Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα οργανώνει, από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου, την Πολιτιστική Εβδομάδα της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή του διάσημου συγκροτήματος «Ensamble Jirahara», απευθείας από τη Βενεζουέλα, το οποίο σε μια περιοδεία στην Αθήνα και τη Λευκάδα, θα προσφέρει μουσικές παραστάσεις στο ελληνικό κοινό.

Το συγκρότημα «Ensamble Jirahara» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κονσέρτο «Μονοπάτια, Χορόπο από τη Βενεζουέλα» (Senderos, Joropo de Venezuela), αποτελούμενο από δύο καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα, την Μαρία Φερνάντα Γκονσάλες και τον Άλεξ Ντανιέλ Βαργκάς, οι οποίοι μέσω μιας ευρωπαϊκής περιοδείας θα προσφέρουν την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να θαυμάσει τις βενεζουελάνικες «κόπλας» (στίχοι σύντομων τραγουδιών). Είναι ένα μουσικό πρόγραμμα που παντρεύει τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία της παραδοσιακής βενεζουελάνικης μουσικής, όπως τα μουσικά όργανα μπαντόλα (bandola), κουάτρο (cuatro), μαράκας (maracas) με το χορόπο (joropo), τον πλέον χαρακτηριστικό χορό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενεζουέλας.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Ensamble Jirahara είναι ο Λίμπνι Μπόσο (Libni Bozo), που ύστερα από μια διερεύνηση και κατανόηση της φολκλόρ μουσικής, καλεί τους μουσικούς που ακολουθούν την ίδια γραμμή δράσης, να συμμετάσχουν στη δημιουργία θεαμάτων που φέρνουν το θεατή κοντά στις βενεζουελάνικες παραδόσεις.

Η Πολιτιστική Εβδομάδα της Βενεζουέλας θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουλίου, για την πραγματοποίηση έξι παραστάσεων στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Πετρούπολης, Κορυδαλλού, Σαρωνικού και στο νησί της Λευκάδας με σκοπό τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της προώθησης των πολιτιστικών ανταλλαγών, μέσω της συνεργασίας με Δημαρχεία, οργανισμούς και σωματεία ανά την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ελληνικές ομάδες παραδοσιακών χορών σε μια απόπειρα ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα στους δυο λαούς, που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 20:30, η Πολιτιστική Εβδομάδα της Βενεζουέλας εγκαινιάζεται σε συνεργασία με το δήμο Αγίας Παρασκευής, στo 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής (Νεαπόλεως 5-7), όπου οι ρυθμοί της Βενεζουέλας θα συναντηθούν με τη μουσική της διάσημης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, Μαρίας Ρεμπούτσικας.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 21:00, η ομάδα «Ensamble Jirahara», θα ταξιδέψει στο Δήμο Χαλανδρίου για να γεμίσει το Θέατρο Ρεματιάς με το ρυθμό του παραδοσιακού χορού της Βενεζουέλας,

Συνεχίζοντας, την Παρασκευή 10 Ιουλίου, η χορευτική ομάδα θα παρουσιάσει το φολκλορικό της θέαμα στο Δήμο Πετρούπολης στο Θέατρο Πέτρας, στις 21:00, με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων της Πετρούπολης -‘Ιλιον Εμμανουήλ Κομνηνός (λύρα και χορός) για μια νύχτα.

Το νησί της Λευκάδας θα υποδεχθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου, στις 21:00, την πολιτιστική βενεζουελάνικη ομάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο της Λευκάδας.

Επίσης, ο Δήμος Κορυδαλλού θα ανοίξει τις πόρτες του Θεάτρου «Θανάσης Βέγγος» τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 20:30, στην ομάδα «Ensamble Jirahara», που θα μοιραστεί τη σκηνή με το συγκρότημα «Guitarte Ensamble» (συμμετέχουν οι: Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρίστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Άννα Σαρτζίδου και Μαρία Παπαμιχαήλ) με την παράσταση «Ήχοι και μύθοι μέσα από την ιστορία».

Τέλος, την Τρίτη 14 Ιουλίου, στις 20:00, η ομάδα «Ensamble Jirahara»  θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στην Ελλάδα, στο Θεατράκι της Παλαιάς Φώκεας, όπου θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή αποχαιρετιστήρια παράσταση με τη συμμετοχή του μουσικού Μιχάλη Τρεμουλιάρη (μπουζούκι).