Παραμένοντας πιστό στο ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού του με τους Έλληνες σινεφίλ, το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από τις 14 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2013. Στις 14 ημέρες της διάρκειας του φεστιβάλ, περισσότερες από 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, παρουσιάζονται από τις 14 έως και τις 20 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Capitol 3D Cinema, και από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα θα διαγωνιστούν για το βραβείο του Πανοράματος. Tο βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα απονείμουν τρία μέλη της: Από τη Ρουμανία, η Giulia Dobre (κριτικός κινηματογράφου στο Romanian National Radio και τα περιοδικά Omagiu και Cultura ), από τη Νορβηγία ο Aleksander Huser (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Cinema και τη διαδικτυακή εφημερίδα Side 3 Nettavisen) και από την Ελλάδα, ο Ρόμπι Εκσιέλ (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ). Τέλος, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού.

Alejandro Jodorowsky – Ο σουρεαλισμός της ακρότητας: Με αφορμή την πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Χιλιανού δημιουργού, La danza de la realidad, θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Χιλιανό δημιουργό, τα Fando y Lis (1968), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το El Topo (1970) ένα γκροτέσκο, βίαιο παραληρηματικό ταξίδι, το οποίο απέκτησε με το πέρασμα του χρόνου μυθικές διαστάσεις, το προκλητικό, σουρεαλιστικό έπος The Holy Mountain (1973), το Santa Sagre (1989) την πιο “εμπορική” και βατή αλληγορική ταινία του, και για πρώτη φορά το άπαικτο στην Ελλάδα, μικρού μήκους φιλμ του, La Cravate (1957).

American Indie Go!: Από το Girl Walk: All Day που με crowdfunding συγκέντρωσε περισσότερα από 20.000 δολάρια και παρέδωσε ένα νέο είδος μιούζικαλ για τη γενιά των hipsters (και όχι μόνο), και το Tiny Furniture της Lena Dunham, που έβαλε την δημιουργό του στον χάρτη και έκανε κοινό και κριτικούς να παραμιλούν με το τηλεοπτικό Girls (HBO), μέχρι το Marfa Girl του Larry Clark, την πρώτη ταινία του που ενώ διακρίθηκε σε φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης της επέλεξε να μην κάνει συμβατική διανομή, το αφιέρωμα παρουσιάζει ταινίες ενός σύγχρονου, πραγματικά ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου που βασίζεται στη λογική του DIY.

Έλληνες Συγγραφείς Προτείνουν 8 Ευρωπαϊκές Ταινίες: Οι εκλεκτικές συγγένειες της λογοτεχνίας και της ποίησης με την κινηματογραφική τέχνη, επιβεβαιώνονται στο παρόν αφιέρωμα με νέους, αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς όπως η Στέργια Κάββαλου, ο Βασίλης Καλαμαράς, ο Θοδωρής Ρακόπουλος, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, η Βάσια Τζανακάρη, ο Θωμάς Τσαλαπάτης, ο Νίκος Χρυσός και η Μαρία Φακίνου, να προτείνουν και να προλογίζουν αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες, από το Η Αλίκη στις πόλεις του Wim Wenders, και το Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ του Bela Tarr, μέχρι το Ο καθρέφτης του Andrei Tarkovsky, μέχρι το Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

Ο “Άλλος” Ελληνικός Κινηματογράφος των 60s: Αν και η δεκαετία του ’60 χαρακτηρίστηκε ως η χρυσή εποχή του εμπορικού εγχώριου σινεμά, υπήρξαν ταινίες που όχι μόνο άφησαν ανεξίτηλο το δημιουργικό τους αποτύπωμα, αλλά και σημάδεψαν το ξεκίνημα μιας “ελληνικής άνοιξης”, για να μετατραπούν σε σημείο αναφοράς τόσο για την εγχώρια, όσο και την ευρωπαϊκή κινηματογραφία. Ταινίες όπως μεταξύ άλλων, η Αντιγόνη του Γιώργου Τζαβέλλα, η Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη, η Συνοικία το όνειρο του Αλέκου Αλεξανδράκη, η Φαίδρα του Jules Dassin, Το μπλόκο του Άδωνι Κύρου και Οι βοσκοί της συμφοράς του Νίκου Παπατάκη.

Giallo: H εκδοχή του ιταλικού τρόμου: Σκηνές φόνων με υπερβολική αιματοχυσία, στυλιζαρισμένα πλάνα, γυμνό και σεξ, με την τρέλα, την απομόνωση και την παράνοια, στον πυρήνα αυτού του κινηματογραφικού ιδιώματος, του οποίου αν και ελάχιστα δείγματα θυμόμαστε μέχρι σήμερα, πολλά από αυτά αξίζει να ανακαλύψουμε. Ανάμεσά τους, αριστουργήματα του Mario Bava όπως τα Lisa e il diavolo, La maschera del demonio (Η μάσκα του σατανά) και Sei donne per lassassino, και του Riccardo Freda, με ταινίες όπως, Lorribile segreto di Dr. Hichcock και Lo Spettro.

– Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Ευρωπαϊκό Σινεμά – Νότος vs. Βορράς, με αφορμή την προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα, της βραβευμένης ταινίας του Roberto Ando, “Viva la liberta!” (Βραβείο καλύτερου Σεναρίου, πρώτου αντρικού ρόλου από την Ιταλική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, και υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Ιταλίας και Καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Karlovy Vary). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 12.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS.

Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, ενώ παράλληλα θα προβάλλονται σε οθόνη σκηνές από τις εν λόγω ταινίες.
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 8 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος).