*Πέτσα Κούτσα (το οποίο σημαίνει στα ιαπωνικά «μπίρι-μπίρι»)

Το 1ο PechaKucha Night έρχεται στη Θεσσαλονίκη (www.pecha-kucha.org). Μία από τις πιο πρωτοποριακές και δημιουργικές διοργανώσεις διεθνώς που φιλοξενείται σε 358 πόλεις σε όλον τον κόσμο, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 21:20, στο GaiAlive.

10 ομιλητές, 20 εικόνες ο καθένας, 20 δευτερόλεπτα για κάθε εικόνα, 6,5 λεπτά για κάθε μια από τις παρουσιάσεις. Θέμα της πρώτης αυτής συνάντησης θα είναι οι παραστατικές τέχνες. Νέοι, δυναμικοί, με εμπειρία και έργο, οι ομιλητές του PechaKucha #1 θα παρουσιάσουν  το θέατρο και το χορό μέσα από τα μάτια, τη γνώση και την προσωπική ή την επαγγελματική τους εμπειρία.

Πόσο αφορούν τη σχολική εκπαίδευση οι παραστατικές τέχνες; Ποιοι είναι οι θεατρικοί χώροι της πόλης; Μπορεί μία αφίσα να συμβάλει στην επιτυχία μιας παράστασης; Τι μας απομακρύνει από το θέατρο; Ποια είναι η σχέση της μουσικής με το θέατρο και το χορό;

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εικόνας αλλά και του λόγου, οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω και σε άλλα ερωτήματα αλλά και να ανοίξουν το διάλογο και τον προβληματισμό για τις παραστατικές τέχνες στην πόλη και πέρα από αυτήν: projects που εντυπωσίασαν, ιδέες και σχέδια σε εξέλιξη, σκέψεις για όσα γίνονται, αλλά και γι’ αυτά που δε γίνονται… Σε συνεργασία και στο πλαίσιο του θεσμού Perform in Art, μια πλατφόρμα ανάδειξης νέων καλλιτεχνών του θεάτρου, στόχος του πρώτου αυτού event είναι η δημιουργία ενός πεδίου παρουσίασης εγχειρημάτων, ιδεών και προτάσεων γύρω από τις παραστατικές τέχνες.

Παρακάτω αναφέρονται οι παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν από τους:

1.  Σοφία Ευτυχιάδου, θεατρολόγος | «Perform in Art, ένας νέος θεσμός»

2.  Μαρία Καραδελόγλου, σκηνογράφος | «Οι κλειστοί θεατρικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη: συμβάλλουν δημιουργικά στη θεατρική ζωή της πόλης;»

3.  Δημήτρης Καρτόκης, ηθοποιός | «Ηθοποιός, το μέλος ενός παιχνιδιού»

4.  Νεφέλη Μπαλτατζή, μουσικός – τελειόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ | «Γιατί πηγαίνω πια ελάχιστα θέατρο στη Θεσσαλονίκη»

5.  Χριστίνα Παπαδοπούλου, σύμβουλος σε πολιτιστικά θέματα | «Φεστιβάλ μέσα από ένα ευρωπαϊκό φακό»

6.  Κώστας και Φίλιππος Πετρίδης, γραφίστες από το Lineadesign | «Αφίσες που αφηγούνται ιστορίες: παρουσίαση βασικών αρχών οπτικής επικοινωνίας και πετυχημένων θεατρικών αφισών»

7.  Γιάννης Πολίτης, θεατρολόγος | «Μια φαντασίωση για τη θεατρική Θεσσαλονίκη»

8.  Πρόδρομος Τσινικόρης, ηθοποιός | «Ο Προμηθέας στην Αθήνα των Rimini Protokoll»

9.  Γιώργος Φράγκογλου, φιλόλογος | «Με αφορμή το Stand by me, μια παράσταση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης»

10. Μαριάνθη Ψωματάκη, παιδαγωγός-χορογράφος | «Η αναγκαιότητα της συνύπαρξης του χορού, του θεάτρου και της μουσικής»

Τις παρουσιάσεις της βραδιάς θα ακολουθήσουν δημιουργικές συν-«ομιλίες» με το κοινό σε ένα happening – έκπληξη και μουσικός «θόρυβος» rhythm & jazz από τους Sexteto, ενώ το συμβολικό και προαιρετικό ποσό του ενός ευρώ στην είσοδο θα διατεθεί στην ομάδα που θα λάβει το Βραβείο Κοινού του Perform in Art (περισσότερες πληροφορίες στο www.performinart.gr).