Μπιενάλε για την Περφόρμανς – Επεισόδιο πρώτο: No Future / Το μέλλον πέθανε

Μια αυτο-οργανωμένη Μπιενάλε για την περφόρμανς, την τέχνη και την πολιτική

Το πρώτο επεισόδιο της Μπιενάλε για την Περφόρμανς θα λάβει χώρα μεταξύ της 23ης Ιουνίου και 4ης Ιουλίου 2016 στην Ελλάδα. Προερχόμενη από δράσεις που συνέβησαν σε ένα πλαίσιο αυτοοργάνωσης και συχνά με τη μέθοδο του «κάντο μόνη σου» τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, σε ένα παρόν χωρίς μέλλον, η εκδήλωση θα διερωτηθεί σχετικά με το ρόλο της περφόρμανς, συγχρονικά και διαχρονικά, στη σχέση της με κοινωνικο-πολιτικά δεδομένα και τις διάφορες προβολές τους. Η Μπιενάλε μεταμορφώνεται σε μια πρακτική αυτοοργάνωσης θέτοντας υπό εξέταση εξωθεσμικές μορφές τέχνης και πολιτικής. Υπό τον τίτλο «Το Μέλλον Πέθανε/ No Future» η εναλλακτική Μπιενάλε θα συγκεράσει πρακτικές καλλιτεχνικές, πολιτικές και θεωρητικές αναζητώντας τις δυνατότητες συλλογικής άρνησης στην κυρίαρχη ιδεολογία του μέλλοντος.

Η Μπιενάλε για την Περφόρμανς θα ξεκινήσει στο κατειλημμένο Green Park στην Αθήνα, θα απλωθεί στο γειτονικό Πεδίον του Άρεως και θα σαλπάρει με πλοίο από τον Πειραιά για τα Κύθηρα.

Αναζητώντας τη θέση της περφόρμανς στο νεοφιλελεύθερο τοπίο, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε και να διερευνήσουμε συλλογικά τις τομές μεταξύ θεσμού και εξωθεσμικότητας, μεταξύ κλειστού και ανοιχτού χώρου, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μεταξύ πόλης και υπαίθρου. Η εκδήλωση θα προωθήσει συναντήσεις μεταξύ περισσότερο και λιγότερο συμβατικών δράσεων, όπως: παραστάσεις/ περφόρμανς, ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, αστικούς περίπατους, ακτιβιστικές δράσεις, προβολές κ.λπ.

Η έννοια και ο μύθος του «μέλλοντος», βασιζόμενα στην κανονιστική κουλτούρα του καπιταλισμού, παραπέμπουν σε μια διαρκή τάση για πρόοδο, βελτίωση και ανάπτυξη. Και το ίδιο το χρέος είναι μια πράξη κατάληψης του μέλλοντος σύμφωνα με τον Μαουρίτσιο Λαζαράτο, ο οποίος υποστηρίζει ότι «εκπαιδεύοντας τους/τις κυβερνώμενους/-ες να “δίνουν την υπόσχεση” [ότι θα αποπληρώσουν τα χρέη τους], ο καπιταλισμός ασκεί “έλεγχο στο μέλλον”, καταλαμβάνοντας το μέλλον εκ των προτέρων, καθιστώντας το αντικείμενο». Τι γίνεται με την πολιτική και καλλιτεχνική πράξη όταν γυρίζει την πλάτη της στο μέλλον; Όταν η σχέση με το μέλλον μοιάζει εφήμερη; Όταν το συνεχές της κανονικότητας διακόπτεται χωρίς όμως να έχει διατυπωθεί κάποια άλλη μελλοντική υπόσχεση; Μπορεί η ρήξη με το μέλλον να μας προσφέρει ενδεχομένως νέες δυνατότητες συσχετισμού με το παρόν και να δημιουργήσει άλλες σχέσεις με το χρόνο; Μπορούν τέτοιες πράξεις του «εδώ και τώρα» που απέχουν από δυνητικότητες να ανοίξουν νέους δρόμους αναφοράς σε ένα «τότε και εκεί», το οποίο με τη σειρά του να παραπέμπει σε διαφορετικούς ερχόμενους κόσμους;

Αναδεικνύοντας τη συγγένειά του με πειράματα της μεθόδου «κάντο μόνη σου», όπως είναι η επανενεργοποίηση του θεάτρου Εμπρός και του Green Park στην Αθήνα, η Μπιενάλε για την Περφόρμανς προτείνει μια σειρά ανακατατάξεων και επαναπροσεγγίσεων των τρόπων δράσης και συμμετοχής στο πολιτικό και καλλιτεχνικό πεδίο με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα ριζοσπαστικών πειραμάτων στην παραγωγή. Θα ακολουθηθεί η πρακτική της «επιμέλειας μέσω της συν-έλευσης»: αφήνοντας κατά μέρος ιεραρχήσεις και κατηγοριοποιήσεις, το πρόγραμμα θα αποτελείται από ζώνες αντιμαχόμενων πεδίων και πρακτικών που θα συνεπιμελούνται συμμετέχοντες/-ουσες και διοργανωτές/-ριες σε ένα ασταθές «εδώ και τώρα».

Η εκδήλωση εμπίπτει στο πεδίο της αυτοοργάνωσης και δυστυχώς είναι αδύνατο να προσφέρει αμοιβές ή να καλύψει έξοδα. Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε διαμονή σε όσους την χρειάζονται (δίκτυο φιλικών σπιτιών!) καθώς και τεχνική υποστήριξη για τις παρουσιάσεις.

Η εκδήλωση είναι όλη δημόσια, ανοιχτή στο κοινό και δωρεάν.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Συντελεστές

Συμμετέχουν: WHW (What, How & for Whom), Ant Hampton, Adrian Heathfield, Britt Hatzius, If I Can’t Dance, Joe Kelleher, Alan Read, Nick Ridout, PA Skantze & Matthew Fink, Joulia Strauss, Ash Bulayev, Jonas Staal, Snejanska Mihaylova, Lawrence Abu Hamdan, Στέφανος Παυλάκης, Κωστής Βελώνης, Στέφανος Χανδέλης & Εύα Κολιοπάντου, Collective Skart, Μιχάλης Αδάμης, Miguel Robles-Duran, Γιώργος Σαμπατακάκης,Urban School of Ruhr (Feredica Menin & Laura Lovatel and others), Νατάσα Σιουζουλή, Μαρία Μαυρίδου, Andy Field, Ιλάν Μανουάχ, Ελπίδα Ρίκου, Kristine Hymoller & Dina Roussou, Lisa Alexander & Hari Marini, Μαρία Σαρρή, Βάσια Πασπάλη-Αγγελική Χατζή-Αλεξία Καραβέλα, Thierry Oussou, Gary Anderson, Wayne Lim – Sonia Kazovsky – Giulia Crispiani, Adam Gallagher, Dieuwke Boersma, Katrin Wölger, Andreea Micu, Akoo-o Collective, Chrysanne Stathakos, Kleoni Manousakis, Πλάτων Μαυρομούστακος, Alice Colquhoun, Mette Sterre, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου & Sebastien Marteau, KangarooCourt, David Whelam, Χρύσα Τζαμπάζη, Τάσος Στάμου, Γιώργος Μάκκας, Ελπίδα Ορφανίδου, Εύη Προύσαλη, Ηλιάνα Φωκιανάκη, Ευπραξία Κόντσα, Δέσποινα Παναγιωτοπούλου, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Χαράλαμπος Γωγιός, Μαρία Σχινά, Σοφία Σιμάκη, Alejandro Alonso Diaz, Μαργαρίτα Αθανασίου, Μαρία Λάλου, Μαρία Γοργία, Νατάσα Παπαδοπούλου, Mette Stere, Adam Gallagher, Alice Colquhoun, Wen Chi, Sara Hamadeh, Maria Teresa Diaz Nerio, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βίκυ Κυριακουλάκου, Σοφία Τούμπουρα, Ντόρα Οικονόμου – Κώστας Τσιούκας – Λήδα Δάλλα, Κωστής Βελώνης, Γεωργία Καρύδη & Υπατία Βουρλούμη, Ιωάννα Γερακίδη, Δέσποινα Σεβαστή, Χαρά Κολαϊτη, Χρήστος Γιοβανόπουλος, Μαρίνα Γιώτη, Kostadis, Alyssa Moxley, Στέφανος Χυτήρης, Μιχάλης Μοσχούτης, Ηρώ Αποστολέλλη, Θάλεια Ραυτοπούλου, κ.ά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.