Πνεύμα της Σκάλας: Επιστρέφει το πρόγραμμα αστικής – εικαστικής ανάπλασης στον Άγιο Νικόλαο

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ

Καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα έργα και παρεμβαίνουν εικαστικά στο δίκτυο από σκάλες

Το Πνεύμα της Σκάλας, το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αστικής-εικαστικής ανάπλασης του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης σε επιμέλεια Ελένης Κούκου και Θεόφιλου Τραμπούλη, βραβευμένο στα Best City Awards 2018, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τις δράσεις του. Το Πνεύμα της Σκάλας 2019 εγκαινιάζεται στις 27 Ιουνίου στις 19.00 το απόγευμα στο Παλιό Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου, ενώ ένας δεύτερος κύκλος έργων θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ακολουθώντας έτσι την λογική μιας έκθεσης που κλιμακώνεται στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

Το Πνεύμα της Σκάλας αναθέτει σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα και να παρέμβουν εικαστικά στο δίκτυο από σκάλες που απλώνεται στον Άγιο Νικόλαο. Αναδεικνύει έτσι τις σκάλες ως μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης και τις καθιστά συστηματικό χώρο καλλιτεχνικής παρέμβασης και πειραματισμού. Καθώς κάθε χρόνο προστίθενται καινούργια έργα, το Πνεύμα της Σκάλας χαράσσει μια μοναδική διαδρομή που συνομιλεί με την πλούσια ιστορία, παράδοση και οικονομία της περιοχής, με το αστικό τοπίο, με τον κόλπο του Μιραμπέλου.

Στο Πνεύμα της Σκάλας 2019 συμμετέχουν οι: Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γυπαράκης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Alexey Khadzhinov, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Ελένη Κουνενάκη, Μάρω Μιχαλακάκου, Μάνος Τσιχλής, ενώ για δεύτερη χρονιά το Πνεύμα της Σκάλας συνεργάζεται με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, καλώντας πέντε φοιτητές -Λυδία Έλενα Βαϊρακταράκη, Ελπινίκη Γελαγώτη, Ευγενία Ιωαννίδου, Έλενα Μπάρμπα και Θοδωρή Ρουσόπουλο- να δημιουργήσουν ένα κοινό έργο υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Νίκου Αρβανίτη. Στο πλαίσιο του Πνεύματος της Σκάλας επίσης το ΚΕΘΕΑ Διάβαση θα συνδιαμορφώσει μια σκάλα με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη υπό την εποπτεία του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη, ενώ θα διοργανωθεί μεγάλο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού υπό την καθοδήγηση των αρχιτεκτονισσών Ίριδας Περουλιού Σεργάκη, Βίβιαν Δούμπα και Αγγελικής Ζερβού.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου – Θεόφιλος Τραμπούλης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.