Έκθεση αποκριάτικων φορεσιών στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη

Η ελληνική παράδοση της Αποκριάς πρωταγωνιστεί στην έκθεση αποκριάτικων φορεσιών από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο Ελληνίδων, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» από 1 ως 23 Φεβρουαρίου 2015.

Οι φορεσιές που περιλαμβάνει η έκθεση, φιλοξενούνται στον χώρο των συλλογών του Μουσείου ως ελεύθερα εκθέματα, ώστε οι επισκέπτες να έχουν πλήρη εικόνα του συνόλου της καθεμιάς ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται έμφαση στην ιδιαιτερότητα των επιμέρους στοιχείων τους, η οποία σε συνδυασμό με την σκηνική παρουσία τους στον χώρο του Μουσείου, ενισχύει και καλύπτει τη φαντασιακή τάση του ανθρώπου, που επιθυμεί να αναβιώνει το παρελθόν όσο πιο ζωντανά γίνεται.

Μερικές από τις φορεσιές, που θα γνωρίσει το κοινό είναι η Κορέλα, η Μπούλα και ο Γενίτσαρος, οι οποίες ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή «ιμάτιο» του Αποστόλη-Κωνσταντίνου Τάκη και στο Λύκειο Ελληνίδων και αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, που συνοδεύει έθιμα των αποκριάτικων εορτασμών που συνεχίζονται έως σήμερα σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση θα συνοδευτεί επίσης από πληροφοριακό υλικό με κείμενα και φωτογραφίες.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Λουίζα Καραπιδάκη (Μουσειολόγος, ερευνήτρια του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών) και Σταυρούλα Πισμίση (Λαογράφος).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.