“Paper”: Σχέδια, υδατογραφίες, χαρακτικά, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Η πρώτη έκθεση του Μουσείου επιδιώκει μια συνομιλία με έργα που ανήκουν αποκλειστικά στη συλλογή του

«Η πρώτη έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, μετά τη συμβίωσή μας με τον νέο ιό, σχεδιάστηκε τις τελευταίες ημέρες της καραντίνας, με όλη εκείνη τη διάθεση να μείνουμε στο απλό, το λιτό, το μη “καταναλωτικό” και παράλληλα, να συνομιλήσουμε με έργα που ανήκουν αποκλειστικά στη συλλογή του μουσείου, ώστε να εξαλειφθεί η όποια ανατροπή στον χρονικό προγραμματισμό.

Έτσι, ξαναβλέπουμε ένα τμήμα του θησαυρού της αποθήκης μας που είχαμε νοσταλγήσει, αλλά η ανάγκη του νέου ακύρωνε κάθε φορά. Η έκθεσή μας, έχει τον τίτλο “Paper” και αφορά σε έργα που ξεκινούν τη δεκαετία του 1950 και φτάνουν έως τις μέρες μας.
Προσχέδια, σημειώσεις, τελικά σχέδια, όλα σε χαρτί (ακόμη και χαρτί τουαλέτας) χρώματα, παστέλ, υδατοχρώματα ή ακρυλικά σε χαρτί, γλυπτά με χαρτοπολτό, χαρακτικά και φωτογραφίες από Έλληνες, Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ασιάτες καλλιτέχνες.

Μαζί τους, η πολύτιμη σειρά έργων της συλλογής μας, από τρόφιμους του πάλαι ποτέ Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Σούδας, στο ιστορικό project του 1996, στον δημόσιο χώρο του Ψυχιατρείου, τον «Κήπο της Καρδιάς», έμπνευση του Αμερικανού γλύπτη Ronald Jones  που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο.

Ο «Κήπος» σχεδιάστηκε από τους ίδιους τους ασθενείς, σε ένα πρόγραμμα δύο εβδομάδων, με τη συνεργασία του Ronald και του Έλληνα καλλιτέχνη Άγγελου Σκούρτη, τους γιατρούς και το προσωπικό του Ψυχιατρείου, ενώ υλοποιήθηκε με δέντρα, λουλούδια μυρωδικά και βότανα.

Το υλικό των ασθενών, είχε εκτεθεί στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις» μαζί με έργα του Αμερικανού γλύπτη Ronald Jones, του Γερμανού φωτογράφου Thomas Ruff και του Έλληνα Νάκη Παναγιωτίδη που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ευρώπη.

Σήμερα, αυτά τα υπέροχα τρυφερά σχέδια τα ξαναβλέπουμε μαζί με το ηλεκτρονικό ντοκουμέντο της καταγραφής του project και τα αφιερώνουμε από καρδιάς στον σπουδαίο Αμερικανό φίλο.

Η έκθεση “Paper” που θα είναι ανοικτή από 1 Ιουλίου, ξεδιπλώνεται μέσα από τα έργα 53 Καλλιτεχνών.»

Συντελεστές

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Amich Roya, Αλεξίου Νίκος, Αποστόλου Ευγενία, Αρφαράς Μιχάλης, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Βαλαβανίδης Γιάννης, Βιδάλη Αθανασία, Βισκαδουράκης Νίκος, Γαϊτης Γιάννης, Giordano Joan, Γκερεδάκης Θεόφιλος, Γράββαλος Παναγιώτης, Δημητράκης Γιάννης, Δουλγέρης Χριστόφορος, Ζάμπουρα Μαριλένα, Ζαχαροπούλου Κατερίνα, Ζιάκα Μαρία, Hrbacek Mary, Hwang Ran, Θεοφυλακτόπουλος Μάκης, Ronald Jones, Καλλιγά Λίζη, Καλούτσης Βαλέριος, Καμπάνη Λίλα, Κανακάκις Λευτέρης, Καρβελά Αναστασία, Λαμπροβασίλης Αλέξανδρος, Λεμού Καλλιόπη, Λοϊζίδου Μαρία, Maelee Lee, Λύρα Ελένη, Magnanti Renee, Μανώλης Γιώργος, Μιχαήλου Ελένη, Moore Ciara, Μορές Θεοχάρης, Μπάμπουλης Δημήτρης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπότσογλου Χρόνης, Νικολαϊδη Τόνια, Ξένος Γιώργος, Οικονόμου Γιάννης, Pandolfini Pino, Παλιεράκη Άννα, Παπασπύρου Ρένα, Παπαδημητρίου Άγγελος, Παπαηλιάκης Ηλίας, Σιατερλή Δήμητρα, Σκοπελίτης Στέλιος, Τσιάρας Φίλιππος, Τσουκάτου Πόπη, Χατζηανδρέου Μαρία, Χουλάκη Μαρία.

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

1,5 €
- 3 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.