυριδάκη και Δήμητρα Χατούπη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) απονέμεται από τρία μέλη της: Από την Βρετανία, η Carmen Gray (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα The Guardian και το περιοδικό Sight & Sound), από την Τουρκία η Esin Küçüktepepınar (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Sabah) και από την Ελλάδα, ο Νέστορας Πουλάκος. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού.

Ανάμεσα στις ταινίες του Διαγωνιστικού, το «La noche d’ enfrente» του Raoul Ruiz, το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη, το «Death of a Μan in the Balkans» του Miroslav Momcilovic, μία μαύρη κωμωδία για τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, και το «Either Way» του Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, μια βραβευμένη κωμωδία στην αχανή φύση της Ισλανδίας των 80s (για το οποίο ήδη ετοιμάζεται το αμερικανικό remake). Φέτος συμμετέχουν και δύο ελληνικές ταινίες, η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, σχετικά με τη ζωή ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης, και «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, μία ταινία για τα διλήμματα του παρελθόντος και τα ερωτήματα του μέλλοντος.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org

Fright Night: From Dusk Till Dawn: Μια επιλογή ταινιών για ένα υποτιμημένο και παρεξηγημένο είδος με χιλιάδες -ωστόσο- φίλους ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων προβάλλονται στο πλαίσιο του αφιερώματος τα «Audition» του Takashi Miike, «Dawn of the Dead» του George A. Romero και «Η Έβδομη Πύλη της Κολάσεως» του Lucio Fulci.

Τα Westerns του Budd Boetticher: Ένας μοναχικός, παραγνωρισμένος στην εποχή του σκηνοθέτης, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο γνωστός, με αποτέλεσμα το έργο του να θαυμάζουν σήμερα σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Κλιντ Ίστγουντ. Ανάμεσα στα έξι συναρπαστικά γουέστερν που γύρισε στα 50s, και που προβάλλονται στο αφιέρωμα, είναι το «The Tall T» και το «Η Συμμορία των Επτά Δολοφόνων» (Seven Men From Now), το πιο διάσημο γουέστερν του Μπαντ Μπέτικερ και κατά πολλούς, το αποκορύφωμα της τέχνης του.

O Νεοναζισμός στο Σινεμά: Ένα επίκαιρο αφιέρωμα πάνω σε ένα κοινωνικό φαινόμενο καταγεγραμμένο στην κινηματογραφική τέχνη με -συχνά- αριστουργηματικά αποτελέσματα, και με ταινίες όπως το πασίγνωστο «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας» (American History X) του Tony Kaye, το «Αυτή είναι η Αγγλία» (This is England) του Shane Meadows και το «Romper Stomper» του Geoffrey Wright (το οποίο και ανέδειξε τον σημερινό σταρ και βραβευμένο με Όσκαρ, Russell Crow).

Νέο Τουρκικό Σινεμά – Από το Γιλμάζ Γκιουνέι στον Μπιλγκέ Τσειλάν: Μια από τις πιο δημιουργικές, σύγχρονες κινηματογραφίες των Βαλκανίων αποτυπώνεται στο παρόν αφιέρωμα με ταινίες όπως τα «Κλίματα Αγάπης» (Iklimler) του Nuri Bilge Ceylan, «Έκπτωτος Άγγελος» (Melegin düsüsü) του Semih Kaplanoglou και «Τα Σύννεφα του Μάη» (Mayis sikintisi) του Nuri Bilge Ceylan. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.)

Έλληνες Σκηνοθέτες της Διασποράς: Η αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που κυρίως λόγοι πολιτικοί και οικονομικοί, τους εξανάγκασαν στην μετανάστευση, παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα, που οδηγεί τους νέους μας σκηνοθέτες στον ίδιο δρόμο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τόσο ταινίες καταξιωμένων σκηνοθετών (Ελία Καζάν, Νίκος Παπατάκης, Τζον Κασσαβέτης, Ροβήρος Μανθούλης), όσο και εκείνες του Άδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του «Ο Σουρρεαλισμός στον κινηματογράφο» και την ταινία του «Το μπλόκο». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κυπριακός Κινηματογράφος: Επικεντρωμένο στους δημιουργούς κυπριακής καταγωγής που, στην περίοδο του 1970-2012, έχουν δώσει ξεχωριστά δείγματα κινηματογραφικής γραφής, το αφιέρωμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ταινίες όπως το «Το Νησί που Μοιραζόμαστε» της Δανάης Στυλιανού, το «Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη, και το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη.

Μικρού Μήκους: 15 ταινίες φιναλίστ των βραβείων (2011) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24): Σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και με αφορμή την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Κυπριακό Κινηματογράφο, η ανοιχτή συζήτηση «Κυπριακός Κινηματογράφος και Πολιτική» με ομιλητές τους σκηνοθέτες Ηλία Δημητρίου, Γιάννη Οικονομίδη και Βασίλη Μαζωμένο. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Εισήγηση-παρουσίαση του άγνωστου κινηματογραφικού έργου του Άδωνι Κύρου από την Λίτσα Μπουδαλίκα, σκηνοθέτιδα και λέκτορα στο Τμήμα Τεχνών του Θεάματος στο Πανεπιστήμιο Paris – Ouest Nanterre, με τίτλο «Άδωνις Κύρου ή Ado Kyrou – Σουρεαλιστής, κριτικός και κινηματογραφιστής».

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή τα 60α γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού Positif. Συμμετέχουν ο κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Positif, Michel Ciment, η σκηνοθέτις Στέλλα Θεοδωράκη, και ο διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Χαιρετισμό απευθύνει ο Μιχάλης Μεϊμάρης, Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, Γεν. Γραμ. Δ.Σ.-Ταινιοθήκης της Ελλάδος & Αναπ. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24): Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο «Νέο Τουρκικό Σινεμά» – Από το Γιλμάζ Γκιουνέι στον Μπιλγκέ Τσειλάν», το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και η Π.Ε.Κ.Κ., επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την άνθηση που γνωρίζει το σινεμά στη γειτονική μας χώρα με μια συζήτηση – ανοιχτό τραπέζι, με τίτλο «Ο Σύγχρονος Τουρκικός Κινηματογράφος» – και ομιλητές από την Ελλάδα τους κριτικούς κινηματογράφου Ανδρέα Τύρο και Ρόμπι Εκσιέλ και από την Τουρκία την κριτικό κινηματογράφου, Εσίν Κιουτσιουκτεπεπινάρ. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24): Δείχνοντας πάντα την ιδιαίτερη ευαισθησία του προς τον Ελληνικό Κινηματογράφο, το 25ο Πανόραμα έχει εντάξει στο πρόγραμμα του τέσσερις πρεμιέρες ελληνικών ταινιών: «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» του Ανδρέα Πάντζη (οι οποίες αποτελούν και επίσημες συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ), «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, και «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά, οι οποίες προβάλλονται στο αφιέρωμα «Σε Πρώτη Προβολή». Με την αφορμή αυτή, η διοργάνωση πραγματοποιεί μία συζήτηση με τους Έλληνες σκηνοθέτες, ανοιχτή στο κοινό. Ακολουθεί Q & A.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, εγκαινιάζει την πρώτη ενότητα ενός νέου κύκλου προβολών με θέμα την ελληνική διασπορά στον κινηματογράφο. Η αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που κυρίως λόγοι πολιτικοί και οικονομικοί, τους εξανάγκασαν στην μετανάστευση, παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα, που οδηγεί τους νέους μας σκηνοθέτες στον ίδιο δρόμο.

Στο πλαίσιο της σύγχρονης τάσης “επανανακάλυψης” των διπλών ταυτοτήτων, τόσο η πρόταση για μια νέα ανάγνωση καταξιωμένων σκηνοθετών (Ελία Καζάν, Νίκος Παπατάκης, Τζον Κασσαβέτης, Ροβήρος Μανθούλης), όσο και η «ανακάλυψη» του σημαντικού Άδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του Ο Σουρρεαλισμός στον κινηματογράφο και την ταινία του Το μπλόκο, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δύο εκδηλώσεις πλαισιώνουν το αφιέρωμα:

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, 19.00 (Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος)
Άδωνις Κύρου ή Ado Kyrou
Σουρεαλιστής, κριτικός και κινηματογραφιστής
Εισήγηση-παρουσίαση του άγνωστου κινηματογραφικού έργου του Άδωνι Κύρου από την κα Λίτσα Μπουδαλίκα, σκηνοθέτιδα και λέκτορα στο Τμήμα Τεχνών του Θεάματος στο Πανεπιστήμιο Paris-Ouest Nanterre.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, 19.00 (Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος)
Positif : 60 χρόνια
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή τα 60α γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού Περιοδικού. Συμμετέχουν:
Michel Ciment, κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Positif
Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτις
Νίνος Φένεκ Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου

Χαιρετισμό απευθύνουν οι Elise Jalladeau, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ & Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, Γεν. Γραμ. Δ.Σ.-Ταινιοθήκης της Ελλάδος & Αναπ. Καθηγήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά τη συζήτηση ακολουθεί στις 20.15 η προβολή της ταινίας Οι Άβυσσοι (1963) του Νίκου Παπατάκη, την οποία θα προλογίσει ο Michel Ciment. Με αφορμή την πρόσκλησή του στην Αθήνα, ο Michel Ciment, θα μας παρουσιάσει επίσης ένα προσωπικό σχόλιο για το Αμέρικα Αμέρικα (1963) την προηγούμενη μέρα Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 18.30, και με την ιδιότητά του ως επιμελητής και συγγραφέας του βιβλίου Kazan par Kazan (1973).

Πρόγραμμα προβολών

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012
22.10 Η δολοφονία ενός Κινέζου μπούκι (The Killing of a Chinese Bookie, 1978) του Τζων Κασσαβέτη,135΄

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012
19.00 Άδωνις Κύρου ή Ado Kyrou
Σουρεαλιστής, κριτικός και κινηματογραφιστής (ομιλία-παρουσίαση)
20.00 Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους Άδωνι Κύρου, 96΄

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012
18.30 Αμέρικα, Αμέρικα (America, America 1963), του Ελία Καζάν, 174′

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
19.00 Positif: 60 χρόνια (συζήτηση στρογγυλής τραπέζης)
20.15 Οι Άβυσσοι (Les abysses,1963), του Νίκου Παπατάκη, 96΄

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012
20.00 Η δολοφονία ενός Κινέζου μπούκι (The Killing of a Chinese Bookie, 1978) του Τζων Κασσαβέτη,135′ (E)

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
20.00 Lilly’s Story (2002) του Ροβήρου Μανθούλη, 130′