Phasma: Ομαδική έκθεση στη FokiaNou Art Space

Phasma

Ένα προϊόν, επινοήμα ή αποκύημα της φαντασίας, μια παραπλανητική ψευδαίσθηση του νου

Η FokiaNou Art Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής Phasma.

Η λέξη φάσμα στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τη φαινομενική παρουσία, το φάντασμα, την οπτασία, την ανακλαστική παρουσία κάποιου, το ομοίωμα, τον οιωνό, ή κάτι τερατώδες.

 

Προέρχεται από το ρήμα φαίνω που σημαίνει ακτινοβολώ, ρίχνω φως, πρωτοεμφανίζομαι, γεννιέμαι, αλλά και γίνομαι στην πορεία με τη συμπεριφορά μου. Στα νέα ελληνικά προσδιορίζει και την τάξη, ένα πεδίο συγκροτημένο (με βάση κάποιο κοινό χαρακτηριστικό) σε σύνολο, τα στοιχεία του οποίου χαρακτηρίζονται από ποικιλία, διαφορετικότητα, ενώ αποτελεί και όρο της φυσικής που δηλώνει την ευρεία και συνεχή περιοχή συχνοτήτων, μέσα στην οποία τα κύματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό (ηλιακό,ακουστικό,ηλεκτρικό φάσμα).

Η έκθεση Phasma διερευνά αυτό που γίνεται μεν αντιληπτό από τις αισθήσεις, αλλά δεν έχει ουσιώδη, στέρεη, συμπαγή ύπαρξη, όπως για παράδειγμα ένα όραμα, μια αναπάντεχη εμφάνιση, η φύση των οποίων είναι απροσδιόριστη, ασαφής, φευγαλέα.

Ένα προϊόν, επινοήμα ή αποκύημα της φαντασίας, μια παραπλανητική ψευδαίσθηση του νου που φανερώνεται στις αισθήσεις και αποσκοπεί ίσως στην εξαπάτηση και των δύο. Πραγματεύεται την απεικόνιση του άυλου, του φασματώδους, του απατηλού ως έννοιες ή την υιοθέτηση τεχνοτροπικών και αισθητικών στοιχείων της σύνθεσης που δημιουργούν ή εντείνουν μια οραματική, ενορατική εντύπωση κατά τη θέαση του έργου.

Συντελεστές

Kαλλιτέχνες: Τάκης Γερμενής, Βασίλης Ζωγράφος, Γιώργος Καζάζης, Δήμητρα Μαρούδα, Φωτεινή Πούλια, Χρύσανθος Σωτηρόπουλος, Πάνος Φαμέλης

Επιμέλεια: Βασιλική Βαγενού

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.