Τα φαντάσματα μπορεί να χάνονται με το φως της ημέρας, όχι όμως και ο φαντασμαγορικός κόσμος της τέχνης, που δημιουργούν πέντε καλλιτέχνες με διαφορετική προέλευση, στο μυστηριακό χώρο του Πύργου Μπαζαίου, κτίσμα του 17ου αιώνα, και στον αγροτικό περίγυρο, στην ενδοχώρα της Νάξου.

Οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Γκόνου και Γιώργος Παπαφίγκος από την Ελλάδα η Manuela Zervudachi από τη Γαλλία, ο CollinMura Smith από τις Η.Π.Α. και η Miyuki Kido από την Ιαπωνία ταξιδεύουν στο Νάξο, φιλοξενούνται ένα διάστημα στον Πύργο Μπαζαίου, όπου επεξεργάζονται και αποδίδουν, ο καθένας με τρόπο προσωπικό (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις) την ιδέα του φαντάσματος, της ψευδαίσθησης, του ανοίκειου, του φαντασιακού, διαμορφώνοντας με τα έργα τους ένα σύμπαν που ξεγλιστράει από το ρεαλισμό και τη καθημερινή πραγματικότητα, προς την αλληγορία και το συμβολισμό.

Η εμπειρία της διαβίωσης στον παλαιό πύργο, η συναναστροφή με τους ντόπιους, η επαφή με το φυσικό τοπίο του νησιού και τα υλικά στοιχεία που προσφέρει, το φως και ο άνεμος είναι κάποια από τα συστατικά που πλάθονται μαζί με το ταλέντο του καλλιτέχνη και μετουσιώνονται επί τόπου σε έργο, σε in situ εγκατάσταση. Ένα βιωματικό αποτέλεσμα, πρόσφορο σε μεταφυσική και όχι μόνο, προσέγγιση. Ο πύργος και τα έργα του, τα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού της Καλορίτσας 9ος αι., στην πλαγιά πλησίον, τα μονοπάτια που οδηγούν μέσα σε αγρούς, όπως τα σηματοδοτούν υπαινικτικά οι παρεμβάσεις των καλλιτεχνών, γίνονται κανάλια διαφυγής από το εδώ και τώρα, οθόνες προβολής σκέψεων και συναισθημάτων.

Η έκθεση πλαισιώνεται και συμπληρώνεται με: Θεατρική παράσταση, παράσταση για παιδιά και βραδιές λόγου.