“Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης” είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του Σπύρου Πουλημένου, που διοργανώνεται από το Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Σύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 2013 Σύρος-Πολιτισμός και φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Στην έκθεση, που διαρκεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου 2013, διαφαίνεται μέσα από την έρευνα του Σπύρου Πουλημένου, η επίδραση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην παραδοσιακή ζωγραφική και πως από τα λεγόμενα bits δημιουργείται με pixels ένα ισότιμο, με τα γνωστά έως τώρα, έργο ζωγραφικής.

Ο καλλιτέχνης πλέον ζωγραφίζει στον υπολογιστή, πειραματίζεται και μεταφέρει την εικαστική δημιουργία του σε μια εκτυπώσιμη επιφάνεια, είτε αυτή είναι καμβάς, χαρτί η οποιοδήποτε άλλο υλικό. Η τελευταία δουλειά του συνδυάζει τη συμβατική τέχνη της ζωγραφικής με την ψηφιακή τεχνολογία.

Οι ψηφιακές μορφές και συνθέσεις που δημιουργεί στον καμβά του υπολογιστή εισάγουν νέα θεματολογία και τεχνική στις εικαστικές τέχνες. Είναι γεμάτες ποίηση και εσωτερικότητα μέσα σ’ ένα δικό του σύμπαν, που μπορεί να αναφερθεί ως το “Σύμπαν του Σπύρου Πουλημένου”.

Ο Σπύρος Πουλημένος δημιουργεί ψηφιακά την δική του πραγματικότητα αφού κατά την γνώμη του η πραγματικότητα της καθημερινότητας είναι στρεβλή και κατασκευασμένη.