“Polymorphic Entrancing Topos” από τον Αριστείδη Λάππα

Περιστασιακά ένας διαφορετικός καλλιτέχνης θα «ταΐζει» τα Π.Ε.Τ. με μία επιβράβευση που θα γίνεται δημόσια έργο τέχνης

Τα P.E.T. Projects προσκαλούν το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης, ανάθεσης και performance τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:30, Κέρκυρας 87.

«Καλωσορίζουμε τους επισκέπτες σε μια απρόσμενη τελετή για τη μετάβαση των αρχετυπικών συμβόλων στην σύγχρονη εποχή μας.

Ο Αριστείδης Λάππας συνθέτει μια mise en scène performance για να σχολιάσει την έννοια του υπαρξισμού σε μια διφορούμενη κοινωνία. Είναι ο γενικός ενορχηστρωτής. Έχει φτιάξει τα γλυπτά, τα ζωγραφικά έργα και τα τις στολές των συμμετεχόντων χορευτών. Δημιουργεί μια μοναδική καταστασιακή συνθήκη χρησιμοποιώντας τα εικαστικά μέσα και την ηχητική παρέμβαση.

Ένας τέταρτος πρωταγωνιστής, στην πραγματικότητα κεκρυμμένος, είναι ο Witness. Σε αυτό το σημείο, ο εικαστικός προκαλεί τους θεατές να δουν πράγματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν αλλά γνωρίζουν ότι έχουν ήδη δει ή βιώσει. Αναγνωρίζουμε οικείες μορφές παρόλο που η performance βασίζεται σε ανοίκειες καταστάσεις: κάτι μοιάζει οικείο αλλά και ταυτόχρονα απόμακρο. Αυτό το στοιχείο γίνεται εμφανές μέσω των γλυπτών και των ρόλων των τριών χορευτών.

Ο Αριστείδης Λάππας σχολιάζει το κενό ανάμεσα στις καταστάσεις που συχνά συναντάμε (πράγματα, σύμβολα και εμπειρίες που αναγνωρίζουμε) και στις υποσυνείδητες αντιλήψεις, προσκαλώντας έτσι τον θεατή να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα.

Ο ίδιος συνδέει το υποσυνείδητο με τις αρχετυπικές performances του θεού Διόνυσου, επηρεασμένος από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, που είναι η θεϊκή έμπνευση και η έκσταση.

Τρεις χαρακτήρες καταλαμβάνουν τον χώρο του P.E.T δημιουργώντας μια πρωτοφανή χορογραφία, ένα ουτοπικό σκηνικό αγνοώντας τις συνθήκες του χώρου και του χρόνου. 

Ο Lover, μέσω της κατάστασης του πόθου, γιορτάζει τη δύναμή μας να εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε εκστατικές τελετουργίες.
Ο Warrior, σχετίζεται με την αποφασιστικότητα και με την απόλυτη δύναμη της θέλησης που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια.
Ο Builder, οραματίζεται το μέλλον, και κατασκευάζει ένα ασφαλές περιβάλλον για να διατηρήσει την ισορροπία. 

Το κοινό συμμετέχει ενεργά χωρίς να το γνωρίζει.

Τα ονόματά μας δεν υπάρχουν, η ταυτότητα μας είναι ουδέτερη, το μυαλό μας είναι το σώμα μας, η ενόρασή μας είναι ο ήχος, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το μη πραγματικό». – Κατερίνα Νίκου

P.E.T. TREAT

Η εναρκτήρια ανάθεση του P.E.T. TREAT είναι μια παρέμβαση στην εξωτερική πρόσοψη των P.E.T. Projects. Περιστασιακά ένας διαφορετικός καλλιτέχνης θα «ταΐζει» τα Π.Ε.Τ. με μία επιβράβευση που θα γίνεται δημόσια έργο τέχνης επί της οδού Κερκύρας 87. Η εναρκτήρια παρέμβαση γίνεται από τον καλλιτέχνη Αριστείδη Λάππα.

Ο Αριστείδης Λάππας (1993) γεννήθηκε και δουλεύει στην Αθήνα. Σπούδασε για BA στο University of West England, Bristol, UK όπως και στην Academia De Belle Arti, Bologna, Italy μέσω της υποτροφίας του Εράσμους. Έχει δείξει την δουλειά του σε έκθεσης σαν το, Hot on, Hop off, Aetopoulos, Athens (2019) Part II, The Breeder, Athens (2019); Break Time Contemplations, Transformer, Washington D.C (2018); Athens and it’s Periphery in Regards to Contemporary Painting, Curated by Hugo Wheeler, The Breeder, Athens, Greece (2017) Εκπροσωπείται από την γκαλερί The Breeder, Athens.

Τa P.E.T. Projects είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος τέχνης στη ζωντανή και πολυπολιτισμική περιοχή της Κυψέλης και ιδρύθηκε από τον Άγγελο Πλέσσα. Η έννοια Pet Project στα αγγλικά είναι συνήθως ένα project που κάποιος επιλέγει να κάνει από ενδιαφέρον και όχι καθήκον, μια επιλογή εμπνευσμένη από δυνατή και ευχάριστη επιθυμία. Έτσι, ο στόχος στο πρόγραμμα μας είναι ο πειραματισμός σε ένα φιλόξενο χώρο συνθέτοντας συμβιωτικές σχέσεις τόσο μέσα στην τοπική όσο και στην διεθνή κοινότητα μέσω εκθέσεων, εργαστηρίων, residencies και διαφορετικών δράσεων. Τα P.E.T. Projects ως χώρος  επανεξετάζει τις πολιτικές υλοποίησης μιας εικαστικής έκθεσης. Το πρόγραμμα μας στοχεύει να παρουσιάσει καλλιτέχνες και διάφορους πολιτιστικούς επαγγελματίες σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους, αναθέτοντάς τους, καθοδηγώντας τους και «στεγάζοντας» τους.

Συντελεστές

Performers: Ήρα Μπάιμπα-Δημοπούλου, Γιωργής Παρδαλίδης, Μαρθίλια Σβάρνα
Μουσική: Chris Scott

Επιμέλεια: Κατερίνα Νίκου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.