Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη

Αναπαραστάσεις εθίμων και ξεναγήσεις με αναφορές στα έθιμα του Πάσχα

Η ελληνική παράδοση του Πάσχα συναντά το κοινό στην έκθεση «Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη», που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πάσχα στην Αθήνα 2015», από 4 έως 19 Απριλίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο των Ελληνίδων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πασχαλινά αυγά, διακοσμημένα με όλες τις τεχνικές και τα χρώματα ως τα σημαντικότερα σύμβολα της Ανάστασης και του Πάσχα, αλλά και φορεσιές, όπως οι Λαζαρίνες της Κοζάνης και η Νύφη των Μεγάρων, που συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό και κείμενα σχετικά με τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας.

Επίσης, ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει αναπαραστάσεις εθίμων, όπως προετοιμασία και βάψιμο κόκκινων αυγών, καθώς και ξεναγήσεις με αναφορές στα έθιμα του Πάσχα.

Την ημέρα έναρξης της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί, από 11:00 έως 12:00, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για όλη την οικογένεια «Ξεφυλλίζοντας ένα σπάνιο φωτογραφικό album με πασχαλινές αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα», από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου, σε συνεργασία με το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Την Κυριακή 5 Απριλίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Πασχαλιά και ανοιξιάτικοι συμβολισμοί» και παράλληλη βιντεο-προβολή, από την Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Λουΐζα Καραπιδάκη, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.