Plastisphere / Thessaloniki: Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe

Έκθεση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο πρώτο residency του Artecitya

Το Plastisphere / Thessaloniki, των Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe (*1972), καλλιτεχνών με έδρα το Αμβούργο, διερευνά την παρουσία του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Περιλαμβάνει μια σειρά από performances και παρεμβάσεις σε δημόσιο χώρο, μια εφήμερη, performative εγκατάσταση, φτιαγμένη ειδικά για τον χώρο των Παλιών Σφαγείων, και μια τελική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Goethe-Institut Thessaloniki.

Στόχος των καλλιτεχνών είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την εξάρτηση του ανθρώπου από την φύση και να προκαλέσει, με παιγνιώδη τρόπο, το κοινό της Θεσσαλονίκης να στοχαστεί γύρω από τις συνήθειές μας –όχι μόνο σε σχέση με την κατανάλωση αλλά και σε σχέση με την διαχείριση των απορριμάτων και των αποβλήτων, να αμφισβητήσει την κατάσταση του δημόσιου χώρου και να αναρωτηθεί εάν υπάρχει περιθώριο για βελτίωσή του.

Το Plastisphere / Thessaloniki λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης της οποίας η ιστορία και η ταυτότητα είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένες με τη γειτνίαση στη Μεσόγειο, και δίνει έμφαση στην ευθύνη που απορέει από αυτήν την εξάρτηση.

Οι Güntzel & Scheibe είναι οι πρώτοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο residency του Artecitya Thessaloniki, που πρόκειται να φιλοξενήσει 6 καλλιτέχνες (ή γκρουπ καλλιτεχνών), το 2016 και το 2017. Οι συμμετέχοντες στα residencies επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης, αλλά και μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις (2017). Διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές και ειδικοί πρόκεται να καταπιαστούν με  ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πόλη και την καθημερινότητα μέσα σ’ αυτήν, τη διαχείριση του δημόσιου χώρου (ως κατασκευής και ως διάδρασης μεταξύ των πολιτών), τις προφορικές ιστορίες, την ενδυνάμωση ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων, την διεθνή δικτύωση, το branding των πόλεων και τον οραματισμό του μέλλοντος.

Φωτογραφίa: Γιώργος Κόγιας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.