Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Σύρος – Πολιτισμός 2013», ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Σύρου φιλοξενεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου 2013 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάνννου.

Η ενότητα «Περιστατικά Δ΄» αποτελεί την τέταρτη παρουσίαση στο κοινό έργων από τη Συλλογή Χατζηΐωάννου, μιας συλλογής που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από τριάντα περίπου χρόνια και απαρτίζεται από έργα σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων.

Στην έκθεση ο κόσμος του καλλιτέχνη και ο κόσμος των οικείων του, η παρατήρηση και η ενδελεχής αποτύπωση του μοντέλου του, το καθημερινό σύμπαν αλλά εξίσου συχνά ένα κατασκευασμένο από το εσωτερικό βλέμμα του «άλλο» σύμπαν, συνομιλούν μεταξύ τους θέτοντας παράλληλα διαφορετικά ερωτήματα στον θεατή.

Παρουσιάζονται 35 περιστατικά ζωγραφικής που μιλούν με τρόπο συνοπτικό αλλά εύγλωττο για όλα όσα συνοδεύουν τη τριανταετή και πλέον περιπέτεια των συλλεκτών στη χώρα της ζωγραφικής. Και υπενθυμίζουν το κυριότερο εκείνο που πηγάζει από ετούτη την περιπέτεια: την εύφορη διαδικασία αυτογνωσίας του ζωγράφου και την εξίσου εύφορη διαδικασία αυτογνωσίας του θεατή.

Τα περισσότερα από τα έργα της έκθεσης έχουν φιλοτεχνηθεί κατά την τελευταία δεκαπενταετία και σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν αρκετές από τις κυρίαρχες τρέχουσες τάσεις της νεοπαραστατικής ζωγραφικής στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα την Ευρώπη, ενώ ορισμένα από αυτά, ολοκληρωμένα μόλις κατά την τελευταία διετία, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.